Măsuri împotriva scumpirii mascate, schimbări în supermarketuri de joi. Amenzile pentru „preţ incorect” ajung la 10.000 de lei!

Ca să pună capăt practicii „shrinkflation”, autorităţile au obţinut acordul Comisiei Europene pentru a putea denunţa la raft această practică înşelătoare.
Filip Stan
10 oct. 2024, 11:43
Măsuri împotriva scumpirii mascate, schimbări în supermarketuri de joi. Amenzile pentru

Lovitură grea pentru supermarketuri! Intră în vigoare de joi o nouă reglementare a ANPC care îi obligă pe comercianţi să ofere informaţii clare şi complete consumatorilor în cazul practicii Shrinkflation, care presupune reducerea gramajului unui produs, dar păstrarea ambalajului şi preţului.

Conform noilor reguli, comercianţii trebuie să afişeze vizibil şi lizibil informaţii despre schimbările de cantitate pe etichete speciale, amplasate în acelaşi loc cu produsul, pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor, transmite ANPC.

Schimbare majoră în supermarketuri, a apărut în Monitorul Oficial: Gata cu shrinkflation, magazinele mai au o lună să pună etichetele suplimentare la raft

Obligaţia de informare trebuie respectată timp de cel puţin 30 de zile de la momentul în care produsul cu cantitatea modificată ajunge la raft.

În perioada premergătoare aplicării acestui ordin, ANPC a avut consultări cu marile lanţuri comerciale, reprezentate de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), pentru a clarifica modul în care trebuie afişate noile informaţii şi a oferit exemple de bune practici din alte state din Uniunea Europeană.

„Prin acest ordin, stabilim un standard de exigenţă şi transparenţă necesar în relaţia cu consumatorii. Orice încercare de a masca reducerea cantităţilor de produse, menţinând aceleaşi preţuri şi ambalaje, fără o informare clară şi precisă, va fi sancţionată”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Etichetă suplimentară la produse în supermarketuri

Ca să pună capăt practicii „shrinkflation”, autorităţile au obţinut acordul Comisiei Europene pentru a putea denunţa la raft această practică înşelătoare.

Supermarketurile vor fi obligate să pună o etichetă suplimentară la raft, în dreptul produselor afectate de shrinkflation.

Pe alimente va apărea, în mod obligatoriu, şi perioada în care vor fi vândute cu gramaj scăzut. Vânzătorii au, din acest moment, 30 de zile pentru pune totul la punct. Aşadar, cel mai probabil, vom vedea pe rafturi etichetările suplimentare din luna octombrie. Cei care nu vor respecta noile reguli pot primi amenzi de până la 10 mii de lei, iar produsele găsite fără etichetă vor fi retrase de la vânzare. Noile măsuri nu se aplică magazinelor online.

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat săptămâna trecută că unii comercianți au redus gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari, cerând autorităților de control să intervină urgent.

El a spus că în paralel trebuie pregătită o măsură pe modelul francez – producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul dacă prețul produsului a rămas neschimbat.

„Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent, iar în paralel să pregătim o reglementare pe modelul francez – producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul dacă prețul produsului a rămas neschimbat și evident sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a declarat Ciolacu.

Ce este shrinkflation, fenomenul apărut în perioadele cu inflaţie crescută care îi deranjează pe consumatori

Aceasta formă de înșelăciune împotriva consumatorilor se încheie! Aplicăm sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, spune Marcel Ciolacu, premierul României.

Încălcarea ordinului atrage sancționarea operatorului economic, conform prevederilor art. 18 raportat la art.50 alin.1 lit.d din OG 21 / 1992 republicată, cu amendă cuprinsă între 1.000-10.000 lei și sancțiunea contravențională complementară a opririi temporare de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor.

DailyBusiness
Klaus Iohannis a dat legea! Se micșorează o taxă în 2025
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Locul din casă unde e bine să ții murăturile ca să nu se strice. Se află în bucătărie, dar mulți îl folosesc pentru altceva
Capital.ro
Se plătesc 3200 lei net. Banii sunt virați pe card. Anunț pentru orice român de 16-78 ani
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Vești bune. Românii primesc un nou sprijin de la Guvern. Banii se alocă pe loc
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Se anunță sărbători de poveste. Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
El este Cătălin, șoferul de ridesharing ucis cu 22 de lovituri de cuțit, în Snagov. Bărbatul în vârstă de 31 de ani era tatăl a doi copii
Cancan.ro
Câți lei costă o pâine cu maia la brutăria Laurei Cosoi. Românii stau zilnic la coadă!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Durere și lacrimi. Medicul Monica Pop, despre boala sa ucigașă: Fiecare om are asta
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de Uber! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Putin l-a rechemat pe ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, după șapte ani de mandat
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”