VIDEO Bianca Drăguşanu, filmată şofând pe contrasens: „Dacă eram tramvai, ce făceai?”. Poliţia Rutieră face verificări

Bianca Drăgușanu a încurcat, miercuri, traficul de pe o stradă din Bucureşti, iar imaginile au ajuns la Brigada Rutieră care a anunţat că va face o anchetă.
Filip Stan
16 oct. 2024, 19:34
VIDEO Bianca Drăguşanu, filmată şofând pe contrasens:

Un membru al comunității de șoferi „Info Trafic București și Ilfov”, grup de Facebook administrat de Info Trafic România, a publicat o filmare în care este surprinsă Bianca Drăguşanu aflată într-o situație de trafic din București.

Vedeta, care se afla la volanul unui Bentley Bentayga, mașină care costă peste 250.000 de euro, conducea pe contrasens, pe linia de tramvai de pe Strada Lizeanu.

Imagini cu o maşină care circulă pe contrasens au apărut în mediul online, iar Brigada Rutieră a Capitalei face verificări. ”Unde te bagi aşa? Dacă eşti Bianca Drăguşanu trebuie să te bagi pe contrasens?”, spune cel care filmează.

Un clip video în care se vede cum un autoturism depăşeşte o coloană, intrând pe sensul opus de mers, intrând pe şinele de tramvai de pe celălalt sens de mers, au apărut în mediul online.

”Unde te bagi aşa?!”, afirmă cel care filmează.

”N-ai loc pe stradă?”, se aude replica unei femei.

”Pai dacă eşti Bianca Drăguşanu  trebuie să te bagi pe contrasens?”, afirmă din nou bărbatul.

”Nu contează, sunt conducător auto, n-ai loc?!”, a afirmat, la rândul ei, femeia.

”Păi vezi că eşti pe contrasens! Dacă eram tramvai ce făceai?”, mai spune bărbatul.

În urma apariţiei imaginilor, Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că face verificări şi va decide eventuale sancţiuni pentru Bianca Drăguşanu.

”Poliţiştii Brigăzii Rutiere fac verificări, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale care se impun”, a transmis Brigada Rutieră.

Bianca Drăguşanu poate fi sancţionată pe baza imaginilor, s-a modificat Codul Rutier

Cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. Pentru sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic, polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, iar în aceste cazuri, polițiștii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane.

Bianca Drăgușanu, paralizată după ultima operație estetică. Vedeta a trecut prin clipe de groază: „Am avut sechele vreo două săptămâni”

Printre mai multe schimbări aduse recent Codului rutierOUG 84/2024 introduce posibilitatea ca șoferii să fie sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice.

În primul rând, șoferii vor putea fi sancționați pe baza unei înregistrări audio-video sau video primite de la un alt participant la trafic, respectiv pe baza înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane, dar doar dacă în imagini sunt surprinse manevre agresive.

Mai exact, ordonanța prevede că polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.

La articolul 541, Codul rutier se referă la comportamentul agresiv în trafic, prin care se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către șoferi a uneia dintre următoarele manevre:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Practic, prin noua ordonanță se introduce o excepție de la regula existentă de multă vreme, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Astfel, cei ce au fost martori ai unui comportament agresiv în trafic vor putea încărca înregistrarea ce conține evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul, de pildă, pe un site web (în ordonanță se vorbește despre „platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice”). Sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.

Așadar, măsura nu are aplicabilitate imediată, deoarece e nevoie de dezvoltarea sau adaptarea unei platforme informatice.

Pentru a fi considerată validă și luată în seamă de polițiști, o înregistrare video va trebui să aibă:

  • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
  • data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
  • locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
  • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
  • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Pe de altă parte, o sesizare va fi clasată direct dacă înregistrarea lipsește sau nu cuprinde toate elementele amintite mai sus, dacă se constată că aceasta nu este formulată de un participant la trafic, dacă persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive, dacă aceasta nu cuprinde o serie de informații despre cel ce depune sesizarea, inclusiv o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea celor înregistrate, ori dacă aceasta a fost transmisă după o perioadă mai mare de 30 zile de la data surprinderii manevrelor agresive.
Această măsură urmărește „implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier, pentru a consolida gradul de disciplină în trafic”, după cum apare în motivarea apariției acesteia.

Șoferii, sancționați și în baza filmărilor camerelor de supraveghere

De asemenea, de-acum polițiștii au dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.

În aceste cazuri se va verifica eventuala încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau în cazul prezenței în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, ori care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.

Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificația culorii roșii a semaforului;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.

DailyBusiness
Cine sunt norocoșii pensionari care se bucură de peste 5.000 € lunar la pensie?
Spynews
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Bzi.ro
A uimit în noul sezon „Românii au talent”: Andra a venit la masa juriului cu un decolteu îndrăzneț
Fanatik.ro
Județele din România unde oamenii au cele mai mari șanse să-și găsească locuri de muncă. Către ele fug majoritatea românilor
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu plata în numerar. Schimbare în Europa
Playtech.ro
Andreea Bălan PLÂNGE în hohote, în fața tatălui ei! ”Este cel mai greu moment!” VIDEO EXCLUSIV
DailyBusiness
S-a stabilit! Salariul românilor crește din 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Donald Trump, atac furibund la actorul de origine română Sebastian Stan: „Un gunoi uman!”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Amanta i-a cerut să renunțe la soție! Meko face declarații exclusive! Cum se împarte luptătorul între femelie din viața lui
Spynews
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Evz.ro
Ipoteza siluriană. A existat o civilizație avansată înaintea oamenilor?
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Kate Middleton a încălcat protocolul regal. Gestul total interzis pe care Prințesa de Wales l-a făcut în public
Cancan.ro
Cât a costat rochia de mireasă pe care Theo Rose a purtat-o la nunta cu Anghel Damian. Nimeni nu se aștepta să dea atât!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru cei care stau la casă sau la bloc. Te lasă fără locuință. Nu ignora!
StirileBZI
România va produce carne hibridă! Ce veți găsi în parizer, pateu și crenvurști
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
substantial.ro
Vera Jourova critică dur platformele sociale administrate de Elon Musk
MediaFlux
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Pesta ovină ne-a prins iar cu temele nefăcute. Ce lecții învață România după eradicarea virusului care a decimat sute de mii de oi și capre