Ligia Deca vrea să revoluționeze sistemul educțional. Ministra Educației promite salarii mai mari pentru profesori și modernizarea curriculei

Ministrul Educație, Ligia Deca, a vorbit despre reforma în sistemul educațional, subliniind faptul că trebuie redat respectul față de profesori.
Filip Stan
14 oct. 2024, 10:51
Ligia Deca vrea să revoluționeze sistemul educțional. Ministra Educației promite salarii mai mari pentru profesori și modernizarea curriculei
Ligia Deca, anunț despre reforma sistemului educațional românesc

Ministrul Educației, Ligia Deca, a discutat despre reformele necesare în sistemul educațional românesc care urmează să fie implementate.

Printre priorități se numără îmbunătățirea pregătirii cadrelor didactice, modernizarea curriculei și a infrastructurii școlare, precum și asigurarea unei salarizări adecvate pentru profesori, cu scopul de a atrage tinerii absolvenți către cariera didactică.

Citește și: Burse ”speciale” de 900 lei pe lună pentru studenții de la ASE care fac „voluntariat” la secretariat, la cantină sau la cămin. Rectorul Nicolae Istudor: Pot să dau orice bursă din venituri proprii

Un punct important al reformelor este legat de îmbunătățirea salarizării în sistemul educațional și de crearea unui model nou de pregătire practică pentur profesori. Ligia Deca a subliniat că noul masterat didactic se va axa în proporție de 80% pe practică. Așadar, cadrele didactice vor face practică în mai multe școli, pentru a fi capabili să se adapteze mai bine la nevoile variate ale elevilor.

„Cred că reformele or să aducă și un val nou de profesori, mai bine adaptați la sistem și la diversitatea copiilor din sistem. Noul masterat didactic are 80 la sută practică. Și nu într-o singură școală, ci în școli diferite, cu probleme diferite.

Vorbim și despre o salarizare mai bună, ceea ce sperăm noi că va aduce mai mulți tineri, mai mulți absolvenți talentați în sistem, pentru că, până la urmă, drumul unui copil este schimbat major de către cadrul didactic și facem învățământ centrat pe student și pe elev și asta e foarte bine, dar avem nevoie de cadre didactice care să crească și calitatea, și echitatea în sistem”, a spus ministrul, potrivit stiripesurse.ro.

Ministra Educației a vorbit despre importanța unei salarizări adecvate, considerând că este un factor esențial pentru atragerea celor mai talentați tineri în sistem.

„Ca să avem cei mai buni absolvenți intrând în sistem, avem nevoie de această echivalență salarială. Ne-am apropiat de ea. Creșterea aceasta de 50% pe medie în sistem în ultimul an, să știți că a crescut numărul de tineri care aleg profesia didactică, dacă reușim să combinăm asta cu o pregătire inițială mai bună”, a subliniat Ligia Deca.

Ministra spune că unul dintre primii pași pentru transformarea carierei de profesor este redarea respectului acesetei profesii”, lucru care presupune o salarizare corectă, dar și o recunoaștere a valorii sociale a profesorilor.

Ligia Deca a declarat că, în noua lege a salarizării, se urmăreșre o echivalență între salariile profesorilor și ale medicilor.

„Primul este legat de redarea respectului acestei profesii. Adică trebuie ca profesorii să fie bine plătiți și recunoscuți prin grila de salarizare în societate. De aceea, noi mergem pe ideea că în noua lege a salarizării o să existe o echivalență între salariile medicilor și salariile profesorilor sunt, până la urmă, sistemele de bază”, a declarat ministra.

Citește și: Unii elevi pot folosi telefoanele mobile la școală, în afara orelor de curs. Ministrul Educației a venit cu noi explicații

Pe lângă salarizare, reforma educației vizează și dezvoltarea unor programe de licență adaptate, care să separe formarea învățătorilor de cea a educatorilor. Astfel, au fost introduse două noi programe de licență: educație timpurie (0 – 6 ani) și pedagogia învățământului primar (clasa pregătitoare – clasa a IV-a).

Formarea este împărțită acum în trei noveluri: la nivelul școlii, la nivel național și la nivel individual.

Totodată, se pune un accent deosebit pe pregătirea profesorilor pentru a gestiona clasele cu copii cu cerințe educaționale speciale.

„Ne-am dat seama că avem nevoie să decidem anumite lucruri la nivel de școală, alte lucruri la nivel de țară, din punct de vedere al formării cadrelor didactice și altele, sigur să fie decise de fiecare cadru didactic. De exemplu, acum știm că majoritatea claselor au copii cu cerințe educaționale speciale. Avem nevoie să formăm cadrele didactice, să poată gestiona, să știe cum să adreseze”, a mai spus  Ligia Deca.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI