Incredibil, dar adevărat: David Popovici, premiat cu mai puțini bani decât contabila șefă a Federației de Canotaj! Reacţia Elisabetei Lipă

Înotătorul David Popovici, medaliat cu aur la JO de la Paris, a fost premiat cu mai puțini bani decât doi angajați ai Federației Române de Canotaj, printre care contabila șefă!
Irina Dumitrescu
16 oct. 2024, 19:20
Incredibil, dar adevărat: David Popovici, premiat cu mai puțini bani decât contabila șefă a Federației de Canotaj! Reacţia Elisabetei Lipă
Câți bani primește David Popovici după ce a cucerit medalia de AUR la JO 2024

UPDATE: Federaţia Română de Canotaj (FRC) a transmis precizări în legătură cu afirmaţiile fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, afirmând că în legătură cu sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat. Întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro, precizează FR Canotaj.
„În urma controverselor din spaţiul public, generate în urma unor afirmaţii ale fostului ministru al Sportului, dl. Eduard Novak, referitor la sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei, precizăm că totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat.

Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor şi personalului auxiliar şi precizează că angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă.

În acest fel, personalul din federaţie primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional.

În cazul Federaţiei Române de Canotaj, întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro.

Aceasta sumă este destinată întregului personal al FRC, în funcţie de contribuţia fiecăruia la pregătirea şi obţinera performanţelor olimpice. Precizam că personalul FRC este format, în prezent, din 50 persoane”, a precizat FRC.

Pentru performanța excepțională de la Olimpiada de la Paris, David Popovici a fost recompensat de Comitetul Olimpic Român cu 140.000 de euro. Prin comparație,  secretarul general al Federației Române de Canotaj (FRC), Cătălin Erhan, a primit 162.40o de euro, iar contabila FRC, aceeași sumă, după cum susține, întro postare pe Facebook, fostul ministru al Sportului Eduard Novak.

”În timp ce lipa lipa către Botoşani, David Popovici păleşte în faţa SG-ului şi a contabilului şef de la Federatia Romana De Canotaj… La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanţă, valorile şi criteriile actualilor decidenţi din sport sunt de noaptea minţii. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici”, a scris Novak, pe Facebook.

Citește și Lolrelai spune lucrurilor pe nume. Ce relație există, de fapt, între ea și Codin Maticiuc: „Suntem foarte asemănători. Eu încerc să-mi iau afecțiunea de unde pot, cât pot, cum pot”

Fostul ministru precizează și motivul pentru care au fost premiați cei doi angajați ai FRC. ”De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru ‘participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor’. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar…”, a mai scris Novak, în aceeași postare.

Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, pentru golazo.ro, că nu s-a făcut nicio ilegalitate la stabilirea acestui nivel al premiilor. ”Domnul Novak ar trebui să ştie foarte bine ce scrie în normele financiare HG 1447 de aplicare a legii sportului. Acolo scrie foarte clar cine, cât şi cum este recompensat. Văd ca domnul Novak a uitat rapid, ca fost ministru, cum se răsplătesc medaliile. Probabil că, dacă la JO Paris nu a fost pe podium, îi arată cu degetul pe cei care chiar au făcut eforturi supraomeneşti. Vă rog să consultaţi normele noastre financiare, HG 1447, şi veţi vedea ca nimeni nu face nicio ilegalitate”, a explicat Lipă.

Citește și Prima postare pe contul de Instagram al lui Michael Schumacher, după o pauză de cinci luni. Surpriză totală pentru fani!

În răspunsul său, Elisabeta Lipă afirmă că normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege.

“Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice.

Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege.
Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent. În acest fel, personalul din federaţii care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro – echivalentul în lei – primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional.
În speranţa că acum memoria domnului ministru Novak are repere mai concrete în privinţa procedurilor pe care le-a urmat în timpul mandatului său, le mulţumesc încă o dată pentru efort şi îi felicit pe toţi sportivii de performanţă ai României şi pe cei care contribuie zilnic, prin munca lor, la aceste rezultate remarcabile“, a scris Lipă şi pe Facebook.

DailyBusiness
Cine sunt norocoșii pensionari care se bucură de peste 5.000 € lunar la pensie?
Spynews
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Bzi.ro
A uimit în noul sezon „Românii au talent”: Andra a venit la masa juriului cu un decolteu îndrăzneț
Fanatik.ro
Județele din România unde oamenii au cele mai mari șanse să-și găsească locuri de muncă. Către ele fug majoritatea românilor
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu plata în numerar. Schimbare în Europa
Playtech.ro
Andreea Bălan PLÂNGE în hohote, în fața tatălui ei! ”Este cel mai greu moment!” VIDEO EXCLUSIV
DailyBusiness
S-a stabilit! Salariul românilor crește din 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Donald Trump, atac furibund la actorul de origine română Sebastian Stan: „Un gunoi uman!”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Amanta i-a cerut să renunțe la soție! Meko face declarații exclusive! Cum se împarte luptătorul între femelie din viața lui
Spynews
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Evz.ro
Ipoteza siluriană. A existat o civilizație avansată înaintea oamenilor?
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Kate Middleton a încălcat protocolul regal. Gestul total interzis pe care Prințesa de Wales l-a făcut în public
Cancan.ro
Cât a costat rochia de mireasă pe care Theo Rose a purtat-o la nunta cu Anghel Damian. Nimeni nu se aștepta să dea atât!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru cei care stau la casă sau la bloc. Te lasă fără locuință. Nu ignora!
StirileBZI
România va produce carne hibridă! Ce veți găsi în parizer, pateu și crenvurști
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
substantial.ro
Vera Jourova critică dur platformele sociale administrate de Elon Musk
MediaFlux
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Pesta ovină ne-a prins iar cu temele nefăcute. Ce lecții învață România după eradicarea virusului care a decimat sute de mii de oi și capre