Menopauza și stresul cronic: factorii nevăzuți ai bolilor cardiovasculare

La mulți oameni, nivelul de stres acut este asociat cu acțiuni personale, boli grave, traume, dezastre, etc. Din punct de vedere emoțional, tensiunea creată de reacțiile de adaptare ale organismului, cauzate de emoțiile negative, poate afecta sănătatea. Potrivit cercetătorilor, etapele reacției la stres includ un stadiu de anxietate, unul de rezistență și un stadiu de epuizare asupra glandelor suprarenale. În plus, apar și stări psihice declanșate de stres, cum ar fi: epuizarea emoțională progresivă, frustrarea și sindromul de oboseală cronică.
Alina Costache
10 oct. 2024, 12:33
Menopauza și stresul cronic: factorii nevăzuți ai bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare apar frecvent în ziua de azi, au ceva comun și anume: stresul, obiceiurile proaste, stilul de viață agitat și nesănătos, obezitatea, dar și alți factori de risc.

Stresul cronic poate declanșa inflamații în organism, iar asta crește riscul de afecțiuni grave, de bolile cardiovasculare și depresie. Un rol semnificativ în declanșarea unor boli cardiovasculare îl are hipertensiunea, prin activarea sistemului nervos simpatic. În condiții de stres fizic sau emoțional, glandele renale accelerează sinteza unor hormoni de stres, care duc la creșterea tensiunii arteriale. În prezent, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

 

Riscul de boli cardiovasculare crește în timpul menopauzei

Menopauza este un proces fiziologic natural experimentat de femeile mature, în care apar schimbări hormonale, în special scăderea nivelului de estrogen. Despre acest hormon, oamenii de știință au spus că are un rol protector pentru sistemul cardiovascular, iar scăderea lui la femei poate avea consecințe, printre care se numără: hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol, rigidizarea arterelor.

Pe fond de stres, corpul eliberează cortizol și adrenalină, care sunt hormonii ce cresc nivelul de glucoză în sânge și suprimă funcțiile imunitare; asta favorizează apariția inflamației în organism. La femeile mature, care se confruntă cu simptome de menopauză și alte afecțiuni cronice preexistente, stresul le poate agrava starea de sănătate.

S-a constatat faptul că riscul de diabet zaharat de tip 2 crește de 49 de ori din cauza stresului, iar riscul de boli cardiovasculare crește de 23 de ori. Răspunsul organismului la stres acut se manifestă sub forma eliberării unor hormoni de stres, numiți adrenalină si noradrenalină.

Impactul stresului include și creșterea producției de cortizol, de hormon adrenocorticotrop produs de hipofiză, dar și stimularea axei hipofizo-tiroidă-suprarenale. Toate acestea duc la creșterea poftei de mâncare, a consumului de dulciuri și grăsimi, la depunerea de grăsimi viscerale, la obezitate. Din cauza stresului intens și persistent, oamenii sunt predispuși la obezitate, hipertensiune arterială și hiperglicemie. Aceste probleme potențează riscul cardiometabolic pe fond de stres, dezvoltarea unor boli și apariția complicațiilor.

 

Stresul și menopauza – combinația care îți afectează inima și cum o poți proteja

tresul și menopauza – combinația care îți afectează inima și cum o poți proteja

Stresul persistent și cronic este un inamic de temut al sănătății. Menopauza este și ea un factor de stres biologic și de creștere a cortizolului, mai ales în cazuri în care simptomele sunt severe (nervozitate, bufeuri, insomnie). Cu cât nivelul de cortizol din sânge devine mai mare, cu atât mai mult apar inflamațiile, stările de oboseală și de lipsă de energie. Inflamațiile accelerează îmbătrânirea celulelor conjunctive și duc la degradarea țesuturilor.

Pentru a gestiona stresul și inflamația, se poate apela la o clinică cardiologie București, unde există medicii specializați în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiologice. Contactarea unui medic specialist pentru a se obține un diagnostic devine esențială pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării de sănătate.

Prevenirea bolilor cardiovasculare se face prin schimbarea stilului de viață, adoptarea unei diete echilibrate, realizarea de exerciții fizice zilnic, renunțarea la fumat, la alcool și aplicarea unui tratament în scopul de a sprijini menținerea echilibrului hormonal.

În ultimul timp, se folosește un termen de hipertensiune indusă de stres. Acesta se referă de fapt la o creștere tranzitorie a tensiunii arteriale din cauza unor factori psihosociali. În prezent, medicii acordă o atenție semnificativă tratamentului hipertensiunii indusă de stres și recomandă o serie de terapii fără medicamente, alături de schimbarea stilului de viață. De exemplu, odihna, tehnicile de respirație și de relaxare vizează reducerea încărcăturii emoționale și a influenței factorilor de stres cronici.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – rezultate finale în 66% din secţii de votare. Şocant: Georgescu îl depăşeşte pe Ciolacu!? Date oficiale BEC.
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”