Raportul realizat de UniCredit Bank oferă ”pronosticuri” pentru 2025 pe mai multe paliere importante, printre care prețurile, taxele și impozitele, inflația și cursul leu – euro.
În privința creșterii economice, raportul scade estimarea pentru anul în curs, însă o îmbunătățește pe cea aferentă lui 2025. ”Coborâm estimarea privind creșterea economică pentru 2024 la 1,7 la sută din cauza performanței slabe din prima jumătate a anului și a unei redresări mai lente în UE decât am anticipat, dar ne îmbunătățim perspectivele pentru 2025 la 1,9 la sută din cauza unui efect de bază”, se arată în raportul UniCredit Bank, citat de hotnews.
La capitolul prețuri, se anticipează că alimentele se vor scumpi anul viitor, realizatorii studiului explicând și motivul. ”Agricultura ar putea beneficia și de un efect de bază favorabil, deoarece seceta din vara din acest an și temperaturile extreme au afectat randamentele agricole pe 40 la sută din suprafața cultivată pentru grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. În consecință, ne așteptăm la creșterea prețurilor la alimente și a importurilor de alimente în 2025”, se mai arată în raport.
Potrivit aceluiași raport, deficitul bugetar rămâne foarte mare și, ”deși ne așteptăm la o îmbunătățire în 2025, conform calculelor noastre, un deficit de aproximativ 6 la sută din PIB este cel mai bun lucru la care se poate spera”.
În raport se mai descrie drept ”inevitabilă” o creștere a impozitelor în 2025, cel mai probabil urmând să se întâmple asta cu accizele, taxele pe mărfuri și ratele de impozitare pentru majoritatea microîntreprinderilor. ”De asemenea, creionăm o potențială creștere de 2 pp (2 la sută – n.r.) a cotei principale de TVA la bunuri și servicii, dar numai din a doua jumătate a anului viitor”, spun realizatorii studiului.
Raportul face referire și la importurile de energie. Astfel, acestea ar putea crește și anul viitor în perioadele de vreme extremă, cu excepția cazului în care țara noastră ”reușește să-și îmbunătățească capacitatea de stocare a energiei regenerabile, pentru a gestiona mai bine momentele de nepotrivire a cererii și ofertei de energie”.
Despre inflație, realizatorii raportului spun că aceasta va fi de circa 5 la sută la finalul anului în curs și ar urma să scadă la 4,4 la sută la sfârșitul lui 2025. ”Ne așteptăm în continuare ca inflația de bază să rămână mai stabilă decât în restul regiunii, datorită unei înclinații tradiționale ridicate de a consuma. În același timp, inflația generală va rămâne supusă riscurilor în creștere în 2025, din cauza probabilității în creștere a prețurilor mai mari la alimente, a prețurilor mai mari la energie și a creșterii taxelor”, se mai spune în raportul UniCredit Bank.
În privința monedei naționale, nu se vede ”o presiune semnificativă de depreciere asupra leului”, experții așteptându-se totodată ca rezervele valutare să crească în continuare. ”Cu toate acestea, ne așteptăm ca EUR-RON să treacă în intervalul de tranzacționare 5,00 – 5,10 în primul trimestru al anului 2025, urmată de o tendință ascendentă treptată până la sfârșitul anului”, se arată în raport.