Muncitorii străini sunt din ce în ce mai numeroși la noi în țară, principalul motiv fiind cererea. Sectorul unde ei ocupă cea mai mare pondere a locurilor de muncă este industria ospitalității. În București de pildă, 30 la sută dintre angajații sectorului HoReCa sunt străini, în special asiatici.
Veniți din India, Sri Lanka, Filipine, Nepal sau Pakistan, muncitorii străini sunt tot mai prezenți și în alte zone din țară. Delta Dunării înregistrează deja o pondere de aproape 50 la sută a muncitorilor străini! ”În Deltă 40 – 50 la sută este un procent corect. Să ne gândim, se duce un bucătar bun din București cu 1.400 de euro să muncească acolo? Cât să-i dea în Deltă să-l tenteze să meargă acolo? Singurii care se pot duce în unități din acestea izolate nu sunt decât străinii care vin să muncească o anumită perioadă. Sunt serioși și muncitori că de aceea vin. Ei primesc 800 de euro net, față de români, care nu vin decât pe bani foarte mulți pe care antreprenorul nu și-i permite”, a declarat, pentru termene.ro, președintele fondator al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea.
Citește și Lege pentru românii care locuiesc la curte. Riscă amenzi uriașe dacă nu respectă asta
De ce au căutare asiaticii în turism? Proprietarul unui hotel spune despre ei că sunt bine pregătiți și ”făcuți” pentru acest domeniu. ”Noi, cei din turism, am început să aducem personal din țările asiatice, ținând cont că sunt bine pregătiți, sunt făcuți pentru turism, nu sunt migratori, adică să te trezești în plin sezon turistic că pleacă, cum se întâmplă la mulți alții. Am văzut locații de top care s-au închis, pentru că nu au cu cine să asigure anumite numite servicii, cum ar fi restaurantul, de exemplu, deși au toate dotările”, spune Daniel Ilușcă, proprietarul unui hotel din localitatea tulceană Crișan, care este și președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării.
Cu toată ”invazia” asiatică, managerii de turism din Deltă spun că se resimte încă o criză de personal. Așadar, e loc pentru și mai mulți străini.
Daniel Ilușcă mai spune că muncitorii din Asia nu sunt doar bine pregătiți, ci și dispuși să muncească suplimentar, în schimbul plăților de rigoare.
Lipsa personalului autohton îi obligă și pe patronii din alte zone să apeleze la muncitori străini. În Slobozia, spre exemplu, ponderea acestora a explodat practic, ajungând în prezent spre 70 la sută. ”S-a ajuns deja în orașele mici, cum este Slobozia unde locuiesc eu, un oraș cu 50.000 de locuitori, ca în hoteluri și restaurante, în special, dar și la saloanele de evenimente, 50 – 70 la sută din personal să fie din Asia. Spre deosebire de mulți europeni, ei se adaptează în orice condiții”, spune președintele Federației ProAgro, Ionel Arion.
Și la Vaslui muncesc mulți asiatici, în special în construcții și HoReCa. Primii sosiți în acest județ, 30 la număr, au fost angajați la o firmă de infrastructură. Între timp, numărul muncitorilor străini din Vaslui a crescut de la 391 în 2023 la 449 anul acesta.