Rețeta modernă de pesto, cunoscută sub numele de Pesto alla Genovese, este originară din Liguria, unde busuiocul prospăt, uleiul de măsline, usturoiul, brânza parmenzan și pecorino, împreună cu mugurii de pin, au devenit ingredientele-cheie.
Pesto a devenit un simbol al bucătăriei italiene și este apreciat nu doar în Italia, ci pe tot glibul. Rețetele moderne includ adesea nici variații, însă esența rămâne combinația autentică de ingrediente simple, dar aromate.
Trofie – această pastă scurtă, cu o formă spiralată, este specifică regiunii Liguria. Trofie reține sosul foarte bine datorită texturii.
Spaghetti – aceste paste lungi se combină perfect cu acest sos. Pesto-ul îmbinat cu spaghetti pot îndeplini toate condițiile pentru o masă simplă și sățioasă.
Fusilli – Datorită spiralelor sale, fusilli captează sosul în toate colțurile, oferind o explozie de aromă cu fiecare îmbucătură.
Penne – pastele penne, cu formă tubulară, permit sosului să se acumuleze în interior, oferind o experiență delicioasă.
Linguine – aceste paste late sunt ideale pentru a fi combinate cu pesto, oferind o masă consistentă și aromată.
Tagliatelle – pastele lungi și late sunt potrivite pentru a fi servite cu acest sos, având o consistență care permite sosului să se așeze uniform.
Gnocchi – nu sunt paste tradiționale, dar pot fi combinate cu pesto pentru o masă interesantă și reconfortantă.
Citește și: Rețetă papanași. Ce să pui în aluat ca să-ți iasă mai gustoși
Ingrediente
Mod de preparare
Se zdrobește usturoiul într-un mojar și se amestecă cu busuiocul proaspăt și un praf de sare. Se adugă mugurii de pin și continuă măcinarea până obții o pastă netedă. Se adaugă treptat brânzeturile rase, mixând până devine cremos. La final, se toarnă încet uleiul de măsline, amestecând continuu până când sosul capătă o textură omogenă.
Pastele trebuie să fie fierte aldente. După ce au fost scurse, se amestecă imediat cu sosul obținut. Se servește cu extra parmezan pe deasupra și câțiva muguri de pin prăjiți pentru un plus de textură.
Dacă ai făcut prea mult pesto, îl poți păstra la frigider într-un recipient etanș, cu o peliculă de ulei deasupra pentru a preveni oxidarea. Poate fi păstrat pentru 2 – 3 zile în frigider, dar poate fi și congelat.