Reconfirmarea ratingului de către agenția S&P consolidează încrederea investitorilor străini și susține rezultatele obținute de politicile Executivului.
La 11 octombrie, agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul României la BBB-/A3 pentru datoria guvernamentală, cu perspectivă stabilă. Rezultatul scoate în evidență stabilitatea macroeconomică a României, mai ales și după ce în august, agenţia de rating Fitch confirma, la rândul ei, ratingul suveran şi perspectiva stabilă pentru țara noastră.
Potrivit Premierului Ciolacu, două ratinguri bune sunt rezultatul trecerii la un model economic bazat pe investiţii masive, producţie şi creare de locuri de muncă aici, în România.
„Doar astfel am putut reduce inflaţia de la 10,3% în iunie 2023 la 4,6% în prezent şi am putut creşte numărul salariaţilor la 5,16 milioane persoane – nivel record postdecembrist”, a spus șeful Executivului.
Guvernul României dorește să obțină acordul Comisiei Europene pentru un plan fiscal axat pe un termen de reducere a deficitului bugetar la sub 3% din PIB cu un ritm de 0,7% pe an începând cu 2025. Această ajustare va permite țării să continue investițiile masive în economie, să gestioneze mai bine cheltuielile și să implementeze reforme fără a afecta dezvoltarea economică pe termen scurt și mediu.
„Foarte important este să avem un plan pe șapte ani, pentru că și anii 2025 și 2026 vor fi anii în care vor fi cele mai mari investiții. Atât timp cât se va menține ritmul de investiții actual – și vă anunț cu bucurie că am ajuns la 80 de miliarde investiții anul acesta, record istoric, cu mult față de anul trecut și față, parcă au guvernat unii opt luni de zile – e de trei ori mai mult. Comisia Europeană nu are nimic împotrivă, fiindcă o astfel de investiție, cum este Autostrada Moldovei, se multiplică de opt ori. Cu alte cuvinte, orice euro investit în Autostrada Moldovei se va multiplica în economia națională, dar mai ales în economiile locale, de opt ori; se vor întoarce opt euro pentru fiecare euro investit”, consideră Premierul Ciolacu.
În același timp, Guvernul Ciolacu urmărește să continue atragerea de investiții străine, menținând un mediu economic stabil și predictibil. Prin măsuri care combină consolidarea fiscală și investițiile, România își propune să asigure creșterea economică durabilă, protejând în același timp încrederea investitorilor.
„Mai avem mult de lucru. Consolidarea bugetară în următorii 7 ani trebuie realizată prin raţionalizarea cheltuielilor şi creşterea colectării veniturilor, prin digitalizarea ANAF şi reducerea evaziunii fiscale. Şi continuarea investiţiilor. NU prin creşteri de taxe şi politici de austeritate, aşa cum am trăit cu toţii în 2009-2011! Analiza Standard and Poor`s confirmă că aceasta este calea sigură pentru România: producţie, investiţii, locuri de muncă, putere de cumpărare şi stabilitate macroeconomică”, a adăugat Premierul Marcel Ciolacu.
Material susținut de PSD