În cazul în care vrei să gătești sarmale, pentru că sunt foarte apreciate în sezonul rece, trebuie să știi aceste sfaturi. Poți să le urmărești chiar dacă ești un expert în arta sarmalelor sau chiar dacă nu știi deloc să le pregătești, deoarece cu siguranță îți vor prinde bine.
În primul rând, este importantă carnea care este folosită pentru sarmale. Gospodinele spun că, pentru un gust deosebit, se poate folosi amestecul de carne tocată de vită și porc, însă în unele zone se folosește carne de oaie, pasăre sau chiar pește, în zona Dobrogei.
Totuși, cea mai cunoscută rețetă este cea cu carne de porc, însă se pot pregăti și sarmale de post, prin înlocuirea cărnii cu soia, legume tocate, cartofi, bucățele de pâine sau umplutură de ciuperci.
În al doilea rând, compoziția este foarte importantă atunci când gătim sarmale. Pe lângă carne, se folosesc varza, orez și verdeață, iar mixtura este învelită în foi de varză sau în viță de vie. Pentru a obține cele mai bune sarmale se pot adăuga cartofi rași storși de zeamă și maximum două felii de pâine uscată, înmuiată în apă și stoarsă. De asemenea, trebuie folosite condimente precum mărar, piper sau chiar scorțișoară.
În al treilea rând, compoziția trebuie legată cu ou, care poate fi bătut puțin înainte pentru ca albușul să nu rămână întreg. Acesta va lega carnea, orezul, legumele și ceapa.
În al patrulea rând, nu trebuie adăugat foarte mult orez și ceapă, deoarece gustul final poate deveni predominant de ceapă. Cel mai indicat este să se pună o ceșcuță de orez și două-trei cepe de mărimi medii la un kilogram de carne. Ceapa trebuie pusă la prăjit în ulei până devine transparentă și în acel moment trebuie adăugată apă care să fiarbă puțin.
Citește și : Rețetă papanași. Ce să pui în aluat ca să-ți iasă mai gustoși
Apoi, se adaugă orezul care nu trebuie să fiarbă alături de ceapă, deoarece fierbe cel mai bine cu carnea, pentru a-și lua aroma de la aceasta.
În al cincilea rând, frunzele de varză sau viță de vie trebuie să fie alese astfel încât să nu fie bătrâne și să fie fierte în borș sau în apa în care s-a adăugat puțin oțet, fără a se transforma soluția de fierbere într-una acră. În cazul în care folosiți foi de viță puse la sare sau frunze de varză murată, ar fi indicat să fie puse la desărat în apă călduță, până când gustul sărat dispare aproape complet.
În al șaselea rând, după ce toate aceste lucruri sunt făcute, sarmalele trebuie puse la fiert, fie în vase de ceramică, fie la cuptor, foc, sau vase metalice. Pentru ca sarmalele de la fund să nu se lipească de fundul vasului ar trebui ca această suprafață să fie acoperită. Astfel, se pot așeza în fundul vasului bucăți mari dintr-o farfurie stricată, bucăți de varză etc. Printre ele se poate pune șorici, jambon, bucăți de șuncă afumată, ciolan de porc afumat, cimbru, caltaboș sau frunze de varză. Aceste tipuri de carne se pot adăuga și în compoziția sarmalelor, mărunțite, încât gustul final să fie cât mai bun.
În al șaptelea rând, ca sarmalele să nu iasă prea moi, apa pusă la fiert nu trebuie să fie prea multă. Înainte de a pune vasul la fiert, puneți atâta apă încât nivelul ei abia să se vadă când vă uitați în cratiță. Apoi, se verifică nivalul apei și se adaugă la nevoie.
În al optulea rând, după ce sarmalele sunt gata, trebuie să aveți grijă și la modul de servire. Acestea trebuie să fie „însoțite” de mămăligă delicioasă și smântână, și chiar de iaurt în unele zone ale țării.