Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Toamna, mulți români pregătesc terenul pentru sezonul rece. Aceștia aleg să ardă vegetația uscată ca metodă de curățare, dar practica riscă să devină foarte periculoasă. Tocmai de aceea, ea a devenit interzisă, conform legii.
Mii de hectare au fost devastate de incendii de vegetație, în ultimele luni. multe au fost provocate intenționat după igienizarea terenurilor prin ardere. Legea spune că arderea miriștilor, tufărișurilor și a altor tipuri de vegetație e interzisă. Cine încalcă legea poate să primească amenzi uriașe sau chiar pedepse mai severe dacă au loc și incendii grave.
Citește și Lege pentru românii care locuiesc la curte. Riscă amenzi uriașe dacă nu respectă asta
Legea spune în mod ferm că arderea vegetației fără aprobare e o contravenție ce se pedepsește cu amenzi. Persoanele fizice pot primi sancțiuni între 3.000 și 15.000 de lei, în funcție de cât de gravă e situația, iar persoane juridice până la 100.000 de lei. În cazuri mai grave vinovații pot fi sancționați cu pedeapsa cu închisoarea de la trei la șapte luni.
Incendierea vegetației e un pericol uriaș pentru sănătatea oamenilor, iar fumul poate afecta, de asemenea, calitatea aerului. Amenzile nu sunt singura problemă. Cine provoacă astfel de incendii riscă pedepse penale și suspendarea acordurilor de mediu.
Sunt soluții pentru cei care vor să-și ingienizeze terenurile prin arderea resturilor vegetale. Autoritățile locale pot să ofere indicații privind măsurile de siguranță necesare. E obligatoriu ca arderea să se facă într-un mod controlat și să repsecte măsurile de prevenire a incendiilor. E necesar ca pentru efectuarea corectă a arderii materialele combustibile să fie colectate în grămezi mici, iar vegetație din jur să fie curățată pe o rază de cel puțin cinci metri. Arderea trebuie să se desfășoare pe timpul zilei și să fie supravegheată până la stingerea completă a focului.