Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a exacerbat temerile statelor baltice cu privire la un potențial conflict deschis între Moscova și NATO. Lituania, învecinată cu aliatul Rusiei, Belarus, și Oblastul Kaliningrad, tot parte din Federația Rusă, se regăsește între primele țări amenințate de o astfel de eventuală ciocnire. Pe de altă parte, nici celelalte două state baltice nu stau la fel de bine, fiind foarte vulnerabile în caz de război.
Lituania a anunțat săptămâna aceasta că a blocat și fortificat un pod peste râul Nieman, care o leagă de exclava Kaliningrad, cea mai recentă dintr-o serie de escaladări în regiunea Mării Baltice.
O fotografie publicată de Laurynas Kasciunas, ministrul lituanian al apărării, pe 9 octombrie, arată că țara sa ia în serios amenințarea și că podul este „fortificat”. De asemenea, el a susținut că alte poduri care duc la Kaliningrad vor fi, de asemenea, întărite, iar unele chiar minate.
Anunțul autorităților lituaniene a venit la câteva zile după ce s-a înregistrat un incident pe calea ferată Kaliningrad-Moscova. Un vagon al unui tren a sosit la punctul de control Kena, ce se află la granița Lituaniei cu Belarus, afișând litera „Z”, simbol folosit de Federația Rusă ca propagandă pentru invazia sa din Ucraina.
Un alt tren fusese inscripționat cu sintagma „oraș rusesc”, cu referire la Vilnius, capitala Lituaniei.
Stephen Hall, lector specializat în politică rusă și post-sovietică la Universitatea din Bath, a precizat că „Țările baltice au o istorie lungă de a fi ocupate de alte forțe străine, în special de Rusia, și o istorie relativ scurtă de a fi independente”, pentru Kyiv Independent.
Profesorul universitar a adăugat că deși nu se așteaptă să vadă tancuri rusești în Riga, Talinn sau Vilnius în curând, Lituania și celelalte state baltice au dreptate să fie îngrijorate de ceea ce face rusia în exclava vecină.
Oblastul Kaliningrad este o mică porțiune de pământ care măsoară 15.100 de kilometri pătrați, cuprinsă între Polonia și Lituania. La vest, este învecinat de Marea Baltică și, deși pare mic, oferă Rusiei un al doilea punct de acces direct la Marea Baltică. Flota Rusiei de la Marea Baltică are sediul și baza principală în regiunea Kaliningrad, lucru relevant în contextul în care Cartierul General al Amiralității Ruse are sediul la Sankt Petersburg, situat tot la marea Baltică.
Citește și : Sfârșit tragic. Un influencer a murit la doar 26 de ani, după ce a căzut de pe un pod pe care voia să facă poze
Stephen Hall a mai precizat că „Kaliningradul este, pe scurt, o bază militară cu un oraș în mijloc” adăugând că ”Există multe nave acolo și tot ceea ce este necesar pentru a le apăra”.
Blocarea podurilor de către Lituania sugerează că țara nu se teme numai de amenințarea reprezentată de rachete, ci și de o invazie terestră. În cazul unui război între NATO și Rusia, forțele ruse și bieloruse care se pot lega peste gaura Suwalki, cel mai apropiat spațiu dintre Belarus și Kaliningrad, ar întrerupe singura rută terestră către cele trei state baltice.