Cum să gătești sarmale care să ți se topească în gură. Cele opt secrete pentru cele mai gustoase sarmale

Pentru că vine sezonul iernii și sarmalele de Crăciun trebuie să iasă delicioase, urmărește cele opt sfaturi ale gospodinelor pentru a face o mâncare cu adevărat delicioasă pentru tine și familia ta.
Alina Costache
12 oct. 2024, 12:22
Cum să gătești sarmale care să ți se topească în gură. Cele opt secrete pentru cele mai gustoase sarmale

În cazul în care vrei să gătești sarmale, pentru că sunt foarte apreciate în sezonul rece, trebuie să știi aceste sfaturi. Poți să le urmărești chiar dacă ești un expert în arta sarmalelor sau chiar dacă nu știi deloc să le pregătești, deoarece cu siguranță îți vor prinde bine.

Cele opt sfaturi secrete ale gospodinelor pentru sarmale

În primul rând, este importantă carnea care este folosită pentru sarmale. Gospodinele spun că, pentru un gust deosebit, se poate folosi amestecul de carne tocată de vită și porc, însă în unele zone se folosește carne de oaie, pasăre sau chiar pește, în zona Dobrogei.

Totuși, cea mai cunoscută rețetă este cea cu carne de porc, însă se pot pregăti și sarmale de post, prin înlocuirea cărnii cu soia, legume tocate, cartofi, bucățele de pâine sau umplutură de ciuperci.

Citește și : Florin Ristei a recunoscut că are gusturi culinare… mai ciudate. N-o să crezi cu ce mănâncă ciorba de perișoare: „Mie îmi place”

În al doilea rând, compoziția este foarte importantă atunci când gătim sarmale. Pe lângă carne, se folosesc varza, orez și verdeață, iar mixtura este învelită în foi de varză sau în viță de vie. Pentru a obține cele mai bune sarmale se pot adăuga cartofi rași storși de zeamă și maximum două felii de pâine uscată, înmuiată în apă și stoarsă. De asemenea, trebuie folosite condimente precum mărar, piper sau chiar scorțișoară.

În al treilea rând, compoziția trebuie legată cu ou, care poate fi bătut puțin înainte pentru ca albușul să nu rămână întreg. Acesta va lega carnea, orezul, legumele și ceapa.

În al patrulea rând, nu trebuie adăugat foarte mult orez și ceapă, deoarece gustul final poate deveni predominant de ceapă. Cel mai indicat este să se pună o ceșcuță de orez și două-trei cepe de mărimi medii la un kilogram de carne. Ceapa trebuie pusă la prăjit în ulei până devine transparentă și în acel moment trebuie adăugată apă care să fiarbă puțin.

Citește și : Rețetă papanași. Ce să pui în aluat ca să-ți iasă mai gustoși

Apoi, se adaugă orezul care nu trebuie să fiarbă alături de ceapă, deoarece fierbe cel mai bine cu carnea, pentru a-și lua aroma de la aceasta.

În al cincilea rând, frunzele de varză sau viță de vie trebuie să fie alese astfel încât să nu fie bătrâne și să fie fierte în borș sau în apa în care s-a adăugat puțin oțet, fără a se transforma soluția de fierbere într-una acră. În cazul în care folosiți foi de viță puse la sare sau frunze de varză murată, ar fi indicat să fie puse la desărat în apă călduță, până când gustul sărat dispare aproape complet.

În al șaselea rând, după ce toate aceste lucruri sunt făcute, sarmalele trebuie puse la fiert, fie în vase de ceramică, fie la cuptor, foc, sau vase metalice. Pentru ca sarmalele de la fund să nu se lipească de fundul vasului ar trebui ca această suprafață să fie acoperită. Astfel, se pot așeza în fundul vasului bucăți mari dintr-o farfurie stricată, bucăți de varză etc. Printre ele se poate pune șorici, jambon, bucăți de șuncă afumată, ciolan de porc afumat, cimbru, caltaboș sau frunze de varză. Aceste tipuri de carne se pot adăuga și în compoziția sarmalelor, mărunțite, încât gustul final să fie cât mai bun.

În al șaptelea rând, ca sarmalele să nu iasă prea moi, apa pusă la fiert nu trebuie să fie prea multă. Înainte de a pune vasul la fiert, puneți atâta apă încât nivelul ei abia să se vadă când vă uitați în cratiță. Apoi, se verifică nivalul apei și se adaugă la nevoie.

În al optulea rând, după ce sarmalele sunt gata, trebuie să aveți grijă și la modul de servire. Acestea trebuie să fie „însoțite” de mămăligă delicioasă și smântână, și chiar de iaurt în unele zone ale țării.

DailyBusiness
Unificarea României cu Republica Moldova: între vis și realitate politică
Spynews
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Orașul din România care era buricul Europei și unde italienii și arabii veneau să se aprovizioneze. Străinii plăteau regește pentru produsele românești. Erau de top, calitate superioară
Capital.ro
Buletinele trebuie înlocuite! Când expiră cărțile de identitate de identitate în România
Playtech.ro
Final de drum pentru România! Decizia care ne afectează pe toți
DailyBusiness
Beneficii pentru un milion de români! Se finalizează un acord între România și Spania!
Adevarul
Polonia, pregătită să lovească Sankt Petersburgul în caz de război cu Rusia. „Răspunsul va urma într-un minut”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă femeie. Cât de greu i-a fost să treacă peste acest moment
Spynews
Roxana Vașniuc, în doliu! Vedeta a pierdut o persoană extrem de dragă: "Ce gol imens mi-ai lăsat..." / FOTO
Evz.ro
Geamurile termopan, lustruite rapid. Soluția ieftină, care le face lună
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Mama lui Sorin Bontea a murit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Nu mai poți circula după 1 ianuarie. Îți ia pe sus mașina dacă te prinde
StirileBZI
A ieșit la pensie în luna mai, dar nu a luat bani nici după 6 luni! Ce s-a întâmplat
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Tensiuni etnice în nordul Kosovo amenință cu repetarea violențelor anterioare
MediaFlux
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător