Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, acuzat de DNA de luare de mită de la pacienți, inclusiv ouă și găini. Ciucă: A fost eliberat din funcţia de preşedinte al PNL Vaslui și nici nu va mai candida la parlamentare

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a fost dus la audieri joi dimineață și după ce procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită de la pacienți. Medicul Nelu Tătaru ar fi luat mită bani, inclusiv ouă și găini de la pacienți și rude ale acestora.
Alina Costache
10 oct. 2024, 15:23
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, acuzat de DNA de luare de mită de la pacienți, inclusiv ouă și găini. Ciucă: A fost eliberat din funcţia de preşedinte al PNL Vaslui și nici nu va mai candida la parlamentare

Nelu Tătaru a fost săltat de procurorii DNA din locuința lui și dus la Iași, pentru audieri. Nelu Tătaru este președintele PNL Vaslui și a fost propus pe primul loc pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor la alegerile din luna decembrie. Tătaru este şi medic chirurg la spitalul Municipal Huşi.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Tătaru Nelu, medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși (jud. Vaslui) și deputat în Parlamentul României, acesta dobândind calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, a transmis DNA.

După audierea la DNA Iaşi, fostul ministru al Sănătăţii a declarat că este nevinovat şi că nu a condiţionat niciodată actul medical.

Tătaru a susţinut că nu a văzut probe şi a adăugat: ”Trebuie să punem întrebări de ce nu a existat un flagrant”.

Avocata care îl însoţea a confirmat că acuzaţia este de luare de mită şi că ”se vorbeşte desptre persoane nespecificate”.

Nelu Tătaru a fost ministru al Sănătății din 26 martie 2020 până în data de 23 decembrie 2020. Pentru că are imunitate, nu pot fi făcute percheziții în locuința lui și nici nu ar putea fi reținut.

Citește și: Nelu Tătaru a uitat de „cocoaşele” pandemiei: „A ajuns la stadiul de boală sezonieră. Sper că am învăţat multe”

Potrivit articolului 72 din Constituţie, ”Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Fostul ministru a postat pe pagina sa de Facebook, în urmă cu câteva zile un text în care vorbește exact despre actul medical bazat pe mită.

„Nelu, tu pentru ce muncești atât la spital?”, mă întreabă o cunoștință.
„Pentru pacienți”, îi răspund.
„Cum, nu pentru bani?”, mă întreabă.
„NU”, i-am raspuns.

În multe domenii de activitate, mulți oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaștere. Alții, la fel de mulți, muncesc pentru că le place ceea ce fac.
Unii, nu știu câți, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot
ce îmi stă în putință pentru viața și sănătatea pacienților mei! Aceasta este misiunea mea!”

Așadar, cei care aveți bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun vă spun că vă admir pentru ceea ce faceți”.

La scurt timp de la apariţia informaţiilor privind audierea sa la DNA, postarea a fost ștearsă de pe pagina de Facebook oficială a lui Nelu Tătaru.

Citește și: Decizie în PNL: după un întreg scandal, Ciucă îi anunță pe liberali că rămân la guvernare

 

Prima reacţie a ministrului Justiţiei după ce fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a fost dus la audieri la DNA Iaşi

Ministrul liberal al Justiţiei Alina Gorghiua a avut joi o primă reacţie după apariţia informaţiilor conform cărora colegul său de partid Nelu Tătaru a fost dus la audieri la DNA.

”Am vazut sursele, în momentul în care vom vedea o comunicare oficială de la instituţiile statului, atunci vorm putea comenta”, a fost răspunsul lui Gorghiu la solicitarea jurnaliştilor de a comenta acuzaţiile de luare de mită aduse lui Tătaru.

 

 

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat joi că Nelu Tătaru a fost eliberat din funcţia de preşedinte al filialei PNL Vaslui şi de la conducerea Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

„Nelu Tătaru, la propunerea mea, a fost eliberat din funcţia de preşedinte de filială şi, desigur, la nivelul grupului se vor lua măsuri pentru a vacanta poziţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate”, a spus Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a adăugat că Nelu Tătaru nu se va afla nici pe listele de candidaţi la viitoarele alegeri parlamentare.

