Mihaela Bilic, recomandări pentru sezonul rece. Cantitatea de magneziu și vitamina D de care organismul are nevoie. „Alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată”

Mihaela Bilic vine cu o serie de recomandări pentru sezonul rece. Nutriționista susține că mangeziul și vitamina D joacă un rol important în această perioadă.
Alina Costache
11 oct. 2024, 10:32
Mihaela Bilic, recomandări pentru sezonul rece. Cantitatea de magneziu și vitamina D de care organismul are nevoie.

Mihaela Bilic vine cu o serie de recomandări pentru sezonul rece. Nutriționista susține că mangeziul și vitamina D joacă un rol important în această perioadă.

Vitamina D este una dintre subtanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos, fiind produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare. Însă, aceasta se găsește și în anumite alimente precum pește, ouă și produse lactate. În același timp, magneziul contribuie la menținerea sănătății psihice, funcționarea normală a sistemului nervos, reducerea oboselii și a extenuării.

Citește și: Mihaela Bilic demontează cele mai mari mituri alimentare. Opt lucruri pe care oamenii le iau de bune atunci când vine vorba de mâncare

Mihaela Bilic, sfaturi pentru un organism sănătos

Recent, Mihaela Bilic, una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România, a vorbit despre importanța magneziului și a vitaminei D în alimentație. Specialista spune că mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vitamina D, iar aceasta nu este folosită corect dacă nivelul de magneziu este scăzut, potrivit ultimelor studii.

Printr-o postare pe Facebook, nutriționista a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care luăm aceste vitamine, sfătuindu-ne să urmăm câțiva pași simpli pentru a avea un organism sănătos.

  • „Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vitamina D să fie stocată în organism, în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate, alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu.
  • Carența de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple. Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultraprocesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale. În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei.
  • Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido-bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu.
  • Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sânge.
  • Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju, semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi.”, a spus specialista.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie legătura neștiută dintre alimentație și comportament: „Spune-mi ce mănânci ca să știu cine ești”

DailyBusiness
Parlamentul României aprobă legea! Se majorează pensiile pentru 200.000 de români!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu Gigi Becali, cu Giovanni, cu Borcea, cu Răducioiu! Că m-am întins cu tot fotbalul românesc”
Capital.ro
Amendă de 3.300 de lei. Este obligatoriu să le ai montate pe mașină. Legea e lege!
Playtech.ro
ȘOC! Cum arăta Toni Iuruc în tinerețe. Imagine nemaivăzută cu fostul soț al Simonei Halep
DailyBusiness
Vești bune pentru români! S-a decis ce taxe se plătesc în 2025!
Adevarul
Povestea rețelei de autostrăzi din România. Planurile fanteziste din anii '90 și cei 113 kilometri realizați de regimul Ceaușescu
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit
Cancan.ro
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în cameră! Ce i-a putut face ei! Dezvăluiri HALUCINANTE despre ruptura dintre cei doi foști soți
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Limită la numerar. Interzis la orice bancomat din România. Regulă dacă scoți cash de la ATM
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Marcel Ciolacu: România nu va pierde niciun euro din PNRR
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul magazin din Bucureşti de tip ATAC Hiper Discount, cu cele mai mici preţuri din reţeaua Auchan, va fi deschis în primul trimestru din 2025