Anunțul făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Metroul de la Cluj va fi scos din PNRR

Metroul de la Cluj urmează să fie scos din Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit unui anunț făcut recent de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Alina Costache
14 oct. 2024, 17:03
Anunțul făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Metroul de la Cluj va fi scos din PNRR

Metroul de la Cluj urmează să fie scos din Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit unui anunț făcut recent de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Totuși, s-a găsit finanțare din Programul de Transport și din obligațiuni verzi emise de statul român. Astfel, contravaloarea celor 300 de milioane de euro va fi mutată pe altă investiție care este deja în execuție și produce cheltuieli, notează Agerpres.

Adrian Câciu, anunț privind metroul din Cluj

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat, luni, 14 octombrie, în cadrul conferinței „Banking Forum” că metroul din Cluj va fi scos din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, s-a găsit finanțare din Programul de Transport și din obligațiuni verzi. Potrivit ministrului, în această săptămână este așteptată o scrisoare prin care se anunță o plată parțială. Ulterior, oficialii au la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde și pentru a lua o decizie finală.

„Probabil că săptămâna aceasta ar trebui să vină scrisoarea prin care suntem înştiinţaţi că vom avea o plată parţială, în mod oficial. Vom avea timp să răspundem o lună de zile şi decizia finală va fi luată probabil la finalul lunii noiembrie şi plata parţială. Am anunţat că vom avea o plată parţială în această cerere de plată 3. Sunt trei reforme care nu sunt îndeplinite din perspectiva Comisiei. Una are un impact economic major, cea cu microîntreprinderile. Celelalte două sunt reforme pe care România chiar trebuie să le facă şi privesc guvernanţa corporativă. Un jalon care este la companiile din energie: 15 companii din energie care au o problemă din perspectiva numirii pe mandat a celor care construiesc Consiliile de Administraţie, Consiliile de Supraveghere. Un alt jalon, care deja a intrat în reluare, cel referitor la numirile de la AMEPIP (Agenţia de Monitorizare a Companiilor Publice, n.r.). Pentru metroul de la Cluj se va găsi o finanţare. S-a găsit, de fapt, o finanţare în Programul de Transport. Va fi finanţat şi din obligaţiuni verzi emise statul român, în sensul transportului verde. Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR ca investiţie, iar contravaloarea celor 300 de milioane de euro va fi mutată pe altă investiţie care este deja în execuţie şi produce cheltuieli”, a spus Câciu.

În același timp, Câciu a vorbit și despre faptul că, până la finalul acestui an, gradul de absorbție a fondurilor europene pe exercițiul financiar actual va fi de 10%, iar în 2025 de 35%.

Citește și: Alegeri parlamentare 2024: Adrian Câciu deschide lista PSD la Camera Deputaților în județul Dolj

„Acum suntem în zona, pe 2021-2027, cu 22-23 de miliarde de euro contractate, sunt trimise şi deconturi la Comisie, dar în bugetul de stat, practic ele nu afectează deficitul. De ce? În momentul în care face o cheltuială pe fonduri europene se trece şi la venituri şi la cheltuieli, cel puţin la venituri în proporţie de 85%, asta este regula (…) La momentul acesta sunt 400 de milioane de euro deja trimise la Comisie. Până la finalul lunii octombrie avem un miliard de euro care se trimite la Comisie, iar până la final de an încă două miliarde de euro. Practic, nu suntem într-o zonă de de risc, dar ca să ai absorbţie trebuie să ai proiecte, ca să ai proiecte trebuie să ai apeluri, ca să ai absorbţie sau cheltuieli trebuie să ai contracte semnate. În 2023 nu era niciun apel lansat, niciun fel de proiect semnat sau depus, niciun fel de contract. Eu zic că anul acesta se va încheia totuşi cu 10% absorbţie. Acum suntem la 4%. Vorbesc doar de Coeziune şi fonduri structurale, pentru că pe total în România au intrat cinci miliarde de euro anul acesta din fonduri europene. Pe total fonduri, anul acesta se va încheia cu 10% absorbţie, iar anul viitor vom avea 35% pe ceea ce deja am contactat şi produce cheltuieli”, a mai adăugat el.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai spus că România nu are o problemă din perspectivă bugetară în ceea ce privește absorbția de fonduri europene.

„Practic, nu avem o problemă din perspectiva bugetară. Am văzut aceste critici. Încă o dată, pentru neiniţiaţi, poate acest lucru ţine. Pe partea de absorbţie, suntem în faza de decont cu Comisia Europeană. Evident că nu vei primi banii de la Comisia Europeană până când nu ai cheltuiala din bani interni, pe care încă o dată o neutralizezi din perspectiva deficitului, pentru că sunt nişte reguli fiscal-bugetare, sunt reguli de contabilitate bugetară. Faci aceste cheltuieli, după care, evident depui declaraţiile de cheltuieli la Comisie”, a spus acesta.

Citește și: Adrian Câciu anunță o nouă creștere. „Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire per gospodărie la finalul trimestrului II 2024 a crescut cu 37%”

DailyBusiness
Deschiderea oficială a segmentului Joseni-Ditrău din Autostrada Unirii A8!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Fanatik.ro
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Capital.ro
Asasinat prin otrăvire. S-a aflat adevărul despre PUTIN: Îi plăcea să...
Playtech.ro
Ce a făcut o femeie după ce McDonald`s a construit un restaurant lângă casa ei
DailyBusiness
Schimbare MAJORĂ în legislația auto. ITP-ul devine istorie pentru mașinile noi, începând cu 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
„A venit direct unul prin spate şi mi-a dat cu ciocanul în cap” El este Valentin, tânărul bătut și lăsat inconștient de un grup de opt individizi într-un cartier din București. De la ce ar fi pornit conflictul
Cancan.ro
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în urmă cu 2 luni. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. Se impune o nouă majorare: În mod cert, e loc de creştere
StirileBZI
Președintele Casei de Pensii îi liniștește pe seniori: „Banii se dau retroactiv, iar toate deciziile se trimit până la finalul lunii”
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Avertismente din Germania privind potențialul conflict Rusia-NATO
MediaFlux
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime