Șoferii români se plâng în continuare de prețurile RCA, deși există plafonare pentru aceste polițe obligatorii. Dacă anul trecut media prețurilor era de 1.500 de lei, anul acesta prețul ajunge să fie și cu 40% mai mare.
„Pentru cea personală mai bine de o mie de lei, iar pentru firmă, că aici e problema, aceeaşi maşină dacă o ai pe firmă poţi plăti 3 mii sau 4 mii de lei. În teorie, preţurile n-ar trebui să crească, sunt îngheţate. În practică s-au triplat”/ „La un motor 1.9 diesel, euro 4, e vreo 1.400 de lei. Anii trecuţi era la jumate”, spun șoferii, potrivit observatornews.ro.
Dacă, de exemplu, anul trecut, un șofer în vârstă de 45 de ani plătea pentru polița RCA pe 12 luni, cu decontare directă, 1.585 de lei, în prezent, cea mai bună ofertă este de 1.854 de lei. Alte companii cer și mai mult, prețurile ajungând chiar și la 3.254 de lei. De menționat este faptul că șoferul nu a fost implicat în niciun accident, iar cazurile de acest fel nu sunt puține.
Un șofer din Capitală care are o mașină cu 150 de cai putere, care plătea anul trecut pentru polița RCA 1.587 de lei, a fost nevoit să plătească anul acesta 1.968 de lei, adică cu 24% mai mult, deși vem tarife plafonate la asigurările auto.
„În practică, trebuie să-ţi acoperi costurile. E destul de greu de presupus că cineva poate să ţină preţurile constante timp de un an şi jumătate, doi. Explicaţia generală ţine de creşterile de preţuri, legate de curent, de salarii, de impozite, de taxe, creşterea numărului de daune, creşterea valorii daunelor”, explică Sergiu Costache, expert asigurări, potrivit sursei citate.
Citește și: Veste bună pentru agricultori, se dau 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi cultivaţi în sere
Tarifele actuale sunt plafonate la prețurile practicate de asiguratori la 28 februarie 2023.
„Este greu de determinat care era preţul practicat la acea dată de referinţă. Sunt milioane de tarife, fiecare autovehicul în parte a beneficiat de un tarif. Ţine cont de vârstă, capacitate, zona geografică, comportamentul în trafic, numărul de accidente, clasa de bonus-malus”, a dezvăluit Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR.
„O explicaţie pe care am găsit-o ar fi aceea a trecerii într-o altă clasă de risc. De exemplu…aveai 30 de ani, ai împlinit 31, intri într-o altă clasă de risc şi atunci s-ar putea să ai un tarif mai mare”, a continuat acesta.
Așadar, tarifele pot fi ajustate cu doar 6,8%, adică rata inflației. ASF promite, însă, verificări. Până acum, nu au fost găsite nereguli și nicio companie nu a fost sancționată. Plafonarea expiră la finalul acestui an, după ce a fost prelungită în primăvara lui 2023. Anul viitor, polița RCa ar putea să se scumpească și mai mult.