Legea urmărește să faciliteze finanțarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor pentru perioada 2021-2027, utilizând fonduri europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune. Scopul principal este de a sprijini asociațiile de proprietari în îmbunătățirea performanței energetice a blocurilor construite până la 31 decembrie 2005.
Reabilitarea termică include următoarele lucrări:
– Reabilitarea termică a învelișului clădirii: izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare, inclusiv a celei de la intrarea în bloc, izolarea termică a terasei, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel (dacă există șarpantă), închiderea balcoanelor și/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeților, izolarea termică a planșeului peste subsol.
– Reabilitarea termică a sistemului de încălzire: repararea/refacerea instalației de distribuție, inclusiv izolarea termică a acesteia, montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare, repararea/înlocuirea cazanului și/sau arzătorului din centrala termică de bloc/scară.
– Reabilitarea și modernizarea instalației de distribuție a agentului termic – încălzire și apă caldă de consum, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare și izolarea conductelor din subsol în scopul reducerii pierderilor de căldură și creșterii eficienței energetice.
– Reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum.
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură și/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziționarea acestora.
În funcție de expertiza tehnică și auditul energetic, se pot adăuga și alte lucrări, precum:
– Repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere sau afectează funcționalitatea blocului de locuințe.
– Repararea acoperișului, inclusiv a sistemului de colectare a apelor meteorice.
– Demontarea și remontarea instalațiilor și echipamentelor montate pe fațade/terasă.
– Refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție.
– Repararea/refacerea canalelor de ventilație din apartamente.
– Rebranșarea la sistemul centralizat de energie termică.
– Montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie.
– Repararea trotuarelor de protecție pentru eliminarea infiltrațiilor.
– Repararea/înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei reci și/sau a colectoarelor de canalizare.
– Montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie pentru încălzire și apă caldă de consum.
Potrivit Capital, legea a fost adoptată de Senat pe 15 februarie 2023, iar Camera Deputaților a avut votul final, urmând să fie promulgată.