Părintele Vasile Ioana, sfaturi înainte de alegeri: „Urmează un moment istoric. Nu vă temeți, votați liber”

Părintele Vasile Ioana le-a transmis un mesaj cetățenilor din Republica Moldova și le-a vorbit despre importanța libertății.
Filip Stan
18 oct. 2024, 12:08
Părintele Vasile Ioana, sfaturi înainte de alegeri:

Aderarea la UE nu afectează sub nicio formă credința sau tradițiile creștin-ortodoxe, ci, dimpotrivă, Biserica Ortodoxă Română a prosperat în ultimii ani, cu sprijin european, a precizat Vasile Ioana. Părintele i-a încurajat pe moldoveni să nu cadă pradă manipulării și să voteze liber.

Republica Moldova va avea alegeri prezidențiale în data de 20 octombrie 2024. Alegerile prezidenţiale din 2024 reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la independenţa Republicii Moldova. În aceeaşi zi cu scrutinul pentru alegerea preşedintelui ţării, în Republica Moldova se va desfăşura referendumul republican constituţional. Cetăţenii vor răspunde la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Citește și Teodosie șochează din nou! Recomandă credincioșilor să nu întrerupă postul din cauza problemelor de sănătate: ”Nu vă luați după medic”

„Doamne ajută, dragii mei frați moldoveni de peste Prut! Duminică urmează pentru voi, dar și pentru noi, un moment istoric, un moment în care vă veți putea exprima liber opțiunea voastră. Noi, românii, ca să ne putem exprima liber opțiunea, am plătit cu sânge, a curs sânge de tineri, aici, în Piața Universității, a curs sânge de copii și de tineri la Timișoara pentru a ne putea exprima liber dorința noastră de a trăi în libertate.

La voi nu e nevoie să se moară, nu e nevoie să curgă sânge, vă puteți exprima civilizat opțiunea voastră. Aș vrea să știți de la noi, cei de aici, de la București și din toată țara, că noi vă iubim foarte mult și că v-am deschis casele noastre ca să fiți una cu noi.

Din 2.900.000 de moldoveni din Republica Moldova, 1 milion și jumătate au deja pașapoarte și buletine românești. Voi sunteți deja europeni, voi sunteți deja una cu noi! Noi v-am chemat și ați intrat în spațiul nostru, în casele noastre. Aici, în parohie, am oameni care v-au primit în spațiu, copiii voștri primesc acum locații de la noi, bolnavii voștri au venit la spitale din România să se vindece, intelectualii voștri, actori, profesori, oameni importanți din țara voastră au venit la noi în țară și noi le-am recunoscut valoarea.

Eu am, aici, la Biserică, doi actori minunați din Republica Moldova care vin duminică de duminică la liturghie, am un profesor, pentru că aici este un centru universitar important, care sunt bucuroși că aparțin acestei mari familii.”, a spus părintele Vasile Ioana.

Părintele Vasile Ioana, sfaturi înainte de alegeri

Părintele Vasile Ioana le-a mai transmis oamenilor să nu se lase influențați negativ în alegerea lor și să se îndrepte spre Europa.

Citește și Un număr fabulos de mare de tineri consideră că dictatura ar fi bună pentru România. Aceștia consideră că „democrația nu li se potrivește”

„Iubiții mei, nu lăsați pe nimeni să vă influențeze negativ în faptul de vă alege liber drumul pe care veți merge. Acum, sunteți chemați să vă întoarceți cu fața către această familie. Poate că nu este perfectă Europa, nu spune nimeni că este perfectă, dar este, de departe, cel mai bun sistem inventat vreodată, în care toți putem trăi liber, ne putem exprima liber, trăim unii lângă alții fără să ne afectăm unii pe alții.

De ce vă spun asta? Mai ales preoților din Republica Moldova le spun asta… Că aici, în România, cu fonduri europene s-au restaurat și se restaurează biserici. Credința noastră se poate exprima liber. Uitați-vă la Cuvioasa Parascheva, cum un pelerinaj de peste 300.000 de oameni s-a putut desfășura și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și cu sprijinul Guvernului care a ajutat foarte mult în buna desfășurare: Jandarmeria, Poliția, ordinea publică ne ajută ca să ne manifestăm credința.

Așadar, intrarea voastră sau întoarcerea voastră cu fața către Europa nu înseamnă generarea vreunei restricții, ba din contră, noi vă putem da o mărturie. Din 2007 suntem în familia europeană și țara noastră astăzi arată altfel. De ce? Pentru că muncim și pentru că vrem ca drumurile noastre să fie mai bune, spitalele noastre să fie mai curate, medicii noștri să fie mai bine plătiți și acest lucru se întâmplă real în țara noastră.”, a spus preotul.

„Dacă vă place modelul nostru – și vedem că vă place pentru că veniți des în România, transferul ăsta de dragoste dintre noi și voi este o realitate – acum, toți cei care aveați pașapoarte și buletine românești, dacă ați vota ca să vă întoarceți cu fața către Europa, ar fi suficient să arătați lumii că voi sunteți deja europeni. Arătați lumii asta, pentru că voi meritați să fiți în această familie!

Nu vă temeți de cei care încearcă să vă manipuleze spunându-vă că Europa este o realitate negativă. Europa este, de departe, un loc în care vă puteți exprima liber credința. Nu vă ia nimeni credința! Din contră, consider că Biserica Ortodoxă Română, de 15 ani încoace, strălucește și aici în țară prin biserici restaurate, prin picturi restaurate, prin cantine sociale, prin sprijin acordat de europeni pentru ca să fie mai bine prosperității românești, și mai mult decât atât, în diaspora românească. Bisericile românești din diaspora sunt un exemplu de cât de important este să-ți exprimi credința într-o Europă secularizată, dar într-o Europă care îți acceptă și modul tău de viețuire.

Sigur că sunt agende și ideologii poate străine de credința noastră creștin-ortodoxă, dar noi nu avem nicio treabă cu asta! Faptul că ei se exprimă în arealul ăsta social mare, suntem unii cu alții, unii lângă alții, ne acceptăm unii pe alții. Noi, ca Biserică, încercăm să fim spital duhovnicesc, să ajutăm oamenii, și atunci, noi nu am fost împiedicați, de 15 ani de când suntem europeni, să ajutăm oamenii, să sprijinim oamenii, să ne mărturisim credința. Așadar, nu vă temeți! Votați liber și nu lăsați pe nimeni să vă influențeze cum să votați!”, a spus părintele Vasile Ioana.

DailyBusiness
ALERTĂ METEO NAȚIONALĂ! Iarna lovește puternic România
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Antonia, super sexy la Bucharest Fashion Week 2024! Cum a venit iubita lui Alex Velea – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Apare un parc nou în Bucureşti. Se va întinde pe câteva hectare și mii de oameni se vor bucura de el
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
Zile libere 2025. Noi zile libere pentru români
Adevarul
Cu cine ar vota CTP în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Aceasta este realitatea”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Regele Charles, sabotat de Harry și Meghan. S-a întâmplat într-un moment crucial
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Abia acum s-a aflat! Care ar fi cauza morții lui Valeriu Dan Pavel. Actorul filma pentru sezonul 2 din „Wednesday”
Cancan.ro
BREAKING | Adrian Marțian, reținut de poliție! Ce acuzații grave i se aduc, după recuperarea copiilor săi
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sumele au fost virate direct în conturile românilor. Au demarat plata de miercuri, 16 octombrie
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Scholz: Germania garantează neextinderea războiului din Ucraina în NATO
MediaFlux
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Xiaomi a lansat un ceas inteligent pentru adulți: poate măsura tensiunea arterială