În cadrul Forumului Mobilității Sustenabile și Accesibile de joi, 17 octombrie, Marcel Ciolacu a declarat că noua Comisie Europeană trebuie să vină cu o abordare mai sustenabilă pentru industria auto. În caz contrar, în următorii doi ani vor fi disponibilizări masive. Totodată, premierul României a subliniat faptul că motorul economiei europene este reprezentat de acestă industrie, iar în lipsa ei, economia țării s-ar prăbuși.
„Industria auto românească a demonstrat, de-a lungul anilor, o capacitate extraordinară de adaptare şi inovare. Iar astăzi suntem aici pentru a celebra aceste realizări şi pentru a discuta despre viitorul sustenabil al mobilităţii. În acest context, cred că planul nostru de Reindustrializare a economiei, pe care ne pregătim să îl lansăm, vine să susţină această industrie strategică a ţării”, a declarat premierul, în cadrul Forumului Mobilității Sustenabile și Accesibile.
Premierul susține că este nevoie de programe de susținere a industriei auto, aceasta contribuind semnificativ la PIB-ul țării și având un rol esențial în volumul exporturilor României. În cazul în care nu vor apărea abordări mai sustenabile pentru industria auto, riscăm să aibă loc disponibilizări masive, a subliniat Ciolacu.
„Este momentul, pentru că tot suntem la un început drum atât al Comisiei Europene, cât și al Parlamentului European, să avem o abordare mult mai sustenabilă în ce privește industria auto. Dacă nu vom lua măsuri și nu vom trage semnalul de alarmă încă de la începutul acestui ciclu parlamentar, anul viitor și, mai mult, peste 2 ani vor fi mari probleme în industria auto”, a afirmat premierul.
Citește și: Guvernul Marcel Ciolacu a alocat cel mai mare buget de istorie pentru agricultură, peste 2% din PIB
Pe de altă parte, Ciolacu a vorbit despre producția de automobile care a crescut spectaculos în România, printre exemple numărându-se Dacia. Premierul speră să atragem investiții majore în sectorul auto și să continuăm cercetarea și dezvoltarea în domeniul vehiculelor electrice.
„Acest plan vizează transformarea României într-un hub de tehnologie şi inovaţie în Europa de Sud-Est în următorii 10 ani. Ne propunem să atragem investiţii semnificative în sectorul auto, să dezvoltăm infrastructura necesară şi să susţinem cercetarea şi dezvoltarea în domeniul vehiculelor electrice şi autonome.
Este vital să ne susţinem industria auto, care contribuie semnificativ la PIB-ul ţării noastre şi are un rol crucial în volumul exporturilor României”, a mai adăugat acesta.
Citește și: Marcel Ciolacu anunță că România va cumpăra 58 de trenuri electrice noi. 13 orașe mari vor fi interconectate