Prognoza meteo lunară. Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, după care se vor apropia de valorile specifice perioadei, iar spre mijlocul lunii viitoare se vor situa uşor peste acestea. În prima jumătate a lunii noiembrie, cantităţile de precipitaţii se vor afla în jurul celor normale pentru acest interval.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Prognoza meteo lunară. Săptămâna 21-28 octombrie
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.
Prognoza meteo 19 octombrie 2024. Vreme rece și în weekend. Unde sunt cele mai scăzute temperaturi
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 28 octombrie – 4 noiembrie
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile extracarpatice, dar şi local deficitare în nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Prognoza meteo lunară. Săptămâna 4-11 noiembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
prognoza-4saptamaniPrognoza meteo lunară. Săptămâna 11-18 noiembrie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări
Meteorologii AccuWeather au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion. Specialiştii au emis primele prognoze meteo pentru perioada sărbătorilor de iarnă, iar veştile sunt cât se poate de bune.
Astfel, în unele zone va fi lapoviţă, în altele chiar va ninge, ceea ce ar însemna ca după foarte mulţi ani, românii să aibă parte de puţină zăpadă în cea mai frumoasă perioadă a anului.
Această masă de aer rece şi de precipitaţii ar fi cauzată de slăbirea vortexului polar care va înainta spre sud în această iarnă, afectând Europa, Nordul Statelor Unite ale Americii şi Canada.
Deşi abia am trecut de jumătatea lunii octombrie, specialiştii de la AccuWeather au emis deja o prognoză pentru sărbătorile de iarnă. Aceştia au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion, însă aceasta nu este una sigură, bineînţeles.
Momentan, sunt anunţate temperaturi apropiate de îngheţ şi în Bucureşti, unde sunt prognozate ploi îngheţate şi lapoviţă, în timp ce în partea de nord a ţării este foarte posibil să fie zăpadă din belşug la final de decembrie.
După ani de zile în care nu a mai nins în această perioadă, iată că lucrurile se schimbă, aducându-ne aminte de Crăciunul de altădată. Şi în noaptea de Anul Nou va fi frig, astfel că valorile termice nu vor depăşi 2 grade. Zăpada şi gerul ar putea fi explicate de un fenomen de slăbire a vortexului polar. Dat fiind că stratul de zăpadă din emisfera nordică este deja destul de mare, aerul rece va înainta spre sud, afectând toată partea de nord a Globului. „Un vortex polar puternic înseamnă o circulație polară stabilă, care menține aerul rece în regiunile arctice. Un vortex polar slab poate duce la pătrunderea aerului rece în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite și Europa. În anii cu o acoperire mai mare de zăpadă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate”, explică cercetătorii.
Meteorologii de la AccuWeather au prezentat şi prognoza meteo pentru luna decembrie. Astfel, între 1 decembrie 2024 şi 1 ianuarie 2025, vremea se va schimba de la o zi la alta: dacă la început de lună temperaturile vor fi chiar şi de 11-12 grade Celsius, spre final se va răci şi vor apărea precipitaţii în aproape toată ţara. Prognozele sunt furnizate de ECMWF, Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu, care se ocupă cu estimarea condițiilor meteorologice.