SONDAJ. Maia Sandu, favorită clară să câștige un nou mandat de președinte al Republicii Moldova

Maia Sandu este creditată cu șanse foarte mari să câștige un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, la alegerile care se apropie, relevă un sondaj dat publicității joi.
Irina Dumitrescu
17 oct. 2024, 20:32
SONDAJ. Maia Sandu, favorită clară să câștige un nou mandat de președinte al Republicii Moldova

Actuala șefă a statului moldovean conduce detașat în preferințele electoratului. Astfel, Maia Sandu ar urma să primească 35,8 la sută dintre voturi, la mare distanță de principalii ei contracandidați – prorusul Alexandr Stoianoglo (9 la sută) și controversatul Renato Usatîi (6,4 la sută).

În precedentul sondaj, Maia Sandu era creditată cu 36,1 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo, cu 10,1 la sută, notează news.ro.

În privința referendumului ce se va desfășura simultan cu primul tur al prezidențialelor, au crescut și procentul celor care spun că vor vota (76,3 la sută, faţă de 68,3 la sută în septembrie), și cel al moldovenilor care ar răspunde DA la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” (55,1 la sută, faţă de 53,8 la sută).

Conform aceluiași sondaj, 46,5 la sută dintre respondenți sunt de părere că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcţie corectă, procent uşor mai ridicat decât al celor care cred contrariul (42,8 la sută).

Citește și Povestea impresionantă a fraților din Botoșani care au plecat la muncă în lumea largă. Au fugit de sărăcie, au dat peste boală și singurătate: „Nu casa îmi lipsește, ci persoana care să mă întâmpine acasă”

Altfel, 85,7 la sută spun că ar participa la vot la alegerile prezidenţiale de duminică, 20 octombrie, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 5 procente faţă de septembrie.

Pe de altă parte, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că peste 300 de persoane din Republica Moldova au fost instruite şi antrenate în Rusia cum să provoace dezordine în masă, acte de vandalism, să atace forţele de ordine în timpul protestelor şi să genereze alte tulburări pentru a destabiliza ţara.

Poliţia a precizat că, împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, a deconspirat „planurile de destabilizare a Moldovei de către activiştii unui partid declarat neconstituţional” (referire la partidul oligarhului fugar Ilan Şor), în urma unei serii de percheziţii desfăşurate miercuri, 16 octombrie. Percheziţiile au fost făcute în localităţi din nordul, centrul şi sudul ţării.

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne duminică, 20 octombrie, pentru două voturi esențiale pentru viitorul țării: primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

În cursa pentru președinție se află 11 candidați. Un candidat poate câștiga alegerile încă din primul tur dacă obține cel puțin 50 la sută plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate.

Citește și Israelul l-a eliminat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar. Testele ADN au confirmat

DailyBusiness
Ciolacu garantează intrarea sigură a României în Schengen terestru până la finalul lui 2024!
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Mario Fresh o înșela pe Alexia Eram? Ce a putut face artistul
Fanatik.ro
Zodiile pe care le lovește Cupidon toamna aceasta. Urmează cea mai romantică perioadă pentru ele
Capital.ro
Marea actriță pe care România a pierdut-o. A strălucit pe ecrane ca nimeni alta
Playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
DailyBusiness
Românii vor beneficia curând de Autostrada Ford: 80.000 litri de combustibil consumați zilnic pe tronsonul 4!
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul reptilelor este „neobișnuit”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Trei zodii care își vor schimba viața în această iarnă. A venit momentul să se pună pe primul loc
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Breaking News | Liderul politic Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis de armata israeliană
Cancan.ro
Cum voiau s-o 'mătrășească' pe Oana Zăvoranu! Discuții explozive între Furtună, Țârdea și Ionuț Călin, înregistrate de DNA, în dosarul de șantaj: ”15.000 la niște băieți, scaun cu rotile și…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adrian Alexandrov a luat decizia. Anunț despre relația cu Elena Udrea
StirileBZI
Toți șoferii trebuie să știe asta! Se suspendă mai ușor permisul de conducere
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
Donald Trump îl acuză pe Zelenski pentru declanșarea războiului din Ucraina
MediaFlux
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Xiaomi a lansat un ceas inteligent pentru adulți: poate măsura tensiunea arterială