Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată modul în care se folosește aceeași tehnică de propagandă rusă în Republica Moldova, precum s-a folosit și pentru a justifica invazia Ucrainei. Acest lucru arată pericolul ca problema transnistreană să nu mai fie rezolvată diplomatic, ci militar.
Strategii americani spun că riscul invaziei Republicii Moldova prin Ucraina este unul destul de mic, dat fiind faptul că ucrainenii mențin linia frontului departe, însă și că există probabilitatea schimbării condițiilor actuale pe viitor. Acest lucru poate permite Rusiei „să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât o face în prezent în Transnistria.
Citește și : Declaraţie de război. Israelul va lovi Iranul înainte de alegerile din SUA. Planul prevede doar ţinte militare
„Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, avertizează experții ISW.
Analiza ISW arată că dacă Rusia ar avansa în războiul din Ucraina astfel încât să ocupe regiunile Nikolaiev și Odesa, armata lui Vladimir Putin s-ar putea uni cu peste 1.500 de soldați ruși staționați în Transnistria, care nu sunt o amenințare majoră în prezent. Această amenințare este reprezentată de destabilizarea dusă prin Războiul hibrid, prin influențe economico-politice.
Moscova a profitat permanent de Transnistria, exclava sa militarizată, precum și de legăturile pe care le are cu oligarhii din Republica Moldova, pentru a împiedica integrarea europeană a acestei țări.
Citește și : Rușii intensifică atacurile asupra Ucrainei. A fost vizată și capitala Kiev
În plus, spun analiștii Institutului, Rusia și-a sporit legăturile cu regiunea autonomă Găgăuzia, din Moldova, Bașcana Evghenia Guțul fiind văzută deseori în apropierea lui Vladimir Putin. În plus, politicianul Ilan Șor, oligarh sancționat de Statele Unite ale Americii, a fost un pion cheie în operațiunile Federației Ruse în Moldova, în special în Găgăuzia.
În cazul în care Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale, al căror prim tur începe duminică, experții ISW consideră că Rusia va încerca să obțină o majoritate pro-Moscova la alegerile parlamentare din 2025, precum și schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova.