Cum să gătești sarmale care să ți se topească în gură. Cele opt secrete pentru cele mai gustoase sarmale

Pentru că vine sezonul iernii și sarmalele de Crăciun trebuie să iasă delicioase, urmărește cele opt sfaturi ale gospodinelor pentru a face o mâncare cu adevărat delicioasă pentru tine și familia ta.
Alina Costache
12 oct. 2024, 12:22
Cum să gătești sarmale care să ți se topească în gură. Cele opt secrete pentru cele mai gustoase sarmale

În cazul în care vrei să gătești sarmale, pentru că sunt foarte apreciate în sezonul rece, trebuie să știi aceste sfaturi. Poți să le urmărești chiar dacă ești un expert în arta sarmalelor sau chiar dacă nu știi deloc să le pregătești, deoarece cu siguranță îți vor prinde bine.

Cele opt sfaturi secrete ale gospodinelor pentru sarmale

În primul rând, este importantă carnea care este folosită pentru sarmale. Gospodinele spun că, pentru un gust deosebit, se poate folosi amestecul de carne tocată de vită și porc, însă în unele zone se folosește carne de oaie, pasăre sau chiar pește, în zona Dobrogei.

Totuși, cea mai cunoscută rețetă este cea cu carne de porc, însă se pot pregăti și sarmale de post, prin înlocuirea cărnii cu soia, legume tocate, cartofi, bucățele de pâine sau umplutură de ciuperci.

Citește și : Florin Ristei a recunoscut că are gusturi culinare… mai ciudate. N-o să crezi cu ce mănâncă ciorba de perișoare: „Mie îmi place”

În al doilea rând, compoziția este foarte importantă atunci când gătim sarmale. Pe lângă carne, se folosesc varza, orez și verdeață, iar mixtura este învelită în foi de varză sau în viță de vie. Pentru a obține cele mai bune sarmale se pot adăuga cartofi rași storși de zeamă și maximum două felii de pâine uscată, înmuiată în apă și stoarsă. De asemenea, trebuie folosite condimente precum mărar, piper sau chiar scorțișoară.

În al treilea rând, compoziția trebuie legată cu ou, care poate fi bătut puțin înainte pentru ca albușul să nu rămână întreg. Acesta va lega carnea, orezul, legumele și ceapa.

În al patrulea rând, nu trebuie adăugat foarte mult orez și ceapă, deoarece gustul final poate deveni predominant de ceapă. Cel mai indicat este să se pună o ceșcuță de orez și două-trei cepe de mărimi medii la un kilogram de carne. Ceapa trebuie pusă la prăjit în ulei până devine transparentă și în acel moment trebuie adăugată apă care să fiarbă puțin.

Citește și : Rețetă papanași. Ce să pui în aluat ca să-ți iasă mai gustoși

Apoi, se adaugă orezul care nu trebuie să fiarbă alături de ceapă, deoarece fierbe cel mai bine cu carnea, pentru a-și lua aroma de la aceasta.

În al cincilea rând, frunzele de varză sau viță de vie trebuie să fie alese astfel încât să nu fie bătrâne și să fie fierte în borș sau în apa în care s-a adăugat puțin oțet, fără a se transforma soluția de fierbere într-una acră. În cazul în care folosiți foi de viță puse la sare sau frunze de varză murată, ar fi indicat să fie puse la desărat în apă călduță, până când gustul sărat dispare aproape complet.

În al șaselea rând, după ce toate aceste lucruri sunt făcute, sarmalele trebuie puse la fiert, fie în vase de ceramică, fie la cuptor, foc, sau vase metalice. Pentru ca sarmalele de la fund să nu se lipească de fundul vasului ar trebui ca această suprafață să fie acoperită. Astfel, se pot așeza în fundul vasului bucăți mari dintr-o farfurie stricată, bucăți de varză etc. Printre ele se poate pune șorici, jambon, bucăți de șuncă afumată, ciolan de porc afumat, cimbru, caltaboș sau frunze de varză. Aceste tipuri de carne se pot adăuga și în compoziția sarmalelor, mărunțite, încât gustul final să fie cât mai bun.

În al șaptelea rând, ca sarmalele să nu iasă prea moi, apa pusă la fiert nu trebuie să fie prea multă. Înainte de a pune vasul la fiert, puneți atâta apă încât nivelul ei abia să se vadă când vă uitați în cratiță. Apoi, se verifică nivalul apei și se adaugă la nevoie.

În al optulea rând, după ce sarmalele sunt gata, trebuie să aveți grijă și la modul de servire. Acestea trebuie să fie „însoțite” de mămăligă delicioasă și smântână, și chiar de iaurt în unele zone ale țării.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Șoferul plătește pentru ce fac pasagerii. Reglementări absurde în Codul Rutier
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)