 

Vasile Blaga: Nelu Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista de candidați la parlamentare

Preşedintele interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga, a declarat, joi, că Nelu Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista de candidaţi la parlamentare, susţinând că acesta este un act de demnitate.

„V-aş aduce aminte că aşa ar trebui să procedeze toată lumea. Asta nu a făcut bine PNL în ultimii ani ce s-a întâmplat, că nu a luat măsuri. M-aş da exemplu pe mine, când m-a chemat Portocală la Ploieşti, de la Ploieşti mi-am dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL. E adevărat că după şapte ani de zile nouă judecători – cred că este caz unic în România – în unanimitate au spus că sunt nevinovat, dar una este asta – prezumţia de nevinovăţie – şi alta este expresia politică”, a spus Blaga, înainte de şedinţa BPN a PNL care are loc la Palatul Parlamentului.

Chestionat dacă este de părere că Nelu Tătaru ar trebui să se retragă, el a răspuns: „Părerea mea că da. Oricine în astfel de situaţie. Eu mai ţin minte de un domn de pe la Teleorman, să nu greşesc, de la noi, care este trimis în judecată de vreo patru-cinci ani şi acum, că nu este pe listă, dintr-o dată i-a venit mintea la cap şi sprijină un alt candidat la Preşedinţie. Lucrurile acestea le vedeţi şi dumneavoastră. Din moment ce ai astfel de probleme, trebuie să te retragi”.

Întrebat dacă este de părere că Nelu Tătaru este vinovat, el a răspuns: „Nici pe departe, (…) dar una e una, alta e alta”.

El a fost chestionat dacă Nelu Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista de candidaţi la parlamentare.

„Părerea mea este că trebuie să se retragă el. Este act de demnitate”, a afirmat Blaga.

 

 

Averea lui Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății acuzat că lua mită ouă și sume mici de bani: are în conturi peste 300.000 de euro

Medicul Nelu Tătaru are o avere de peste 300.000 de euro, conform ultimei sale declarații depuse la Camera Deputaților. Fostul ministru al Sănătății, în prezent deputat, deține două apartamente, achiziționate în 2017 și 2018.

Nelu Tătaru deține 4 conturi: unul de 1,03 milioane de lei, altul cu 350.000 de lei, iar un al treilea cu 55.000 de lei. Soții Tătaru au și un cont în caree se află 3.380 de euro.

Totodată, Nelu Tătaru a menționat un împrumut luat de la Banca Transilvania, în 2017, în valoare de 578.000 de lei. La capitolul venituri declarate, Nelu Tătaru a menționat: 141.000 de lei de la Camera Deputaților și 18.437 de lei, baani obținuți din salariul de chirurg la Spitalul Municipal de Urgență. Soția sa, Rodica Tătaru, a declarat venituri de peste 72.000 de lei.

 

DailyBusiness
Este anunțul momentului pentru românii care fac cumpărături la market!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Băutura delicioasă care te scapă de gândacii de bucătărie. O ai și tu în casă, dar sigur nu te-ai gândit să o folosești în acest mod
Capital.ro
Ordinul care a intra în vigoare în toată România. Este obligatoriu de astăzi, 10 Octombrie
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Klaus Iohannis a dat legea! Se micșorează o taxă în 2025
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Filmul care va da peste cap toate topurile. Apare pe Netflix, peste câteva ore
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Imagini apocaliptice! Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida: S-au raportat 27 de tornade și a fost emis ordin de evacuare
Cancan.ro
Anunțul făcut de Alexia Eram, după ce Mario Fresh a confirmat despărțirea: 'Acum a venit momentul!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia a blocat România. Decizia venită direct de la Moscova
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Atac aerian israelian la o școală din Fâșia Gaza: zeci de morți și răniți
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”