Influencerii primesc adesea produse gratuite pentru a le promova, călătorii sponsorizate sau chiar plăți directe de la diverse branduri. Toate acestea, indiferent că sunt bani, produse sau servicii, se impozitează.
Dacă activitatea de promovare are caracter regulat și urmărește generarea de venituri constante, va fi considerată o activitate independentă și se vor aplica prevederile din Codul fiscal. Cei care câștigă din rețelele sociale trebuie să îndeplinească criteriile de mai jos:
1. Aleg libertatea locului și modului de desfășurare a activității;
2. Desfășoară activitatea pe baza capacităților proprii, fizice sau intelectuale.
Influencerii trebuie să se înregistreze fiscal ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinzători individuali sau membri ai unei întreprinderi familiale, conform Ordonanței de Urgență nr. 44/2008. În acest caz, impozitul pe venit este de 10%, fie aplicat asupra normelor anuale de venit, fie calculat în sistem real, pe baza evidențelor contabile.
3. Venituri ocazionale și impozitul reținut la sursă
În cazul în care activitatea de promovare nu este desfășurată în mod continuu, veniturile sunt încadrate la „venituri din alte surse”. Aici, impozitul de 10% se reține la sursă în momentul plății și reprezintă impozit final. Plătitorul, compania sau agenția care oferă remunerarea, are obligația de a vira impozitul până pe data de 25 a lunii următoare.
În cazul veniturilor ocazionale, contribuabilii sunt scutiți de înregistrarea ca PFA, însă trebuie să aibă grijă să depună Declarația Unică pentru a raporta aceste venituri.
4. Asigurări sociale și TVA
Dacă un influencer depășește 12 salarii minime brute pe an, acesta devine obligat să contribuie la asigurările sociale și de sănătate. Această contribuție este calculată pe baza Declarației Unice. De asemenea, influencerii ale căror venituri anuale depășesc 300.000 de lei vor trebui să se înregistreze în scopuri de TVA și să respecte toate obligațiile legale aferente acestei înregistrări.
5. Contractele între persoane juridice
Dacă un influencer își promovează activitatea printr-o companie, veniturile generate sunt impozitate în funcție de natura acestora, fie ca salarii, fie ca dividende.