SUA mută rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Secretarul General al NATO, Mark Rutte: „Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a vreunei alte țări”

NATO își reafirmă sprijinul pentru Ucraina chiar de la sediul noii misiuni înființate pentru ajutarea statului est-european și precizează că nu se lasă intimidată de amenințările proliferate de Federația Rusă.
Filip Stan
15 oct. 2024, 10:08
SUA mută rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Secretarul General al NATO, Mark Rutte: „Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a vreunei alte țări”

NATO nu se va lăsa speriată de amenințările rusești și își va menține sprijinul ferm pentru Kiev, a declarat noul secretar general al NATO, Mark Rutte, la prima sa vizită la Wiesbaden, în Germania, unde se află sediul misiunii Alianței Nord-Atlantice în Ucraina, care urmează să preia coordonarea ajutorului militar din partea SUA.

NATO, prin vocea lui Mark Rutte, susține în continuare Ucraina

„Mesajul (către președintele rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că el nu va face tot ce vrea, că Ucraina va învinge”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu comun cu radioul public german Hessischer Rundfunk luni.

Rutte a vorbit la Clay Barracks, baza americană ce găzduiește sediul noii misiuni menționate anterior, numită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), care va prelua, treptat, coordonarea ajutorului militar occidental către Kiev.

Citește și : Statele baltice se tem că Rusia poate invada în orice moment. După mai multe incidente, Lituania blochează podurile ce o leagă de Kaliningrad

Această mișcare este văzută ca un mecanism de ajutor, împotriva unei posibile întoarceri a lui Donald Trump, care este foarte critic în legătură cu NATO, la Casa Albă. Diplomații recunosc că predarea coordonării ajutorului militar către NATO poate avea un efect limitat, având în vedere că SUA este, cu adevărat, puterea dominantă a Alianței și principalul furnizor de arme către Ucraina.

Componența NSATU și pericolul rachetelor rusești

Vorbind într-unul dintre corturile ce găzduiesc NSATU, Mark Tutte s-a adresat trupelor aliate din peste 10 națiuni care lucrează la misiunea care, ulterior, se va muta într-un hangar din apropierea corturilor și va găzdui și trupe ucrainene. NSATU va avea un personal de 700 de oameni, inclusiv trupe de la sediul militar din Belgia al NATO, numit SHAPE, și de la centrele logistice din Polonia și România.

Citește și : Cel puţin 18 morţi în primul atac israelian în Liban. Israelul va continua să „lovească fără milă Hezbollah, inclusiv la Beirut”, spune Netanyahu

Baza de la Wiesbaden găzduiește și unitatea americană responsabilă cu rachetele cu rază lungă de acțiune pe care Washingtonul le va disloca din 2026 în Germania, temporar, pentru a contracara amenințarea rachetelor rusești din Kaliningrad, aflate la aproximativ 500 de kilometri distanță.

Rutte, care a fost prim-ministru al Țărilor de Jos din 2010 până în 2024, a spus că este crucial ca NATO să aibă o gamă întreagă de capabilități necesare pentru a descuraja o amenințare rusă.

„Suntem NATO. Suntem o alianță defensivă, nu suntem ofensivi. Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a vreunei alte țări din afara teritoriului NATO”, a spus secretarul general.

DailyBusiness
Lovitura finală pentru România. S-A CONFIRMAT RECESIUNEA
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Fanatik.ro
În ce să ții cartofii dacă vrei să nu încolțească și să fie buni luni de zile. Costă în jur de 1 leu și un bucătar cu experiență o recomandă
Capital.ro
Anca Țurcașiu a leșinat și s-a prăbușit la pământ. S-a dat alerta la TV
Playtech.ro
Orașul unic din lume în care mergi pe acoperișul caselor! E locuit de 500 de oameni și este în...
DailyBusiness
Ninsorile lovesc din plin România! Alertă ANM
Adevarul
Năpasta care îi poate lovi pe turiștii români chiar și în hotelurile de lux și îi urmărește până acasă. „Îți suge sângele și dă coșmaruri cumplite”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Din ce trăiește familia Sterp. Becali nu visează la așa prețuri
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Meteorologii ANM anunță ploi, îngheț și vânt puternic. Care sunt zonele vizate
Cancan.ro
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot să…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
StirileBZI
Aceste anvelope de iarnă cresc riscul de explozie! De ce nu este bine să le folosiți
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Mărturia șocantă a bărbatului care și-a văzut mama ucisă de propriul frate: "Nu e...
substantial.ro
Iranul și Israel: Capacitățile flotelor de avioane de luptă, între trecut și viitor
MediaFlux
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Visuri de diamant: sub praf și speranță – vânătorii de nestemate din Panna