Prima întrebare pe care o aude, de la prieteni, cineva care tocmai și-a schimbat locul de muncă este ”Ce salariu ai?”. La un job însă, salariul nu e totul. O demonstrează povestea aproape incredibilă a tinerei Angie Chen, ale cărei învățăminte sunt extrem de utile pentru cei care, din diverse motive, plănuiesc să se mute de la actualul loc de muncă.
Inițial, munca pe Wall Street a fascinat-o pe Chen. „Obișnuiam să mă simt atât de bine spunând că lucrez în finanțe, în investiții bancare”, a declarat ea pentru Business Insider, potrivit ziare.com.
La doar un an de la angajare însă, după ce a primit un bonus consistent, tânăra a luat o decizie radicală: și-a anunțat șefii că pleacă și… s-a ținut de cuvânt. De ce? Pentru că statutul unei cariere în finanțe nu merită munca istovitoare, consideră ea.
Angie Chen avea un salariu de sute de mii de dolari și perspective să sară de un milion odată cu avansarea. Sumele uriașe care îi intrau în cont însemnau însă 80-100 de ore de muncă istovitoare pe săptămână, un program care îi face pe unii bancheri începători să se plângă de epuizare. „Cred că, odată cu înaintarea în vârstă, am apreciat mai mult timpul meu liber, independența mea, interesele și pasiunile personale decât să lucrez 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, pentru o companie”, afirmă Chen.
Inspirată de rețelele de socializare, tânăra a ales o carieră în marketing. „Am iubit libertatea creativă. (…) Când mă gândeam să fac tranziția din domeniul bancar, marketingul a fost unul dintre joburile care au apărut”, a mărturisit ea.
Citește și Ne îngrășăm după ce renunțăm la țigări? Doctorul Marius Sava explică totul!
Chen mai spune că a primit și mesaje critice după plecarea de pe Wall Street, în care i se spunea că a retrogradat în carieră migrând la marketing. N-au deranjat-o însă aceste mesaje. Decizia era luată, iar tânăra se declară mai mult decât mulțumită de alegere.
Prin comparație, salariul mediu pentru managerii de marketing din SUA este de 166.410 de dolari, potrivit Biroul de Statistică a Muncii.
Experiența trăită îi dă acum credit tinerei să vină cu sfaturi pentru cei care se gândesc să-și schimbe locul de muncă. Iată cele trei lucruri esențiale pentru acest pas important:
1.Faceți o listă a motivelor pentru care nu vă place jobul actual
Totodată, stabiliți ce vă doriți de la următorul loc de muncă. „Pentru unii oameni, ar putea fi cultura și echipa, dar pentru alții, ar putea fi banii și prestigiul. Pentru mine, cel mai mult a contat oportunitatea de a părăsi domeniul”, afirmă Chen.
2.Măriți rețeaua de contacte prietenoase
Chen spune că trimiterea de mesaje reci pe LinkedIn este o strategie comună. Ce propune ea este acumularea de contacte prietenoase, pentru că unul dintre acestea ar putea fi, la un moment dat, decisiv pentru găsirea unui loc de muncă mai confortabil. ”Am fost norocoasă pentru că îmi împărtășeam călătoria în carieră pe social media. O mulțime de oameni m-au contactat pentru a-mi da sfaturi și a-mi recomanda joburi sau persoane cu care să vorbesc”, spune tânăra.
Citește și Cum arată jobul ideal pentru români. Ce contează, de fapt, pentru angajați STUDIU
3.Revizuiți CV-ul
Este greșit să presupuneți că CV-ul este OK doar pentru că a funcționat la angajarea pe postul actual. „CV-ul meu era foarte, foarte bogat în finanțe. A trebuit să-l revizuiesc complet, pentru a reduce jargonul financiar și a-l face mai prietenos cu marketingul”, a explicat Angie Chen.