IPJ Brașov a anunțat un caz surprinzător, în care o minoră a apelat serviciul național de urgență 112, pretinzând că este răpită și forțată să urce într-o mașină, apel care a fost întrerupt brusc, astfel că locația aceasta nu era cunoscută la acel moment.
Fiind o situație deosebit de gravă, poliția a mobilizat aproximativ 100 de polițiști și a demarat activități de investigare și localizare. În ciuda faptului că polițiștii aveau foarte puține informații, pe 17 octombrie au avut loc trei percheziții domiciliare în orașul Zărnești, cartierul Săticel, fiind găsit telefonul de pe care a fost efectuat apelul.
Fata de 13 ani a fost găsită la casa ei, împreună cu părinții, în siguranță, iar aceasta a recunoscut că a făcut acest apel după ce a primit o provocare pe TikTok, inventând tot scenariul. După apel, speriată de consecințe, tânăra a aruncat cartela SIM.
Investigarea a fost realizată cu ajutorul a peste 100 de cadre din diferite structuri ale Poliției Române, iar desfășurarea de forțe a fost una incredibilă, având în vedere gravitatea cazului.
Fiind dovedit faptul că apelul a fost făcut ilegal, o alarmă falsă, poliția a deschis dosar penal pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, ceea ce poate fi pedepsit cu până la 3 ani de închisoare sau amendă. De asemenea, se analizează posibilitatea aplicării de sancțiuni față de părinții minorei, pentru că nu au supravegheat-o.
Poliția a ținut să reamintească faptul că un singur apel fals la 112 poate determina mobilizări excepționale, care poate întârzia intervenția într-un caz real. În plus, părinții sunt sfătuiți să supravegheze activitatea online a copiilor și să-i informeze ce consecințe pot avea astfel de provocări.