Cât costă construirea unui loc de parcare în București. Cu banii respectivi poți cumpăra o garsonieră sau chiar un apartament!

Construirea unui loc de parcare în București costă mai mult decât și-ar putea imagina mulți. Cu banii respectivi poate fi cumpărată o garsonieră sau chiar un apartament cu trei camere!
Irina Dumitrescu
17 oct. 2024, 17:58
Cât costă construirea unui loc de parcare în București. Cu banii respectivi poți cumpăra o garsonieră sau chiar un apartament!

Criza locurilor de parcare îi obligă pe edili să investească în spații necesare celor care nu au unde să-și lase mașina. Iar costul unui loc de parcare este sensibil mai mare decât și-ar putea imagina mulți. În unele cazuri, depășește binișor suta de mii de euro!

În sectorul 4, de pildă, edilii vor construi o parcare supraetajată pe Șoșeaua Olteniței. Mai precis, actuala din apropierea Spitalului de Stomatologie va fi extinsă cu 290 de locuri, iar Primăria Sectorului 4 va cheltui 37 milioane euro pentru amenajarea acestora, potrivit unei hotărâri adoptate săptămâna aceasta de Consiliul Local. Asta înseamnă 128.000 de euro pentru un loc de parcare, după cum remarcă buletindebucuresti.

În prezent, parcarea amenajată de Primăria Sectorului 4 pe Șoșeaua Olteniței are peste 300 locuri. Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, anunța în februarie că parcarea a fost construită pentru a deservi personalul medical al Spitalului de Stomatologie și locuitorii din zonă.

Citește și Ora de iarnă 2024. Decizia care schimbă tot vine din Statele Unite, ce se întâmplă cu schimbarea orei de iarnă

O nouă parcare va fi construită și în Sectorul 3, lângă Hala Laminor. Este vorba tot despre o parcare supraetajată (2S+P+8E), în care ar urma să încapă 2.616 mașini, iar 128 de locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul costă 573.394.678 de lei, adică circa 115 milioane de euro, necesari pentru parcare, spaţii tehnice şi comerciale, construcţii anexe, reţele interioare, alei auto şi pietonale, racord la aleile de acces, spaţii verzi și împrejmuire teren. Potrivit sursei citate, asta ar însemna circa 44.000 de euro pentru un loc de parcare.

În 2023, Capitala avea cele mai multe locuri de parcare din România – 300.359, potrivit unui raport întocmit de parking-data.com. Următoarele orașe în topul locurilor de parcare erau  Timișoara (83.500) și Brașov (66.161) și Iaşi (58.893). În București, cele mai multe locuri de parcare erau în Sectorul 3 (80.363) și Sectorul 4 (65.268).

Tot în 2023, primăriile au obținut venituri de 452.362.330 lei din utilizarea locurilor de parcare și din amenzi, în creștere față de cei 314.585.683 lei colectați în anul precedent, arată același raport. Capitala asigură 40 la sută din totalul acestor venituri la nivel național.

Tariful pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 120 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 600 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Aceste tarife s-au păstrat și în 2023, modificările fiind insesizabile față de anul anterior. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Clujului și Oradei, unde limita maximă ajungea, în 2023, la 10 lei.

Citește și Actorul Valeriu Pavel Dan a murit după ce a căzut pe stradă. Mihai Mitoșeru: ”Era omul care zâmbea permanent”

DailyBusiness
Mii de locuri de muncă disponibile pentru români în toata Europa: Se caută urgent muncitori necalificați!
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Mario Fresh o înșela pe Alexia Eram? Ce a putut face artistul
Fanatik.ro
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o vizitează pentru că e plină de clădiri ce au arhitectură spectaculoasă
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Ora de vară va fi utilizată permanent
Playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
DailyBusiness
Ai planuri de Crăciun și Revelion? Iată oficial cum va fi vremea
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul reptilelor este „neobișnuit”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Doliu în televiziunea românească. A murit unul dintre cei mai populari prezentatori
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Legea pensiilor din România a ajuns în Parlamentul European. Cine sunt românii ale căror pensii vor putea fi din nou recalculate
Cancan.ro
Copiii milionarului Adrian Marțian au fost găsiți! Ireal unde se aflau cei 3 frați în tot acest timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea: Puțină lume o cunoaște...
StirileBZI
Cine va primi ajutorul de încălzire în 2024: Ce condiții trebuie să îndepliniți
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
România conduce în UE la decesele copiilor din cauza bolilor respiratorii
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Trupe de legendă: Jethro Tull și revoluția folk-ului progresiv