Părintele Vasile Ioana a dezvăluit orele exacte la care nu este păcat să speli la mașină duminica

Este sau nu păcat să speli haine la mașină duminica. Părintele Vasile Ioana a lămurit situația și a dezvăluit când este permis să bagi la spălat în această zi.
Alina Costache
12 oct. 2024, 14:11
Părintele Vasile Ioana a dezvăluit orele exacte la care nu este păcat să speli la mașină duminica
Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când putem spăla haine duminica

Există mai multe controverse legate de spălarea hainelor duminica. Mulți români cred că este interzis, dar realitatea este cu totul alta. Părintele Vasile Ioana a oferit clarificări cu privire la acest lucru.

Unele persoane sunt de părere că folosirea mașinii de spălat face ca spălarea să nu fie considerată cu adevărat o muncă, însă, părintele Iulian Rață, protopop de Orhei, afirmă că este păcat să speli hainele duminica sau în zilele de sărbătoare. Acesta explică că duminica este o zi dedicată exclusiv odihnei și spiritualității, iar activitățile care necesită efort ar trebui evitate.

Citește și: Părintele Vasile Ioana, îndrumări spirituale și nutriționale. Ce spune despre un anumit aliment: „A distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război”

Părintele Rață spune că putem face lucruri care nu pot fi amânate, precum gătitul sau curățarea caselor. Totuși, activitățile mai intense, cum ar fi curățenia generală sau aspirarea covoarelor, trebuie evitate.

Părintele Vasile Ioana afirmă că spălarea hainelor este permisă după ora 19.00, dar în prima parte a zilei oameni ar trebui să se odihnească și să se roage. El a subliniat că este important să nu confundăm activitățile imperios necesare cu munca grea, specificând că, de exemplu, spălatul hainelor pentru copii poate fi realizat seara.

Citește și: Destinația din România care este un colț de rai. Preotul Vasile Ioana o recomandă: „Aici beneficiem de pace”

Ce sărbătoriți sunt duminică, 13 octombrie

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Florentie

Greco-catolice
Sf. m. Carp, Papil şi Agatonica

Romano-catolice
Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina

Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Florentie sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 13 octombrie.

„Este de mare folos a pomeni pe cei care au pătimit pentru Hristos, căci însăşi aducerea aminte a chinurilor lor poate deştepta gândul nostru spre dumnezeiasca dragoste şi să-i dea aripi pentru săvârşirea faptelor bune, ca şi noi să suferim măcar cu mintea acele pătimiri pe care ei le-au avut cu trupul pentru răsplătirile ce vor să fie”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii Mucenici Carp şi Papil, „stâlpii cei mari şi temeliile Bisericii”, erau din Pergam şi au trăit în vremea împăratului roman Deciu (249-251).

Carp era episcop, iar Papil era diacon. Au fost prinşi şi îndemnaţi să aducă ofrande zeilor.

„Nu se cade nouă, judecătorule, să mâniem pe Dumnezeul nostru şi să ne arătăm nemulţumitori pentru facerile Lui de bine”, au spus Sfinţii Mucenici; „căci chiar şi dobitoacele ne-ar mustra de nemulţumirea noastră, pentru că şi ele îl cunosc pe Cel ce le-a hrănit, iar noi am fi nerecunoscători faţă de Ziditorul nostru dacă i-am cinsti pe zeii cei mincinoşi, lăsând pe adevăratul nostru Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Pentru nesupunerea lor au fost supuşi la chinuri fără de măsură, mai întâi fiindu-le luată toată averea. Între multe chinuri, Sfinţii Mucenici au fost aruncaţi într-un cuptor încins.

În cuptor împreună cu ei a intrat şi Sfânta Agatonica, sora diaconului Papil, dorind să moară pentru Hristos. Ieşind şi de acolo nevătămaţi, răcorit fiind cuptorul cu puterea lui Hristos, au fost duşi din nou în temniţă.

Neştiind ce să mai facă, judecătorul a pronunţat în cele din urmă hotărârea de a li se tăia capetele. Şi aşa şi-au sfârşit nevoinţa, murind de sabie. Împreună cu dânşii a suferit moarte martirică şi un slujitor al Sfinţilor Mucenici, Agatodor.

* În 13 octombrie este sărbătorită şi Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, în 1996, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca la această dată, în fiecare an, să se facă pomenirea „Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Sărbătoarea este consemnată în calendarul creştin ortodox român, cu cruce neagră, începând din anul 1997.

DailyBusiness
Unificarea României cu Republica Moldova: între vis și realitate politică
Spynews
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Magazinul uriaș din România unde găsești doar fructe și legume cu gust ca la țară. Sunt 100% naturale, vin de la fermierii locali și le poți recunoaște ușor. Produsele se vând ca pâinea caldă și gospodinele stau la coadă pentru ele
Capital.ro
Buletinele trebuie înlocuite! Când expiră cărțile de identitate de identitate în România
Playtech.ro
Final de drum pentru România! Decizia care ne afectează pe toți
DailyBusiness
Beneficii pentru un milion de români! Se finalizează un acord între România și Spania!
Adevarul
Polonia, pregătită să lovească Sankt Petersburgul în caz de război cu Rusia. „Răspunsul va urma într-un minut”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă femeie. Cât de greu i-a fost să treacă peste acest moment
Spynews
Roxana Vașniuc, în doliu! Vedeta a pierdut o persoană extrem de dragă: "Ce gol imens mi-ai lăsat..." / FOTO
Evz.ro
Spălatul rufelor în zi de duminică, păcat sau nu. Povețele unui cunoscut preot
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira ITIA
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Nu mai poți circula după 1 ianuarie. Îți ia pe sus mașina dacă te prinde
StirileBZI
A ieșit la pensie în luna mai, dar nu a luat bani nici după 6 luni! Ce s-a întâmplat
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Tensiuni în creștere între Iran și Israel; eforturi diplomatice pentru a evita un conflict regional
MediaFlux
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător