Bonusul de 1.000 de euro pentru şomeri, acordat din ianuarie 2025, provoacă scandal. „O jignire la adresa celor care muncesc”

Piaţa muncii suferă mutaţii serioase în toată Europa din cauza demografiei, astfel că angajatorii s-au orientat spre Asia pentru import de forţă ieftină de muncă sau se oferă, ca în Germania, bonsuri substanţiale de o mie de euro la angajare.
Filip Stan
15 oct. 2024, 16:58
Bonusul de 1.000 de euro pentru şomeri, acordat din ianuarie 2025, provoacă scandal.

Germania vrea să ofere un bonus de 1.000 de euro pentru șomeri, dar planul anunţat de ministerul Economiei a stârnit un adevărat tsunami în ţara care care ar trebui să fie motorul Europei, dar traversează o perioadă de recesiune.

Planul guvernului din Germania de a acorda un bonus de 1.000 de euro șomerilor de lungă durată care își reiau activitatea este pe cale să fie anulat, după ce grupul parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD) a exprimat obiecții. Proiectul, inițiat de ministrul Economiei, Robert Habeck, din cadrul Partidului Verzilor, a fost conceput ca o măsură de „finanțare inițială” pentru cei care reușesc să rămână angajați pentru cel puțin un an. Însă, opoziția din partea SPD și criticile venite inclusiv din partea altor partide pun sub semnul întrebării viitorul acestui stimulent financiar.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD pentru politică socială, Martin Rosemann, a declarat pentru publicația germană Bild că partidul său împărtășește preocupările exprimate de Ministerul Muncii. „Finanțarea inițială a fost o propunere a lui Robert Habeck. Cu toate acestea, dacă atât Verzii, cât și Partidul Liber Democrat (FDP) împărtășesc îngrijorările, atunci nu mai sunt multe de spus în favoarea menținerii acestui plan”, a afirmat Rosemann, potrivit stiridiaspora.ro.

Săptămâna trecută, guvernul a adoptat o serie de măsuri prin care înăsprește regulile pentru beneficiarii alocației pentru cetățeni, inclusiv sancțiuni mai severe pentru cei care refuză să lucreze. În cadrul acestor reglementări se include și „finanțarea inițială”, care ar permite șomerilor de lungă durată, angajați pentru o perioadă de cel puțin 12 luni într-un loc de muncă cu contribuții sociale, să primească o plată unică de 1.000 de euro. Planul era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Planul a fost intens criticat din mai multe direcții. Secretarul general al CSU, Martin Huber, a caracterizat bonusul drept o „bătaie de joc” pentru persoanele care muncesc de ani de zile și a avertizat că această măsură „pune în pericol pacea socială”. De asemenea, Frank Bsirske, politician din Partidul Verde, s-a declarat împotriva bonusului, afirmând că „marea majoritate a celor care primesc venitul de cetățean vor accepta un loc de muncă dacă li se oferă oportunitatea, fără a avea nevoie de o primă”.

În același timp, Frank Schäffler, politician FDP responsabil cu bugetul, a calificat planul drept „o absurditate”, argumentând că „cheltuielile deja explodează” și că bonusul trebuie oprit în Bundestag.

În ciuda acestor critici, Ministerul Economiei, condus de Habeck, și-a menținut poziția în favoarea bonusului de 1.000 de euro, subliniind că acesta este gândit ca un stimulent pentru ocuparea unui loc de muncă cu un salariu decent. Ministerul a explicat că măsura este destinată să contrabalanseze pierderile financiare generate de renunțarea la prestațiile sociale, precum alocația pentru cetățeni, suplimentul pentru copii și alocația pentru locuință, care reduc atractivitatea locurilor de muncă mai slab plătite.

Potrivit documentelor guvernamentale, bonusul ar aduce economii la bugetul de stat, întrucât ar încuraja reintegrarea pe piața muncii a șomerilor de lungă durată, diminuând astfel povara socială.

Deși planul de finanțare inițială este văzut de susținătorii săi drept o soluție pentru stimularea ocupării forței de muncă, opoziția politică masivă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul său. Criticile venite atât din partea coaliției de guvernare, cât și din partea opoziției, sugerează că bonusul ar putea fi retras înainte de a intra în vigoare la începutul anului viitor, scrie publicația Handesblatt.

Documente necesare pentru ajutorul de șomaj în România. Indemnizația de șomaj în 2024 este puţin peste 100 de euro

Indemnizația de șomaj este o compensație parțială oferită de stat, din bugetul de asigurări sociale de stat, persoanelor care și-au pierdut locul de muncă sau absolvenților de liceu care nu s-au angajat imediat după terminarea instituțiilor de învățământ. Iată ce documente sunt necesare pentru a obține ajutor de șomaj.

Actele pentru obținerea indemnizației de șomaj se depun la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Acte necesare pentru dosarul de șomaj

  • Cerere tip. Se poate descărca de pe site-ul ANOFM;
  • Buletin, original și copie;
  • Acte de studii și calificare, original și copie;
  • Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos și apt de muncă ori, dacă este cazul, că există restricții medicale;
  • Adeverință de venit eliberată de ANAF din care reiese că nu primești salarii/venituri ori că primești, după caz, din activități care sunt monitorizate legal. Suma acestor activități realizate nu trebuie să depășească valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR);
  • Cartea de muncă, original și copie;
  • Decizie eliberată de ultimul angajator, ultimul loc de muncă, din care să rezulte data și motivul încetării contractului de muncă;
  • Adeverință de la ultimul loc de muncă din care reiese că au fost plătite contribuțiile la fondul asigurărilor de șomaj, copie (adeverință de vechime de la ultimul angajator);
  • Certificat de naștere al copilului și adeverință de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, pentru persoanele care au fost în concediu creștere copil, copie.

Persoanele care au lucrat cu normă scurtă, timp de 4 ore pe zi, trebuie să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice de la data încetării contractului de muncă, altfel se pierde dreptul la indemnizația de șomaj.

Ajutorul de șomaj nu se oferă persoanelor  care refuză un loc de muncă în baza studiilor pe care le au, dar nici persoanelor care refuză să participe la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

ANOFM coordonează mai multe agenții județene în cadrul cărora se regăsesc agenții locale și puncte de lucru, dar și centre proprii de formare profesională.

Cum se calculează indemnizația de șomaj

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință (ISR), stagiul de cotizare (coeficientul vechime în muncă %) astfel:

  • 75% din valoarea (ISR), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizației, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote stabilite diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare.

Coeficientul de vechime în muncă depinde de stagiul de cotizare al persoanei care aplică pentru indemnizația de șomaj. Se împarte astfel:

  • 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim 3 ani;
  • 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani;
  • 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 10 ani;
  • 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani.

În funcție de durata stagiului de cotizare (perioada în care persoana în cauza a fost asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj) se stabilește și perioada de timp de acordare a indemnizației de șomaj. Astfel, o persoană poate primi ajutor social pe o perioadă de:

  • 6 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 9 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
  • 12 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Acte necesare pentru înregistrarea dosarului de șomaj în cazul absolvenților de liceu

Absolvenții care au împlinit vârsta de 16 ani și nu și-au găsit un loc de muncă în următoarele 60 de zile lucrătoare de la absolvirea instituției de învățământ pot beneficia de indemnizație de șomaj timp de 6 luni.

Prin absolvent al unei instituții de învățământ se face referire la o persoană care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, potrivit legislației în vigoare, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior de stat, privat autorizat sau acreditat în condițiile legii.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), absolvenții de liceu sau facultate din promoția 2024, pot lua indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni dacă se înregistrează la Ocuparea Forțelor de Muncă în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor.

Documente necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidența Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)

  • Buletin, carte de identitate;
  • Actele de studii și calificare în original;
  • Curriculum vitae (CV) întocmit conform modelului comun aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european;
  • Adeverință medicală din care să rezulte că persoana în cauză nu are restricții medicale care o împiedică să presteze munca sau, după caz, că există restricții medicale;
  • Declarație pe propria răspundere a absolventului că nu a fost admis sau nu urmează cursurile unei forme de învățământ organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii, la momentul depunerii/solicitării dreptului de indemnizație;
  • Adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înscris în vederea medierii/înțelegerii pentru încadrare în muncă.

După terminarea celor 60 de zile, termenul legal de la absolvire, elevii care s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare.

În anul 2024, indemnizația lunară de șomaj pentru absolvenții cu vârsta de 16 ani, care nu au un loc de muncă, este de 330 lei/lună.

