Firmele lui Dorinel Umbrărescu sunt implicate în unele dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România. Compania se ocupă de lucrările la Autostrada A7 (tronsonul Ploiești – Pașcani), dar și de Autostrada A3 Transilvania, Autostrada A1, DEx Craiova-Sibiu, și Centura Timișoara. De asemenea, tot firmele conduse de Dorinel Umbrărescu se ocupă și de contruirea unor loturi importante pe autostrada A8.
Se caută responsabili de mediu cu experiență în gestiunea deșeurilor, economiști, ingineri CFDP (Construcții Feroviare, Drumuri și Poduri), specialiști în salarizare, potrivit ziaruldebacau.ro. Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept cel mai important constructor de autostrăzi din România, oferă salarii extrem de atractive. De exemplu, un șofer are un salariu brut de 20.000 de lei, respectiv peste 10.000 de lei net, scrie bacau.net.
Salariile oferite de Umbrărescu au determinat mulți români care muncesc în străinătate să se întoarcă acasă.
Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept cel mai important constructor de autostrăzi din România, este pe punctul de a prelua integral combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu, din județul Caraș Severin.
Combinatul, cu o istorie de peste 220 de ani în industria siderurgică, ar putea intra în posesia lui Umbrărescu prin intermediul unei licitații publice, după ce compania care deține pachetul majoritar, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a intrat în faliment în luna iulie.
Complexul industrial, evaluat la 28,19 milioane de euro, include construcții, echipamente tehnologice și terenuri. Surse din industrie indică faptul că Dorinel Umbrărescu este principalul favorit pentru câștigarea licitației, fiind deja implicat în preluarea unor creanțe importante de la firmele Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, informează Profit.ro.
Prefectul județului Caraș Severin, Ioan Dragomir, a confirmat intențiile lui Umbrărescu privind redeschiderea combinatului și reluarea activităților industriale.
„E adevărat, am vești bune. De câteva luni se încearcă preluarea sau cesionarea creanțelor de la uzina de la Oțelu Roșu. Pe lângă cele circa 12 milioane de euro cât au costat creanțele, pe care firma s-a angajat să le aducă în termen de maximum 30 de zile, trebuie să dispună de un capital serios pentru redeschiderea combinatului. În prima etapă va avea 100 – 150 de angajați și 300 – 400, până anul viitor”, a declarat Ioan Dragomir pentru expressdebanat.ro.