Alegeri prezidenţiale 2024. Candidaţii, verificaţi de CNSAS dacă au colaborat cu Securitatea pentru a evita un alt caz „Petrov”

CNSAS a anunțat că 9 dintre ei nu au colaborat cu Securitatea şi nu au fost lucrători ai acestei structuri, iar patru dintre ei sunt născuţi după 1973.
Filip Stan
16 oct. 2024, 21:06
Alegeri prezidenţiale 2024. Candidaţii, verificaţi de CNSAS dacă au colaborat cu Securitatea pentru a evita un alt caz

Cazul Petrov, al fostului preşedinte Traian Băsescu, bântuie încă CNSAS, astfel că se verifică atent candidaţi la preşedinţie din 2024. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunţă, miercuri seară, că a verificat candidaţii înscrişi în cursa pentru Preşedinţie, iar 9 dintre ei, între care principalele nume, nu au colaborat cu Securitatea şi nu au fost lucrători ai acestei structuri. Alţi patru dintre ei sunt născuţi după decembrie 1973, fiind prea tineri pentru a fi lucrat cu Securitatea. În ceea ce-l priveşte pe Silviu Predoiu, fost director interimar al SIE, CNSAS notează că nu este colaborator sau lucrător în sensul legii.

PSD nu se opune referendumului propus de Nicușor Dan. Ciolacu propune adăugarea unor întrebări legate de marile probleme ale locuitorilor Capitalei

”În acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, C.N.S.A.S. a finalizat procedura de verificare a candidaţilor la Preşedinţia României. În şedinţa Colegiului din 15 octombrie a.c. s-a dezbătut, pe ordinea de zi, verificarea candidaţilor la funcţia de Preşedinte al României”, a transmis, miercuri seară, CNSAS, într-un comunicat de presă.

Marcel Ciolacu face apel la dialog: Dreptatea nu se face cu buldozerul!

Potrivit documentului citat, principalii candidaţi nu au fost colaboratori sau lucrărori ai fostei Securităţi. Sunt în această situaţie Lasconi (Florea) Elena Valerica, Georgescu Călin, Ciucă Nicolae Ionel, Kelemen Hunor, Geoană Mircea- Dan, Diaconescu Cristian, Birchall Ana, Ciolacu Ion Marcel şi Orban Ludovic.

Comunicat presa 2024.10.16 (1)
Alţi patru candidaţi s-au născut după decembrie 1973 şi nu se încadrează în prevederile Legii nr. 293/2008, cf. Art.5 alin.(1).

Articolul invocat se referă la faptul că ”persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)-h^1), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

Sunt în această situaţie Popescu Sebastian Constantin, Bertalan Păcuraru Alexandra Beatrice, Simion George Nicolae şi Terheş Cristian-Vasile.

În ceea ce-l priveşte pe fostul director interimar al SIE Silviu Predoiu, CNSAS notează că ”nu a fost colaborator sau  lucrător al fostei Securităţi în sensul legii. Conform fişei de evidenţă a a fost cadru al Centrului de Informaţii Externeîntre 1987 şi 1989.

BEC a validat 14 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale al căror prin tur de scrutin va avea loc în 24 noiembrie.

Cazul Petrov: ÎCCJ a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea și pierde privilegiile de fost președinte, deși avea aviz de necolaborare de la CNSAS

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri că fostul președinte român Traian Băsescu a fost colaborator al Securități. Decizia este definitivă.

Judecătorii Curții Supreme au respins acțiunea lui Traian Băsescu împotriva deciziei Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, care l-a declarat colaborator al fostei Securității.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian”, e sentința definitivă a Înalte Curți de Casație și Justiție a României.

DailyBusiness
Cine sunt norocoșii pensionari care se bucură de peste 5.000 € lunar la pensie?
Spynews
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Bzi.ro
A uimit în noul sezon „Românii au talent”: Andra a venit la masa juriului cu un decolteu îndrăzneț
Fanatik.ro
Județele din România unde oamenii au cele mai mari șanse să-și găsească locuri de muncă. Către ele fug majoritatea românilor
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu plata în numerar. Schimbare în Europa
Playtech.ro
Andreea Bălan PLÂNGE în hohote, în fața tatălui ei! ”Este cel mai greu moment!” VIDEO EXCLUSIV
DailyBusiness
S-a stabilit! Salariul românilor crește din 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Donald Trump, atac furibund la actorul de origine română Sebastian Stan: „Un gunoi uman!”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Amanta i-a cerut să renunțe la soție! Meko face declarații exclusive! Cum se împarte luptătorul între femelie din viața lui
Spynews
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Evz.ro
Ipoteza siluriană. A existat o civilizație avansată înaintea oamenilor?
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Kate Middleton a încălcat protocolul regal. Gestul total interzis pe care Prințesa de Wales l-a făcut în public
Cancan.ro
Cât a costat rochia de mireasă pe care Theo Rose a purtat-o la nunta cu Anghel Damian. Nimeni nu se aștepta să dea atât!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru cei care stau la casă sau la bloc. Te lasă fără locuință. Nu ignora!
StirileBZI
România va produce carne hibridă! Ce veți găsi în parizer, pateu și crenvurști
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre eleva din Călărași moartă din cauza unei provocări: "Poate era obosită"
substantial.ro
Vera Jourova critică dur platformele sociale administrate de Elon Musk
MediaFlux
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Pesta ovină ne-a prins iar cu temele nefăcute. Ce lecții învață România după eradicarea virusului care a decimat sute de mii de oi și capre