Ora de iarnă 2024. Decizia care schimbă tot vine din Statele Unite, ce se întâmplă cu schimbarea orei de iarnă

Apropierea trecerii la ora de iarnă reaprinde dezbaterea privind renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. În Statele Unite, ora de vară ar putea deveni permanentă.
Filip Stan
17 oct. 2024, 17:44
Ora de iarnă 2024. Decizia care schimbă tot vine din Statele Unite, ce se întâmplă cu schimbarea orei de iarnă

Ora de iarnă 2024. Ca în fiecare an, în octombrie trebuie să ne pregătim pentru o mică schimbare: ceasul va trebui dat înapoi cu o oră. În 2024, majoritatea țărilor din Europa vor trece încă la ora de iarnă, cu câteva excepții, cum ar fi anumite teritorii speciale. În total, mai mult de 70 de țări din întreaga lume trec la ora de iarnă.

Anul acesta, schimbarea sezonieră a orei va avea loc în noaptea de sâmbătă, 26, spre duminică, 27 octombrie 2024. La ora 4 dimineața, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, până la ora 3.

Acest lucru dă impresia că se câștigă o oră de somn. Ca urmare, se va lumina mai devreme dimineața, dar soarele va apune și mai devreme, ceea ce va face ca seara să se întunece mai repede.

Ora de iarnă 2024, decizie radicală în SUA

S-a renunțat la schimbarea orei în anumite state. Acestea nu vor trece la ora de iarnă, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor. Unde s-a renunțat deja la practica de a da ceasurile înapoi?

„Primăvara înainte, toamna înapoi” este o parte a vieții de două ori pe an în aproximativ 70 de țări din întreaga lume. În SUA, unde această practică este veche de peste un secol, parlamentarii iau în considerare măsuri care ar pune capăt schimbărilor de ceas și ar face ca ora de vară să devină permanentă, scrie Bloomberg.

Aceasta ar însemna răsărituri și apusuri de soare mai târzii pentru jumătate de an. Există dovezi că efectele asupra sănătății publice ar fi mixte: mai puține accidente de mașină și atacuri de cord cauzate de schimbarea orei, dar și o posibilă pierdere a calității somnului pentru aproape toată lumea în timpul iernii. Istoria acestei probleme, atât în SUA, cât și în întreaga lume, arată că nicio abordare nu este de natură să mulțumească pe toată lumea.

Ora de vară schimbă modul în care ceasurile noastre se aliniază cu orele mai lungi de soare care apar vara. Aceasta le permite oamenilor să se bucure de mai multă lumină seara, în loc să doarmă dimineața devreme, fără a-și schimba programul. Inventatorul și diplomatul american Benjamin Franklin este adesea creditat cu inspirația acestui concept. El a scris un eseu în 1784 în care sugera o schimbare a rutinei de somn pentru a reduce consumul de lumânări seara. Ora de vară a fost adoptată pentru prima dată ca politică oficială de Germania în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a economisi energie.

Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, România ignoră recomandările Comisiei Europene

În SUA, în 2024, ora de vară se încheie la ora 2 a.m. pe 3 noiembrie. Europa revine la ora standard pe 27 octombrie. Ambele zile sunt duminici. Statele Unite au adoptat schimbarea orei în 1918, Congresul lăsând inițial statele să decidă când vor începe și când se vor încheia perioadele lor de lumină de seară suplimentară. (Contrar credinței populare, fermierii nu au sprijinit această măsură, deoarece schimbările de ceas le perturbau programul de lucru). În 1966, Congresul a adoptat Legea privind ora uniformă, care a standardizat începutul și sfârșitul orei de vară în întreaga țară – sau în cea mai mare parte a ei, deoarece orice stat se putea excepta. Hawaii a renunțat și a ales să rămână la ora standard pe tot parcursul anului, la fel ca Arizona, cu excepția teritoriilor Navajo Nation. În 2005, perioada de vară a fost extinsă la programul actual, de la al doilea weekend din martie până la primul weekend din noiembrie.

egea Sunshine Protection Act, adoptată de Senat în 2022 și reintrodusă în 2023 cu sprijinul ambelor partide politice majore, ar pune capăt schimbărilor de oră prin obligarea statelor să aleagă între ora standard pe tot parcursul anului sau ora de vară. Propunerea este susținută de industriile de retail și de agrement. Începând cu Florida în 2018, 19 state au adoptat legi sau rezoluții care le-ar permite să treacă permanent la ora de vară dacă legea federală o permite și, în unele cazuri, statele învecinate au luat aceeași măsură. Cel puțin patru state au dezbătut posibilitatea de a merge în direcția opusă prin eliminarea schimbărilor de ceas și renunțarea la ora de vară.

O oră de vară permanentă ar scuti pe toată lumea de necesitatea de a nu uita să își schimbe ceasurile și de a nu pierde întâlniri dacă uită să facă acest lucru. De asemenea, ar oferi o oră în plus de lumină solară în timpul iernii pentru activități în aer liber după școală și la serviciu. Susținătorii acestei inițiative spun că ar exista beneficii economice și de sănătate publică. Studiile au arătat că „primăvara înainte”, în special, perturbă ceasul intern al organismului, perturbând ciclurile de somn și crescând riscurile de accidente de mașină cauzate de oboseală, precum și de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Un studiu care a analizat 20 de ani de date guvernamentale americane a constatat că, în săptămâna care a urmat schimbării orei, au avut loc cu aproximativ 6% mai multe accidente mortale. Unii economiști spun că restaurantele, magazinele de vânzare cu amănuntul și întreprinderile de agrement, cum ar fi cluburile de golf, ar beneficia de lumina zilei suplimentară în timpul serilor de iarnă. Conform unui raport al Institutului JPMorgan Chase, cumpărătorii cheltuiesc cu 3,5% mai puțin în magazinele de vânzare cu amănuntul în luna următoare trecerii toamnei la ora standard.

Lumina suplimentară a soarelui de seară în timpul iernii ar avea un cost: dimineți mai întunecate. Acest lucru ar însemna mai multe navete făcute sub clar de lună – în special în colțul de nord-vest al fiecărui fus orar din SUA, unde soarele ar răsări târziu, în jurul orei 10 a.m. Academia Americană de Medicină a Somnului s-a declarat împotriva orei de vară permanente, susținând că ceasul intern al corpului uman este mai potrivit pentru ora standard. Aceasta a solicitat eliminarea orei de vară și, prin urmare, a schimbărilor de ceas.

Cum procedează restul lumii în această privință?

Toate țările din Uniunea Europeană, aproape toate țările din America de Nord și unele din America de Sud își schimbă ceasurile. Cea mai mare parte a Asiei, inclusiv China, India și Japonia, a experimentat cu ora de vară în secolul al XX-lea, pentru a renunța apoi la această practică. Cea mai mare parte a Africii nu a folosit-o niciodată. În 2019, Parlamentul European a sprijinit ferm o propunere de a pune capăt schimbării orei, dar măsura a fost lăsată deoparte de alte priorități, inclusiv pandemia Covid-19. Țările aflate în apropierea ecuatorului nu folosesc, în general, ora de vară, deoarece răsăriturile și apusurile de soare de acolo variază puțin de la un anotimp la altul.

Ce state au renunțat la schimbarea orei

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă presupune să dăm ceasurile înapoi cu o oră. Unul dintre motivele care se află în spatele adoptării acestei măsuri se referă la economisirea energiei electrice.

De altfel, oamenii vor avea o oră în plus de somn. Experții spun că mai multe ore de lumină în timpul zilei contribuie inclusiv la siguranța și sănătatea persoanelor. Cu toate acestea, nu toate țările lumii aplică această măsură.

Schimbare colosală pentru români. Ce se întâmplă cu ora de iarnă 2024. Țările care au renunțat la schimbarea orei

Ba chiar, mai multe state americane au renunțat la schimbarea orei. Anunțul a fost făcut în iulie 2022 de reprezentanții Departamentului de Transport al Statelor Unite ale Americii.

Mai exact, Hawaii și Arizona au renunțat la această practică. Singura zonă din Arizona care încă trece la ora de iarnă este Navajo. Și alte teritorii au renunțat la schimbarea orei.

Este vorba de Puerto Rico, Insulele Virgine, Insulele Mariane de Nord, dar și Samoa Americană și Guam. Statele din America vor da ceasul înapoi în prima duminică a lunii noiembrie, așa cum se întâmplă în fiecare an.

Deși Parlamentul European a hotărât, prin vot, ca ora să nu mai fie schimbată, cele mai multe guverne ale țărilor membre UE nu au fost de acord. Prin urmare, această practică va continua.

DailyBusiness
Mii de locuri de muncă disponibile pentru români în toata Europa: Se caută urgent muncitori necalificați!
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Mario Fresh o înșela pe Alexia Eram? Ce a putut face artistul
Fanatik.ro
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o vizitează pentru că e plină de clădiri ce au arhitectură spectaculoasă
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Ora de vară va fi utilizată permanent
Playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
DailyBusiness
Ai planuri de Crăciun și Revelion? Iată oficial cum va fi vremea
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul reptilelor este „neobișnuit”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Doliu în televiziunea românească. A murit unul dintre cei mai populari prezentatori
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Legea pensiilor din România a ajuns în Parlamentul European. Cine sunt românii ale căror pensii vor putea fi din nou recalculate
Cancan.ro
Copiii milionarului Adrian Marțian au fost găsiți! Ireal unde se aflau cei 3 frați în tot acest timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea: Puțină lume o cunoaște...
StirileBZI
Cine va primi ajutorul de încălzire în 2024: Ce condiții trebuie să îndepliniți
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
România conduce în UE la decesele copiilor din cauza bolilor respiratorii
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Trupe de legendă: Jethro Tull și revoluția folk-ului progresiv