Cât este șomajul în România

ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, având ca bază rata medie anuală a inflației din anul anterior.

Ministerul Muncii și Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au anunțat că de la 1 martie 2024 s-a majorat baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă. Valoarea ISR în 2024 a crescut de la 598 de lei, la 660 de lei/lună.

Exemplu de calcul, caz ipotetic, pentru indemnizație de șomaj

  • ISR = 660 lei în anul 2024;
  • Salariu mediu brut în ultimele 12 luni = 6.000 lei;
  • Stagiu de cotizare = 4 ani, coeficientul de vechime adăugat este de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim 3 ani, până la 5 ani.

Indice Social de Referință (ISR) înmulțit cu 75% plus salariul brut înmulțit cu coeficientul de vechime.

Calculul va fi: (660 x 75%) (0,75) + 6.000 x 3% (0,03) ) = 675 lei. Suma de șomaj se va acorda pentru o perioadă de 6 luni, deoarece stagiul de cotizare al șomerului a fost pe o perioadă mai mică de un an.

În realitate, însă, suma pe care o poate primi o persoană drept indemnizație de șomaj pe lună diferă în funcție de salariul brut avut și de stagiu de cotizare.

Plățile pentru ajutorul de șomaj în România se fac până pe data de 15 ale fiecărei luni.

Încetarea plății indemnizației de șomaj beneficiarilor se face în mai multe situații, printre care:

  • în momentul începerii unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe o perioadă determinată mai mare de 12 luni;
  • în prima zi a lunii următoare în care s-au realizat venituri din activități autorizate potrivit legii;
  • în momentul refuzului de a începe un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor, fără să ofere un motiv justificat;
  • la data plecării din ţară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni;
  • la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
  • în cazul decesului beneficiarului.

Ce sunt primele de inserție sau de mobilitate

Absolvenții, dacă-și găsesc un loc de muncă, pot beneficia de o primă de inserție, ce se apropie de 2.000 de lei, dar și de o primă de încadrare sau una de instalare.

După ce se înregistrează în evidențele ANOFM, absolvenții pot beneficia, pe lângă indemnizație de șomaj, de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, cursuri de formare profesională, dar și de o primă de inserție sau de prime de mobilitate.

Concret, potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în cel mult 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) de la data încadrării.

Ținând cont de faptul că ISR este acum 660 de lei, prima de inserție are valoarea de 1.980 de lei. Prima de inserție se acordă în două tranșe egale, astfel:

  • jumătate (990 de lei) – la data angajării;
  • jumătate – după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Pe de altă parte, nu pot beneficia de primă de inserție:

  • absolvenții care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
  • absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani, cu excepția situației în care, pentru persoanele respective, acești angajatori au beneficiat de stimulent financiar în condițiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților;
  • absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.
  • absolvenții care, în perioada cuprinsă între data absolvirii și data solicitării dreptului, au fost admiși într-unul dintre nivelurile de învățământ, conform prevederilor legale.

Primele de mobilitate, 2-3000 de euro, în funcţie de distanţă

Prima de încadrare și prima de instalare, denumite de Legea 76/2002 prime de mobilitate, pot fi primite de cei care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate, cuprins în HG 903/2016.

Astfel, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă, ce se acordă pe o perioadă de 12 luni.

Valoarea primei de încadrare se calculează la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/ zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele își  desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.

Cea de-a doua primă, cea de instalare, este destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Concret, această primă de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de instalare poate avea următoarele valori:

  • 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința;
  • 15.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.

Similar primei de inserție, și prima de instalare se acordă în două tranșe egale, respectiv jumătate, la data instalării, iar cealaltă jumătate, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de încadrare și prima de instalare nu se pot cumula.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Documentul ce trebuie depus. Este obligatoriu pentru toți acești români
Playtech.ro
Ordinea în care se pun legumele în salata de boeuf. Acesta e secretul gustului perfect, vei observa diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Vestea care a îngrijorat milioane de români. Abia astăzi s-a aflat adevărul
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Atac devastator la un târg de Crăciun din Germania! Cel puțin 11 persoane au murit și alte 60 au fost rănite după ce o mașină a intrat în mulțime
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, blocat! Elon Musk, anunț despre România: Cum să nu fie dictator?
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Patriarhul Daniel îndeamnă la pace și bunăvoire în mesajul de Crăciun
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor