Ora de iarnă 2024. Decizia care schimbă tot vine din Statele Unite, ce se întâmplă cu schimbarea orei de iarnă

Apropierea trecerii la ora de iarnă reaprinde dezbaterea privind renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. În Statele Unite, ora de vară ar putea deveni permanentă.
Filip Stan
17 oct. 2024, 17:44
Ora de iarnă 2024. Decizia care schimbă tot vine din Statele Unite, ce se întâmplă cu schimbarea orei de iarnă

Ora de iarnă 2024. Ca în fiecare an, în octombrie trebuie să ne pregătim pentru o mică schimbare: ceasul va trebui dat înapoi cu o oră. În 2024, majoritatea țărilor din Europa vor trece încă la ora de iarnă, cu câteva excepții, cum ar fi anumite teritorii speciale. În total, mai mult de 70 de țări din întreaga lume trec la ora de iarnă.

Anul acesta, schimbarea sezonieră a orei va avea loc în noaptea de sâmbătă, 26, spre duminică, 27 octombrie 2024. La ora 4 dimineața, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, până la ora 3.

Acest lucru dă impresia că se câștigă o oră de somn. Ca urmare, se va lumina mai devreme dimineața, dar soarele va apune și mai devreme, ceea ce va face ca seara să se întunece mai repede.

Ora de iarnă 2024, decizie radicală în SUA

S-a renunțat la schimbarea orei în anumite state. Acestea nu vor trece la ora de iarnă, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor. Unde s-a renunțat deja la practica de a da ceasurile înapoi?

„Primăvara înainte, toamna înapoi” este o parte a vieții de două ori pe an în aproximativ 70 de țări din întreaga lume. În SUA, unde această practică este veche de peste un secol, parlamentarii iau în considerare măsuri care ar pune capăt schimbărilor de ceas și ar face ca ora de vară să devină permanentă, scrie Bloomberg.

Aceasta ar însemna răsărituri și apusuri de soare mai târzii pentru jumătate de an. Există dovezi că efectele asupra sănătății publice ar fi mixte: mai puține accidente de mașină și atacuri de cord cauzate de schimbarea orei, dar și o posibilă pierdere a calității somnului pentru aproape toată lumea în timpul iernii. Istoria acestei probleme, atât în SUA, cât și în întreaga lume, arată că nicio abordare nu este de natură să mulțumească pe toată lumea.

Ora de vară schimbă modul în care ceasurile noastre se aliniază cu orele mai lungi de soare care apar vara. Aceasta le permite oamenilor să se bucure de mai multă lumină seara, în loc să doarmă dimineața devreme, fără a-și schimba programul. Inventatorul și diplomatul american Benjamin Franklin este adesea creditat cu inspirația acestui concept. El a scris un eseu în 1784 în care sugera o schimbare a rutinei de somn pentru a reduce consumul de lumânări seara. Ora de vară a fost adoptată pentru prima dată ca politică oficială de Germania în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a economisi energie.

Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, România ignoră recomandările Comisiei Europene

În SUA, în 2024, ora de vară se încheie la ora 2 a.m. pe 3 noiembrie. Europa revine la ora standard pe 27 octombrie. Ambele zile sunt duminici. Statele Unite au adoptat schimbarea orei în 1918, Congresul lăsând inițial statele să decidă când vor începe și când se vor încheia perioadele lor de lumină de seară suplimentară. (Contrar credinței populare, fermierii nu au sprijinit această măsură, deoarece schimbările de ceas le perturbau programul de lucru). În 1966, Congresul a adoptat Legea privind ora uniformă, care a standardizat începutul și sfârșitul orei de vară în întreaga țară – sau în cea mai mare parte a ei, deoarece orice stat se putea excepta. Hawaii a renunțat și a ales să rămână la ora standard pe tot parcursul anului, la fel ca Arizona, cu excepția teritoriilor Navajo Nation. În 2005, perioada de vară a fost extinsă la programul actual, de la al doilea weekend din martie până la primul weekend din noiembrie.

egea Sunshine Protection Act, adoptată de Senat în 2022 și reintrodusă în 2023 cu sprijinul ambelor partide politice majore, ar pune capăt schimbărilor de oră prin obligarea statelor să aleagă între ora standard pe tot parcursul anului sau ora de vară. Propunerea este susținută de industriile de retail și de agrement. Începând cu Florida în 2018, 19 state au adoptat legi sau rezoluții care le-ar permite să treacă permanent la ora de vară dacă legea federală o permite și, în unele cazuri, statele învecinate au luat aceeași măsură. Cel puțin patru state au dezbătut posibilitatea de a merge în direcția opusă prin eliminarea schimbărilor de ceas și renunțarea la ora de vară.

O oră de vară permanentă ar scuti pe toată lumea de necesitatea de a nu uita să își schimbe ceasurile și de a nu pierde întâlniri dacă uită să facă acest lucru. De asemenea, ar oferi o oră în plus de lumină solară în timpul iernii pentru activități în aer liber după școală și la serviciu. Susținătorii acestei inițiative spun că ar exista beneficii economice și de sănătate publică. Studiile au arătat că „primăvara înainte”, în special, perturbă ceasul intern al organismului, perturbând ciclurile de somn și crescând riscurile de accidente de mașină cauzate de oboseală, precum și de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Un studiu care a analizat 20 de ani de date guvernamentale americane a constatat că, în săptămâna care a urmat schimbării orei, au avut loc cu aproximativ 6% mai multe accidente mortale. Unii economiști spun că restaurantele, magazinele de vânzare cu amănuntul și întreprinderile de agrement, cum ar fi cluburile de golf, ar beneficia de lumina zilei suplimentară în timpul serilor de iarnă. Conform unui raport al Institutului JPMorgan Chase, cumpărătorii cheltuiesc cu 3,5% mai puțin în magazinele de vânzare cu amănuntul în luna următoare trecerii toamnei la ora standard.

Lumina suplimentară a soarelui de seară în timpul iernii ar avea un cost: dimineți mai întunecate. Acest lucru ar însemna mai multe navete făcute sub clar de lună – în special în colțul de nord-vest al fiecărui fus orar din SUA, unde soarele ar răsări târziu, în jurul orei 10 a.m. Academia Americană de Medicină a Somnului s-a declarat împotriva orei de vară permanente, susținând că ceasul intern al corpului uman este mai potrivit pentru ora standard. Aceasta a solicitat eliminarea orei de vară și, prin urmare, a schimbărilor de ceas.

Cum procedează restul lumii în această privință?

Toate țările din Uniunea Europeană, aproape toate țările din America de Nord și unele din America de Sud își schimbă ceasurile. Cea mai mare parte a Asiei, inclusiv China, India și Japonia, a experimentat cu ora de vară în secolul al XX-lea, pentru a renunța apoi la această practică. Cea mai mare parte a Africii nu a folosit-o niciodată. În 2019, Parlamentul European a sprijinit ferm o propunere de a pune capăt schimbării orei, dar măsura a fost lăsată deoparte de alte priorități, inclusiv pandemia Covid-19. Țările aflate în apropierea ecuatorului nu folosesc, în general, ora de vară, deoarece răsăriturile și apusurile de soare de acolo variază puțin de la un anotimp la altul.

Ce state au renunțat la schimbarea orei

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă presupune să dăm ceasurile înapoi cu o oră. Unul dintre motivele care se află în spatele adoptării acestei măsuri se referă la economisirea energiei electrice.

De altfel, oamenii vor avea o oră în plus de somn. Experții spun că mai multe ore de lumină în timpul zilei contribuie inclusiv la siguranța și sănătatea persoanelor. Cu toate acestea, nu toate țările lumii aplică această măsură.

Schimbare colosală pentru români. Ce se întâmplă cu ora de iarnă 2024. Țările care au renunțat la schimbarea orei

Ba chiar, mai multe state americane au renunțat la schimbarea orei. Anunțul a fost făcut în iulie 2022 de reprezentanții Departamentului de Transport al Statelor Unite ale Americii.

Mai exact, Hawaii și Arizona au renunțat la această practică. Singura zonă din Arizona care încă trece la ora de iarnă este Navajo. Și alte teritorii au renunțat la schimbarea orei.

Este vorba de Puerto Rico, Insulele Virgine, Insulele Mariane de Nord, dar și Samoa Americană și Guam. Statele din America vor da ceasul înapoi în prima duminică a lunii noiembrie, așa cum se întâmplă în fiecare an.

Deși Parlamentul European a hotărât, prin vot, ca ora să nu mai fie schimbată, cele mai multe guverne ale țărilor membre UE nu au fost de acord. Prin urmare, această practică va continua.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Totul e gratuit și se poate face în câteva minute
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Au fost activate mecanismele de urgenţă. Interzis de astăzi, 11 aprilie
Playtech.ro
Detaliu cumplit! Cine era familia din elicopterul prăbuşit, de fapt? Părinţii erau celebri, imaginea de dinainte de impact
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Ioana Tufaru este însărcinată la 48 de ani! Fiica Andei Călugăreanu a dat vestea, în premieră, pentru WOWbiz. Cum a aflat că va mai avea un copil? „Sper să pot să duc sarcina până la capăt”
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Doliu în presă. A murit un mare jurnalist. Mesaj emoționant de adio
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens. S-a stins cea mai frumoasă femeie. A fost o stea a lumii: Eleganță, forță și frumusețe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Călin Georgescu se întoarce! Declarații delirante despre CINE ar controla ”tot sistemul” din România. Readuce în actualitate tema ieșirii României din UE și NATO!
MediaFlux
Prăbuşirea pensiilor publice: Românii vor primi doar 30% din salariu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost lăsată de izbeliște Elena Lasconi de susținătorul din umbră?