Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine sunt românii care vor beneficia de noul sprijin financiar

Românii cu venituri scăzute și care locuiesc în Italia vor beneficia de mai multe ajutoare sociale din partea statului!
Filip Stan
14 oct. 2024, 16:46
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine sunt românii care vor beneficia de noul sprijin financiar

Criza economică mondială i-a afectat şi pe românii din Italia, dar, ca şi în România, guvernul vine cu sprijin material pentru cetăţenii afaţi în dificulate. Astfel, din 2025 se dau 1.000 de euro pe lună. Decizia aparține guvernului italian, care a luat noi măsuri în sprijinul cetățenilor vulnerabili.

Câți bani pot primi românii care lucrează în Italia. Ajutoare considerabile

Guvernul condus de Giorgia Meloni, a anunțat recent un nou pachet de sprijin financiar destinat cetățenilor vulnerabili, de care vor beneficia inclusiv românii aflaţi cu forme legale de muncă în peninsula italiană. Acesta include un bonus de cheltuieli de 1.000 de euro, ce va fi implementat din 2025 și este orientat către categoriile cu venituri reduse.

Ajutorul financiar nu este deschis pentru toți cetățenii din Italia, ci se adresează unui grup restrâns, care trebuie să îndeplinească anumite criterii stricte. Astfel, este vorba despre familii cu un singur venit, pentru care bonusul va sprijini familiile în care doar un partener aduce venituri, ceea ce limitează posibilitățile economice ale acestora.

În cazul familiilor cu minori în întreținere, aceștia reprezintă o prioritate vor avea familiile care cresc copii, având în vedere costurile semnificative necesare pentru educația și bunăstarea acestora.

Bani primesc și persoanele șomere, în calcul fiind luați cei care nu au un loc de muncă și sunt în căutarea unei noi oportunități vor fi eligibili pentru acest sprijin.

Persoanele cu venituri mici primesc bonus și este destinat persoanelor sau familiilor cu un indicator ISEE sub 10.000 de euro, criteriu ce reflectă o situație economică vulnerabilă, scrie stiridiaspora.ro.

Cetățenii din regiuni cu șomaj ridicat reprezintă un alt criteriu de selecție este locuirea într-o regiune unde rata șomajului este considerabil mai mare decât media națională.

Pentru a accesa acest sprijin financiar, cetățenii din Italia, inclusiv românii, vor trebui să urmeze o procedură simplificată de aplicare. Ei vor trebui să se înregistreze pe platforma online a Institutului Național de Protecție Socială (INPS), utilizând una dintre următoarele metode de autentificare: CIE (cartea de identitate electronică), SPID (sistemul public de identitate digitală) sau CNS (cardul național de servicii).

Formularul de aplicare va trebui completat online, iar solicitanții vor trebui să furnizeze documente care să dovedească eligibilitatea lor, inclusiv documente legate de veniturile lor și situația familială.

Sute de mii de români pot pierde ajutoarele sociale din Italia. Venitul de cetățenie se taie la primul refuz de angajare

În plus, cetățenii pot solicita ajutorul CAF-urilor sau patronatelor pentru sprijin în completarea cererilor și depunerea documentelor necesare.

Această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu de sprijin economic pe care guvernul din Italia îl pregătește pentru a îmbunătăți situația celor mai vulnerabile categorii de cetățeni.

La noi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane cu dizabilități. Instituția a publicat pe contul oficial de Facebook un mesaj prin care anunță semnarea a 20 de contracte de finanțare pentru investiții locale în scopul creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități.

40.000 de șantiere din Italia riscă să fie abandonate după ce guvernul Meloni a redus Superbonusul 110% cu 70%

De asemenea, proiectele se concentrează pe implementarea unor servicii comunitare menite să susțină strategia Guvernului de dezinstituționalizare și prevenire a instituționalizării persoanelor cu dizabilități.

Altfel, în Italia, se dau 1.000 de euro pe lună din 2025. Decizia aparține guvernului italian, care a luat noi măsuri în sprijinul cetățenilor vulnerabili.

Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) pe care îl pot primii românii. Noutăți și informații utile

Venitul de cetățenie poate fi solicitat de cetățeni majori, italieni, comunitari sau extra-comunitari cu permis de ședere de lungă durată. De asemenea, cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu. Cererile au o valabilitate de 18 luni și se pot depune în regim autonom cu codul SPID (Sistema Pubblico di Identità Digitale) pe site-ul dedicat www.redditodicittadinanza.gov, la oficiile poștale sau la birourile CAF.

Pentru a putea primi venitul de cetățenie, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • Indicatorul situației economice echivalente (ISEE) să fie inferior valorii de 9.360 euro pe an;
  • Patrimoniul imobiliar, diferit de prima casă, să nu depășească valoarea de 30.000 euro;
  • Patrimoniul financiar să nu depășească valoarea de 6.000 euro pentru persoane individuale, respectiv 20.000 euro, pentru familii în care există membri cu nevoi speciale. La acest punct se adaugă o majorare de 2.000 de euro pe an pentru fiecare membru al familiei după primul și maxim până la 10.000 de euro, o majorare de 1.000 de euro pentru fiecare membru după al doilea și în plus, 5.000 de euro pentru fiecare membru al familiei cu o dizabilitate.
  • Beneficiarii nu pot deține un autoturism proprietate personală cu o cilindrată mai mare de 1.600 cc sau un ciclomotor mai mare de 250 cp.
  • Nu pot să primească venitul de cetățenie cei care și-au dat demisia de la locul de muncă din motive voluntare.
  • Beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de trei oferte de muncă din partea statului italian, prima ofertă se face pe o rază de 100 de kilometri de la domiciliul beneficiarului, a doua ofertă pe o rază de 250 kilometri, iar a treia ofertă pe tot teritoriul Italiei. După a treia ofertă de muncă refuzată, statul blochează venitul de cetățenie pentru beneficiarul respectiv.

Fie că este vorba de tineri studenți sau oameni trecuți de a doua vârstă, comunitatea românilor din Italia e una destul de mare. Astfel, românii din Italia constituie o comunitate de peste un milion de persoane. Conform datelor recensământului din 2015, în Italia existau 1.151.395 cetățeni români, adică 23% din cetățenii străini ai țării.

DailyBusiness
Deschiderea oficială a segmentului Joseni-Ditrău din Autostrada Unirii A8!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Fanatik.ro
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Capital.ro
Asasinat prin otrăvire. S-a aflat adevărul despre PUTIN: Îi plăcea să...
Playtech.ro
Ce a făcut o femeie după ce McDonald`s a construit un restaurant lângă casa ei
DailyBusiness
Schimbare MAJORĂ în legislația auto. ITP-ul devine istorie pentru mașinile noi, începând cu 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
„A venit direct unul prin spate şi mi-a dat cu ciocanul în cap” El este Valentin, tânărul bătut și lăsat inconștient de un grup de opt individizi într-un cartier din București. De la ce ar fi pornit conflictul
Cancan.ro
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în urmă cu 2 luni. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. Se impune o nouă majorare: În mod cert, e loc de creştere
StirileBZI
Președintele Casei de Pensii îi liniștește pe seniori: „Banii se dau retroactiv, iar toate deciziile se trimit până la finalul lunii”
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Avertismente din Germania privind potențialul conflict Rusia-NATO
MediaFlux
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime