Angajatorii, obligați să elibereze adeverințe de vechime. Ce se întâmplă în situațiile în care firmele se desființează

Conform legislației, angajatorul are obligația de le elibera salariaților adeverințe de vechime care să ateste activitatea desfășurată.
Alina Costache
16 oct. 2024, 16:51
Angajatorii, obligați să elibereze adeverințe de vechime. Ce se întâmplă în situațiile în care firmele se desființează

Conform legislației, angajatorul are obligația de le elibera salariaților adeverințe de vechime care să ateste activitatea desfășurată în momentul în care se încetează activitatea sau se solicită.

Citește și: ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Spre exemplu, în cazul în care un angajator se află în procedura de insolvență, faliment sau lichidare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorului judiciar, în termen de maximum 60 de zile calendaristice.

Cum se eliberează adeverința de vechime. Ce spune legea

Actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeași unitate, vechimea în funcție, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiții deosebite, retribuția tarifată de încadrare și alte drepturi a fost carnetul de muncă, până la data de 31.12.2010.

„Persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31.12.2010 pot solicita fostului angajator adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.

  • În cazul în care, angajatorul se află în procedură de insolvenţă, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, adeverințele se vor solicita administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorului judiciar, aceștia fiind obligați să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate angajatorul nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris fie unității care a preluat arhiva acestuia ( în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt), fie inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document
    există succesori în drepturi ai angajatorilor desființați, aceștia au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele deținute.
  • angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice. Pentru a identifica operatorul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionalesau, după caz, serviciilor judeţene / Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.

Atragem atenția asupra faptului că încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi al acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime, se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivele Naţionale şi, după caz, de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale”, au precizat reprezentanții ITM Brașov.

Citește și: Bonusul de 1.000 de euro pentru şomeri, acordat din ianuarie 2025, provoacă scandal. „O jignire la adresa celor care muncesc”

DailyBusiness
Senatul a adoptat proiectul! 2 zile libere pentru români pentru efectuarea screening-ului
Spynews
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Bzi.ro
A uimit în noul sezon „Românii au talent”: Andra a venit la masa juriului cu un decolteu îndrăzneț
Fanatik.ro
Județele din România unde oamenii au cele mai mari șanse să-și găsească locuri de muncă. Către ele fug majoritatea românilor
Capital.ro
Anunț pentru românii cu banii la saltea. Adevărul despre carduri: Trebuia să închid...
Playtech.ro
Ce a putut să spună Andreea Bălan despre tatăl său și despre Keo în fața a mii de oameni. Moment ULUITOR la Sala Palatului
DailyBusiness
Românii pot ieși la pensie la 45 de ani! Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare
Adevarul
Donald Trump, atac furibund la actorul de origine română Sebastian Stan: „Un gunoi uman!”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Amanta i-a cerut să renunțe la soție! Meko face declarații exclusive! Cum se împarte luptătorul între femelie din viața lui
Spynews
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, tupeu maxim în trafic. Ceilalți șoferi au luat foc
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Mircea este tânărul în vârstă de 29 de ani mort într-un accident de motocicletă. Bărbatul devenise tată recent, însă pasiunea sa i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Cât a costat rochia de mireasă pe care Theo Rose a purtat-o la nunta cu Anghel Damian. Nimeni nu se aștepta să dea atât!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a dat ordin de la Comisia Europeană. Noile reguli UE. Toată lumea le respectă
StirileBZI
România va produce carne hibridă! Ce veți găsi în parizer, pateu și crenvurști
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
substantial.ro
Tensiuni între Elisabeta Lipă și fostul ministru Eduard Novak privind premierile după Jocurile Olimpice
MediaFlux
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Pesta ovină ne-a prins iar cu temele nefăcute. Ce lecții învață România după eradicarea virusului care a decimat sute de mii de oi și capre