Rezervişti din Buzău și Ialomița şi-au amintit în aceste zile cât de greu era în armată. Primul gând este că această chemare la arme are loc pe fondul conflictului de la granița României, dar organizatorii resping însă aceste temeri și spun că exercițiul este unul planificat încă de anul trecut, de CSAT și care se repetă la intervale de câțiva ani.
Luni a început, în Buzău și Ialomița, exercițiul Mobex, în cadrul căruia rezerviștii din cele două județe au fost convocați la unitățile militare de care aparțin pentru o serie de activități de pregătire. La exercițiu iau parte și autorități publice locale, reprezentanți ai unor instituții și operatori economici care au rol de pregătire și apărare. Anunțul convocării le-a creat rezerviștilor temerea unei legături cu conflictul armat de la granița României.
Rezerviștii sunt chemați la apel. Foștii militari care refuză să se prezinte riscă amenzi uriașe
Statul Major General, care este organizator, anunță că astfel de exerciții se organizează periodic și urmăresc evaluarea nivelului de pregătire cu tehnică și personal, dar și crearea unei coeziuni în acțiune între militarii profesioniști și rezerviști.
Anul acesta, exerciții similare au avut loc în Brăila, Galați, Prahova și Dâmbovița. În județele Buzău și Ialomița, ultima oară când rezerviștii au fost chemați la un astfel de exercițiu a fost în 2014, respectiv 2012.
„Nu am mai tras cu arma de 20 de ani, din perioada cand am facut armata.Ee frumoasa armata, as vrea sa mai fac, tinerii să ia exemplu„, a declarat un rezervist pentru România TV.
Reamintim că în perioada 14-18 octombrie, în judeţele Buzău şi Ialomiţa se desfăşoară Exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezervei – MOBEX BZ-IL 24, organizat în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi în cadrul căruia sunt verificate şi antrenate structuri ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne de pe teritoriul judeţului Buzău. La exerciţiu au fost chemaţi doar cetăţenii care au satisfăcut serviciul militar şi care deţin grad militar în rezervă. Neprezentarea poate aduce amenzi de peste 2.500 de lei.
„Participăm în cadrul exerciţiului de mobilizare desfăşurat pe raza judeţelor Buzău şi Ialomiţa la o etapă de instruire, verificare a nivelului de instruire al rezerviştilor, cei care la mobilizare completează efectivele structurilor din sistemul naţional de apărare. Parcurgem ateliere de instruire, unele de natură teoretică şi practică, este organizat atelier de cunoaştere a armamentului din dotare, de întrebuinţare a acestuia, un alt stand de prezentare a echipamentelor din dotarea unităţilor militare din care aparţin şi standul de tragere propriu-zisă. Referitor la rezerviştii unităţilor militare din subordinea mea, este vorba de peste 4.000 de rezervişti iar în judeţul Ialomiţa, unităţi subordonate Diviziei au concentrat peste 1.000 de rezervişti. Ne mândrim cu rolul pe care Divizia noastră îl are în ceea ce priveşte crearea cadrului şi condiţiilor de apărare a zonei de est a ţării. Nu este o misiune de nivel strategic, dar este o misiune de importanţă extraordinară pentru noi, având în vedere şi contextul geopolitic din proximitatea frontierei noastre de est şi dispunerea unităţilor noastre pe partea de est şi sud-est a României”, a declarat miercuri comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Claudiu Mihai Sava.