Persoanele aflate în suferință și lipsite de orice urmă de speranță caută ajutor la biserici și mănăstiri unde se fac diverse dezlegări. Oamenii care au ajuns să simtă că nimic din viața lor nu se mai leagă ajung să creadă că au farmece făcute și vor să afle cum le pot dezlega. Iată o listă de lăcașuri de cult care au primit de-a lungul timpului statutul de „biserici făcătoare de minuni”.
Biserica Zlătari
Biserica Zătari, aflată pe Calea Victoriei din București, este cunoscută pentru slujbele de dezlegare de blesteme sau farmece. Lăcașul de cult adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ciprian, Izbăvitorul de vrăji, blesteme și de orice lucrare diavolească.
Biserica este situată între străzile Stavropoleos și Lipscani, în apropierea Muzeului Național de Istorie a României. Are două hramuri: Naşterea Maicii Domnului şi Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina.
Aici se află fragmente din moaștele Sf. Sfințit Mucenic Ciprian, sute de credincioși trecând pragul bisericii zilnic. Sfântul Ciprian a fost vrăjitor în Antiohia Pisidiei, dar după ce a cunoscut puterea lui Hristos, s-a convertit la creștinism, oamenii cinstindu-l pentru partea luminoasă a vieții sale. Sfântul este recunoscut ca cel care înlătura farmece și vrăji.
Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian se află în partea stângă a alatarului, într-o casetă, și orice credincios se poate închina la Sfintele Moaște.
Cine se roagă aici primește ajutor, iar pentru ca rugile să fie ascultate, trebuie să se țină post aspru, cel puțin trei zile, înainte de a merge la racla sfântă.
Biserica Mina
Biserica Sfânta Mina Vergului din Piața Corneliu Coposu din București este lăcașul de cult unde credincioșii se roagă pentru a recupera ce au pierdut. Aici se află icoana Sfântului Mina, recunoscută ca fiind făcătoare de minuni, tămăduitoare de boli trupești și sufletești, ajutătoare la recuperarea pagubelor și pierderilor, ajutătoare pentru căsătorii și întemeirea unei famii.
Foarte mulți credincioși merg să se roage la sfânta icoană, mai ales în ziua de prăzmuire a Sfântului Mina, care are loc la 11 noiembrie. Oameni din toate colțurile țării vin aici să se roage pentru rezolvarea situațiilor din viața lor. Totodată, pentru credincioși este foarte importantă și ascultarea Acatistului Sfântului Mare Mucenic Mina, cu ajutorul căruia rugăciunile lor ajung mai ușor la Dumnezeu.
Mănăstirea Radu Vodă
Femeile care își doresc să devină mame, dar nu reușesc, merg să se roage la icoana Sf. Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă. Lăcașul se află în inima Capitalei, pe strada Radu Vodă, nr. 24 A. Se spune că dacă Sfântul te ajută să rămâi însărcinată, ar fi bine ca pe copilul ce vine pe lume să îl cheme Nectarie sau Nectaria.
Odată cu așezarea raclei cu particule din moaștele sale la mănăstire, au început să fie consemnate nenumărate minuni. Astfel, o mulțime de pelerini din toată țara merg aici pentru a se ruga pentru vindecare.
Sfântul Nectarie Taumaturgul, Vindecătorul de boli sau Cel ce tămăduiește, este renumit pentru minunile pe care le făcea încă din timpul vieții, cu rugăciunile sale, pentru cei ce îi cereau ajutorul. După moartea sa, mormântul său a devenit loc de pelerinaj, iar înalții ierarho ai Bisericii, văzând minunile care se săvârșeau acolo, au hotărât canonizarea sa.
Biserica Sfântul Anton
În centrul istoric al Capitalei se află biserica Sfântul Anton Curtea Veche, cea mai veche biserică din București. Aici se află moaștele și icoana Sfîntului Antonie cel Mare. Femeile care doresc să își găsească sufletul pereche se roagă aici pentru îndeplinirea acestei dorințe.
Potrivit credincioșilor, cei care se roagă aici timp de nouă marți la rând la icoana făcătoare de minuni își găsesc alesul inimii.
În fiecare marți se scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoții bisericii. În cea de-a zecea zi, credincioșii care au făcut ritualul celor 9 marți duc la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez. Pe lângă așimente, enoriașii duc și o pâine care se împarte ulterior la nouă persoane. După aceste zile, rugăciunea celui care a urmat temeinic ritualul se îndeplinește.
Există și alte biserici făcătoare de minuni în România, dar noi am amintit doar câteva dintre ele. În cele din urmă, cea mai importantă este credința și bunătatea omului, pentru că Dumnezeu ascultă rugăciunile celor cu sufletul curat, dar greu încercat de provocările vieții.