Cum arată jobul ideal pentru români. Ce contează, de fapt, pentru angajați STUDIU

Potrivit unui studiu recent realizat de Pluxee România împreună cu Ipsos România, tinerii preferă un loc de muncă lipsit de stres, în timp ce generațiile mai mature caută un loc de muncă ce le oferă un sentiment de apartenență.
Alina Costache
10 oct. 2024, 13:11
Cum arată jobul ideal pentru români. Ce contează, de fapt, pentru angajați STUDIU
Jobul ideal pentru români presupune un salariu bun, program flexibil și colegi competenți

Jobul ideal pentru români presupune un salariu bun, program flexibil și colegi competenți, potrivit studiului „Workplace for all. Harta motivației intergeneraționale la locul de muncă”, realizat de Pluxee România împreună cu Ipsos România.

Jobul ideal pentru români. Ce se află în topul priorităților angajaților

Peste 5,7 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani activează în prezent pe piața muncii din țara noastră. Studiul citat mai sus a analizat atitudinile, provocările și preferințele față de muncă ale celor patru generații de angajați: generația Z, cei născuți între 1996 și 2012, generația Y (Millennials), cei născuți între 1980-1995, generația X, cei născuți între 1966-1979, și nu în ultimul rând, generația Baby-Boomers, formată din angajații născuți între 1945 și 1965.

Potrivit studiului, în timp ce pentru tinerii din Generația Z lipsa presiunii la job se află pe locul 2 în topul priorităților, pentru angajații din generațiile Y și X  contează stabilitatea locului de muncă. Angajații din generația Baby Boomers caută un loc de muncă ce le oferă, pe lângă stabilitate, și un mediu de lucru prietenos, în care să aibă un sentiment de apartenență.

De asemenea, potrivit studiului, doar 1 din 3 români ar recomanda compania pentru care lucrează în prezent unui prieten sau unei cunoștințe. Cei mai mulți promotori ai actualului loc de muncă se află în rândul generației Baby Boomers, 40% dintre aceștia declarând că ar recomanda compania unde lucrează în prezent unui prieten sau cunoștințe.

Citește și Din ce în ce mai puține joburi remote. Angajatorii vor ca angajații să vină la birou: „Munca de acasă este mai degrabă un beneficiu”

„Studiul ne arată că realitatea complexă a pieței muncii actuale impune o schimbare de paradigmă în leadership. Nu mai putem vorbi despre strategii transgeneraționale pentru motivarea și retenția angajaților. Fiecare generație are propriul set de valori, preferințe și așteptări care îi modelează atitudinea față de muncă și loialitatea față de angajator. Pentru a rămâne competitivi și a atrage cele mai bune talente, liderii trebuie să devină poligloți generaționali – să învețe să vorbească pe limba fiecărei generații și să creeze culturi organizaționale care îmbrățișează și valorifică diversitatea”, susține Alina Stepan, Country Manager Ipsos Romania | Cluster Head Ipsos SEE, potrivit wallstreet.ro. 

Rezultatele studiului mai arată că 31% dintre angajați precizează importanța unui salariu corect, 22% menționează necesitatea de a beneficia de program flexibil, cu posibilitatea de lucru de la distanță și 16% apreciază o echipă alcătuită din colegi competenți și dornici să ajute. Aceste aspecte sunt comune tuturor generațiilor, mai puțin Baby Boomers: 17% dintre aceștia preferă un loc de muncă unde să meargă cu drag și doar 13% dintre ei consideră că locul de muncă ideal este unul în care au parte de un program flexibil.

Referitor la tipul de lider preferat, majoritatea generațiilor de români, 44%, aleg un manager care reușeste să motiveze echipa, care încurajează inovația și creativitatea. Tipul de lider cel mai puțin popular este cel autocratic, care ia decizii fără să se consulte cu restul echipei.

Conform studiului, majoritatea angajaților, indiferent de vârstă, preferă să comunice la muncă prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Preferințele legate de alte metode de comunicare variază în funcție de vârsta angajaților: în timp ce doar 1 din 3 tineri din generația Z aleg să se întâlnească cu colegii, pentru angajații mai maturi aceasta este metoda preferată de comunicare. 59% dintre salariații Generației X și 68% dintre Baby Boomers preferă întâlnirile față în față. Referitor la apelurile telefonice, 33% dintre membrii generației Z preferă această metodă, în timp ce 53% dintre Baby Boomers -preferă să își apeleze colegii.

Studiul „Workplace for all. Harta motivației intergeneraționale la locul de muncă” a fost realizat de Pluxee România, împreună cu Ipsos România în iunie 2024. Eșantionul cuprinde 1000 de angajați cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani din mediul preponderent urban. Datele au fost culese prin chestionare online, iar design-ul de tip DUEL a stat la baza prioritizării factorilor motivaționali atât a celor generali, comuni, cât și pentru fiecare generație în parte. Această metodă presupune, pe lângă identificarea preferinței directe, și utilizarea unor principii din știința comportamentală și psihologia cognitivă pentru a surprinde atât răspunsurile directe, cât și pe cele indirecte ale oamenilor.

Citește și Salariu de 650 de lei pe zi, disponibil în România! În ce constă job-ul și care sunt condițiile pentru angajare

DailyBusiness
Este anunțul momentului pentru românii care fac cumpărături la market!
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Ingredientul care îți poate salva plantele din casă toamna și iarna. Costă doar 1 leu
Capital.ro
Anunț trist despre Victor Rebengiuc. Ce s-a întâmplat cu marele actor al României
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Klaus Iohannis a dat legea! Se micșorează o taxă în 2025
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Cât de mult l-a schimbat Meghan Markle pe Harry: Era distractiv
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Imagini apocaliptice! Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida: S-au raportat 27 de tornade și a fost emis ordin de evacuare
Cancan.ro
Câți lei costă o pâine cu maia la brutăria Laurei Cosoi. Românii stau zilnic la coadă!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se plătesc 3200 lei net. Banii sunt virați pe card. Anunț pentru orice român de 16-78 ani
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de Uber! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Ingineri militari nord-coreeni uciși în Ucraina, confirmă oficiali din Kiev și Seul
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”