Curentul electric depășește prețul aurului, în luna octombrie: record de 190.000 lei/MWh în România

Pe data de 17 octombrie, piața de echilibrare a energiei electrice din București a înregistrat un preț impresionant de 187.614 lei/MWh pentru intervalul de decontare 15:45 – 16:00.
Filip Stan
18 oct. 2024, 11:03
Curentul electric depășește prețul aurului, în luna octombrie: record de 190.000 lei/MWh în România
Modalitatea excelentă prin care poți să îți reduci facturile la curent cu 30%: „E o idee foarte bună pentru toată lumea”

Este important de menționat că aceste date sunt provizorii. Calculul final, care va include informații detaliate despre energia activată în piața de echilibrare, precum și poziția exactă a fiecărui participant, va fi publicat de Transelectrica , în aproximativ o lună.

Valoarea prețului înregistrat este cu adevărat șocantă. Practic, aceasta se traduce în aproape 38.000 de euro/MWh, un nivel exorbitant care ridică semne de întrebare asupra funcționării pieței. Deși nu au fost raportate situații excepționale în România sau în regiune, prețul a atins cote incredibile. Dacă acest preț se confirmă, ar putea deveni cel mai mare înregistrat vreodată pe piața de echilibrare din România.

Costurile suplimentare nu sunt recunoscute de către stat

Un aspect important este că, indiferent de natura costurilor de echilibrare, acestea sunt, în final, suportate de consumator. În contextul actual al prețurilor plafonate, costurile suplimentare nu sunt recunoscute de către stat, cu excepția cazului în care acestea depășesc 5% din costul total de achiziție al furnizorului. În acest caz, decontarea s-ar face de la bugetul de stat, ceea ce ar putea afecta resursele publice.

Se știe că, în ultimele luni, costurile de dezechilibru au crescut semnificativ, provocând pierderi pentru mulți participanți pe piață, inclusiv furnizori și producători de energie din surse regenerabile. Aceștia din urmă s-au confruntat cu dificultăți financiare considerabile din cauza acestor costuri, având în vedere că vânzările de energie au devenit mai puțin profitabile.

Citește și: Sebastian Burduja: Lockheed Martin va produce în România baterii cu o capacitate de până la 100 de megawați, pentru piața europeană

Când s-a înregistrat cel mai mare record în sistemul ENTSO-E

Pe 16 septembrie, s-a înregistrat un alt preț record în sistemul ENTSO-E, depășind 100.000 de lei/MWh pentru intervalul 15:30 – 15:45. Ulterior, Transelectrica a precizat că această valoare a fost rezultatul unei erori pe platforma pieței de echilibrare, fără a oferi însă detalii despre prețul corect.

Cu toate acestea, pe parcursul acestui an, s-au înregistrat frecvent niveluri extrem de ridicate pe piața de echilibrare, fără a exista vreo corectare semnificativă din partea Transelectrica. Un exemplu recent este prețul de aproape 68.000 de lei/MWh din seara zilei de 2 septembrie. În acest context, Consiliul Concurenței monitorizează cu atenție piața de echilibrare. Vicepreședintele Consiliului, Dan-Virgil Pascu, a declarat că analizează formarea prețurilor, dar până acum nu există dovezi că ar exista încălcări ale Legii concurenței.

Această situație ridică întrebări serioase cu privire la sustenabilitatea și transparența pieței de energie din România, mai ales în contextul fluctuațiilor extreme de prețuri care afectează atât consumatorii, cât și operatorii economici.

„În ce priveşte preţurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigaţie. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, însă căutăm să înţelegem de unde preţurile acestea. Ştiţi mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate.

În orice caz, ne uităm foarte atent pe piaţa aceasta de echilibrare şi încercăm să înţelegem cum se formează preţurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună şi cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piaţa de echilibrare cu ţările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit.

Evident că în situaţia în care am avea o piaţă regională, interesant ar fi să avem o piaţă unică realmente şi pe componenta de echilibrare. Preţurile nu vor mai fi aşa de mari nici în România”, a spus Pascu, la o conferință organizată de publicația InvesTenergy.

Citește și: Fraţii Pavăl au cumpărat un teren cu 2,9 milioane de euro de la tatăl lui Codin Maticiuc şi de la familia fostului antrenor al Simonei Halep

DailyBusiness
Anunț oficial! Când se va circula pe cea mai așteptată autostradă din România
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Antonia, super sexy la Bucharest Fashion Week 2024! Cum a venit iubita lui Alex Velea – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Fabrica din România care face un produs de o importanță națională. Sunt printre cele mai bune din Europa și ne salvează viețile în caz de pericol
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Playtech.ro
După ce i-a fost ucisă fiica, a descoperit că au transformat-o într-un chatbot cu inteligență artificială
DailyBusiness
Luna noiembrie aduce iarna în România! ANM anunță cum va fi vremea până pe 18 noiembrie
Adevarul
Cu cine ar vota CTP în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Aceasta este realitatea”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Cel mai cutremurător film a apărut pe Netflix. Atenție! Trebuie să ai inima tare
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Abia acum s-a aflat! Care ar fi cauza morții lui Valeriu Dan Pavel. Actorul filma pentru sezonul 2 din „Wednesday”
Cancan.ro
BREAKING | Adrian Marțian, reținut de poliție! Ce acuzații grave i se aduc, după recuperarea copiilor săi
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sumele au fost virate direct în conturile românilor. Au demarat plata de miercuri, 16 octombrie
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Mii de persoane evacuate din Kupiansk, Ucraina pe fondul intensificării atacurilor rusești
MediaFlux
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Xiaomi a lansat un ceas inteligent pentru adulți: poate măsura tensiunea arterială