Banca Transilvania vine cu vești bune pentru clienții săi. A fost lansată o funcție care după care mulți tânjeau. Este vorba despre BT Asset Management. Această nouă funcție oferă o gamă largă de fonduri de investiții.
Potrivit reprezentanților băncii, noua funcție aduce lumea investitiilor mai aproape de clienti.
“Noua optiune aduce lumea investitiilor mai aproape de clientii nostri, printr-o experienta simpla si rapida, oferind claritate in alegerea fondului potrivit. Este un pas important in educatia financiara si in promovarea gestionarii sanatoase a banilor.” a declarat Oana Ilas, Director General Adjunct Retail Banking la BT, potrivit news18.ro.
Reprezentanții băncii spun că prin acestă noua optiune se dorește ca toți clienții să devină responsabili pe plan financiar. De asemenea, banca susține capitalul românesc și oferă celor interesați posibilitatea de a investi în companii locale, fără riscuri prea mari.
Banca Transilvania este cea mai mare banca din România. A fost înființată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu 79% capital românesc și 21% străin. Activitatea sa este organizată pe patru linii principale de business, și anume: corporate, IMM, retail și Divizia pentru Medici.
În vara anului 2024, BT a a primit avizul din partea Consiliului Concurenței în vederea achiziției filialei românești a OTP Bank, care e cea mai mare unitate bancară din Ungaria.
”După primirea aprobărilor autorităților, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziție cât mai ușoară pentru clienți și angajați până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată. Până atunci, OTP Bank România și subsidiarele sale vor continua să-și onoreze angajamentele față de clienți și să ofere servicii la cel mai înalt nivel. În această etapă, din partea clienților OTP Bank România nu este nevoie de nicio acțiune, ei vor beneficia de aceleași condiții de până acum în relația cu OTP România. Banca își menține angajamentele față de Bethlen Gabor Foundation și va continua să colaboreze cu clienții săi în termenii și condițiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi/bilingv, unde este necesar.”, arată Banca Transilvania.