Top cinci cele mai spectaculoase trasee montane de încercat toamna aceasta în România

Toamna aceasta este sezonul drumețiilor montane, iar românii sunt foarte pasionați de aceste activități. Tot mai mulți oameni încep să se relaxeze prin aceste călătorii, de aceea este important să cunoașteți cele mai spectaculoase trasee montane.
Alina Costache
15 oct. 2024, 11:31
Top cinci cele mai spectaculoase trasee montane de încercat toamna aceasta în România

Toamna aceasta, adierea rece a vântului și frunzele ruginii fac din peisajele montane o experiență unică și colorată pentru orice împătimit al explorării în natură. De aceea, se cuvine să identificăm cele mai frumoase trasee montane existente pe care le oferă țara noastră. Pe lângă faptul că este foarte sănătos, peisajele sunt unele uimitoare.

Trasee montane de încercat toamna în România

1. Drumeție pe Ciucarul Mic și Ciucarul Mare, Munții Alăjului

Cele două trasee montane sunt unele care oferă o vedere superbă și pot fi parcurse în aceeași zi. Ele pornesc din Dubova, din direcția Orșova și sunt foarte accesibile pentru toată lumea. Veți putea să fiți deasupra Golfului Dubova, Cazanelor Mici și Mari iar unii exploratori spun chiar că și deasupra Serbiei. Pe drum veți fi tot mai aproape de sculptura lui Decebal, dar veți putea admira și peisajul colorat.

Citește și : Mama uneia dintre fetițele arse la un experiment din Cluj, primele declarații: „I-au lăsat singuri pe copii. Organizatorul a sunat să-și ceară scuze”. Ce spun medicii despre starea fetelor

Traseul pe Ciucarul Mic se face de la intrarea în Dubova, fiind marcat cu triunghiul roșu. Are o distanță de 4 kilometri și poate fi realizat în 2 ore. De asemenea, traseul pe Ciucarul Mare se face de la ieșirea din Dubova, fiind marcat cu triunghiul galben. Are o distanță de 5 kilometri și se face în 2 ore.

2. Drumeție pe versantul de vest al Bucegilor

Pe versantul de vest al Munților Bucegi este o zonă mai puțin aglomerată, de-a lungul căreia drumeții se pot bucura de liniștea naturii. Totuși, fluxul este redus datorită dificultății traseului, însă acesta merită pe deplin pentru călătorii ce sunt experimentați.

Traseul pleacă din Sat Șimon către Valea Gaura, apoi Cabana Omu către Vârful Bătrâna și înapoi în Șimon. Acesta pornește pe marcajul de bandă albastră până în jurul Monumentului Militarilor Israeliți, continuă pe triunghi galben până în Poiana Gaura, pe cruce roșie până în Șaua Hornurilor și pe bandă roșie până la Vârful Omu.

Pentru că deja a trecut ceva timp, puteți înopta în cort sau la cabană iar, după ce v-ați odihnit, veți continua pe banda roșie până la Refugiul Bătrâna, de unde veți coborî pe triunghi roșu, apoi pe bandă roșie, până înapoi în Sat Șimon.

Drumeția durează aproximativ 8-9 ore pe zi, la o diferență de nivel de aproximativ 1.500 de metri, având o dificultate destul de mare.

3. Drumeție pe Vârful Băiuțu

În jurul Brașovului, o drumeție care oferă, pe lângă sănătate, și un peisaj frumos este cea spre Vârful Băiuțu din Munții Baiului. Traseul începe în Gara Azuga, către Muchia Sorica, apoi pe Culmea Urechea spre Vârful Băiuțu. Întoarcerea va fi pe Culmea Zamora, către Gara Bușteni.

Plecând din Gara Azuga, trebuie să vă îndreptați către sud, iar după podul peste Râul Azuga vom intra pe poteca marcată cu triunghi albastru, care urcă pe muchia Sorica. Apoi, ieșiți în golul alpin ce urcă din Azuga pe sub Vârful Sorica și continuați urcușul pe culme pe direcția est sud-est, depășind vârfurile Ureche și Duțca.

Citește și : Roma se confruntă cu o problemă gravă care pune viața în pericol a milioane de turiști

După vf. Duțca urmați culmea principală a Munților Baiului pentru 1,5 kilometri, apoi faceți dreapta urmând marcajul de cruce roșie ce coboară pe culmea Zamora spre Bușteni. Coborârea va merita din plin datorită peisajului spectaculos, care va ține până la intrarea în pădure.

Drumeția durează aproximativ 7-8 ore iar dificultatea sa este medie, traseul având aproximativ 20 de kilometri.

4. Drumeție în Munții Piatra Craiului

În Munții Piatra Craiului puteți admira peisajul de toamnă și avea parte de un traseu montan care să nu vă dea prea mari bătăi de cap. Trebuie doar să vă alegeți un punct de start, fie că este vorba de Șirnea, Peștera, Măgura, Plaiu Foii sau Zărnești și să vă bucurați de peisajul pe care îl veți vedea.

Pentru traseul ce începe de la Șirnea, urmați drumul spre Curmătura Groapelor, apoi spre Șaua Joaca către La Table, de unde vă veți întoarce. Astfel, marcajele sunt triunghi roșu, bandă roșie, cruce roșie și triunghi roșu iar durata este de numai 4-5 ore.

5. Drumeție pe Șaua Tâmpei și Vârful Tâmpa

Tâmpa nu este numai un deal de pe care se poate vedea Brașovul, ci poate oferi și un drum antrenant și plăcut pentru drumeți.

Traseul începe lângă Bastionul Țesătorilor, pe Aleea de sub Tâmpa și urcă până într-o poieniță cu vedere spre cartierul Schei. De acolo, se urcă până în Șaua Tâmpei, de-a lungul marcajului cu Bandă Albastră. Din Șaua Tâmpei veți continua pe Triunghiul Galben până pe Vârful Tâmpa.

Apoi, se poate coborî cu telecabina, pe Drumul Serpentinelor (sub telecabină), pe marcajul triunghi roșu sau pe marcajul de pe triunghi galben, pe la Treptele lui Gabony, pe un traseu ce urmează muchia Tâmpei spre nord. Varianta pe triunghiul galben necesită mult mai mult efort.

Traseul este unul foarte ușor, durează aproximativ două ore și are o lungime de 4,4 kilometri.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios