Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri

Tunelul feroviar Ormeniș este unul lent. Trenurile ar putea circula pe aici abia peste câțiva ani, potrivit pronosticuilor date de autorități.
Alina Costache
16 oct. 2024, 15:24
Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri
Cum se prezintă lucrările la turneul feroviar Ormeniș

Tunelul feroviar Ormeniș, care va avea o lungime de 7 kilometri, este săpat cu o viteză medie de 10 – 15 metri/zi, iar peste câteva săptămâni ar trebui să ajungă și mașinile de forat pentru tunelul Homorod, lung de 5 kilometri, conform Asociației Pro Infrastructura.

Ambele tuneluri se află pe lotul de mijloc al căii ferate Brașov – Sighișoara, unde lucrările vor mai dura ani buni și unde trenurile circulă cu o viteză medie de 40 km/h.

Citește și: Cum arată, azi, gara din România transformată în sală de judecată după unul dintre cele mai mari accidente feroviare din istoria Căilor Ferate Române

Lucrările avansează foarte lent, chiar dacă în faza de proiect lucrurile arătau ideal. Pe hârtie este prevăzută scurtarea traseului cu 11 kilometri și includerea unor porțiuni cu viteze de până la 160 km/h.

Trenurile care circulă între Brașov și Sighișoara parcurg cei 128 de kilometri în mai mult de trei ore. Din cauza restricțiilor și șantierelor, noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare în luna decembrie, va majora durata călătoriei la trei ore și jumătate pentru trenurile cele mai rapide.

De anul viitor, unele trenuri InterRegiio vor face peste patru ore din cazua staționărilor prelungite în stațiile Apața, Cața, Rupea, Racoș și Augustin, dar și din cauza porțiunilor de cale ferată unde viteza va fi limitatăla 20 – 30 km/h.

Proiectul de modernizare a liniei Brașov – Sighișoar, care include lucrări complexe, precum construcția a trei tuneluri și a unui viaduc la Ormeniș, este întârziat de ani de zile. Costurile pentru cel mai spectaculos lot, Apața – Cața, se ridică la suma colosală de 2,4 miliarde de lei fără TVA.

Cel mai lung tunel feroviar din țară riscă să rămână fără finanțare

Asociația Pro Infrastructura (API) a scris despre situația în care se află acest lot, unde tunelul Ormeniș a ajuns la o „viteză de croazieră” a TBM0urilor de 10 – 15 metri pe zi. La finalul lunii septembrie, compania Aktor transmitea că prima „cârtiță” a săpat peste 500 de metri în galeria sa de la Ormeniș și cealaltă, pe firul doi, în jur de 360 de metri, potrivit Hotnews.

Porțiunea dintre tuneluri înaintează lent, potrivit API. O accelerare a lucrărilor este imperios necesară pentru a avea o linie dublă pe porțiuni cât mai lungi. Mai mult, API avertizează că există pericolul de a nu mai fi asigurată finanțarea.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță că România va cumpăra 58 de trenuri electrice noi. 13 orașe mari vor fi interconectate

La finalul lunii august 2024, CFR a raportat un progres fizic de 36,6% pe cei 28 de kiloetri de cale ferată dintre Apața și Cața, un contract semnat tot cu asocierea RailWorks (lider Aktor, alături de Alstom și Arcada) în septembrie 2020 cu ordin de începere dat în 3 noiembrie 2020.

„Prețul actualizat: 2,94 miliarde lei fără TVA, 4 ani termen de execuție. Hârtia spune că în câteva săptămâni circulăm. Poate într-un univers paralel. În acesta, întârzierea va fi una masivă, imposibil de estimat precis în acest moment, așa cum tot avertizăm de ani de zile.

Știrea importantă ar fi că TBM-urile 3 și 4 care vor săpa tunelul Homorod (dinspre Sighișoara), cel un pic mai scurt, de 5 km, vor fi lansate foarte curând. Estimarea noastră realist-optimistă pentru prima cârtiță este 1,5-2 luni, poate chiar în buza alegerilor, ca să fie spectacolul complet. Cu un decalaj de 4-6 săptămâni, ar trebui să plece la drum și cealaltă cârtiță”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.

API susține că tunelul Ormeniș „a ajuns la o viteză de croazieră a TBM-urilor de 10-15 metri pe zi, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe șeful de proiect al grecilor de la Aktor, Sotiris Koropoulis. Tot el ne mai dădea niște cifre la final de septembrie: prima cârtiță a săpat peste 500 de metri în galeria sa de la Ormeniș și cealaltă, pe firul doi, undeva la 360 de metri. Segmentul dintre tuneluri înaintează lent. Ar trebui să fie accelerat ca să avem cale dublă cap-coadă cât mai curând posibil. Dincolo de progresele tehnice mai mici sau mai mari, finanțarea rămâne elefantul din cameră. CEF (Connecting Europe Facility) se termină în două luni și ceva, la 20 decembrie 2024”.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Orașul din România pe care străinii au început să-l adore. Tot mai mulți vin aici pentru un city-break de neuitat: “Este curat, are clădiri impresionante. Ne-a plăcut”
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Playtech.ro
Ce TRUP perfect are Loredana la 54 de ani! Zici că A ÎNTINERIT!
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Nou scandal cu Bianca Dragusanu. A parcat pe locul persoanelor cu dizabilităţi. Foto
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată Bianca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Fostul lider Hamas, Yahya Sinwar, ucis întâmplător de armata israeliană în Gaza
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic