Majoritatea studiilor de până acum arătau că bărbații din România tind să câștige mai mult decât femeile, mai ales în anumite sectoare economice și în funcțiile de conducere. Explicația acestei schimbări, potrivit ministrului Muncii, este una simplă, bazată pe o analiză aritmetică elementară, aplicată doar contractelor individuale de muncă înregistrate oficial în România, notează agerpres.
Potrivit datelor Inspecției Muncii, în România, salariul mediu brut al bărbaților este de 6.261 de lei, iar al femeilor, 6.762 de lei. Diferența în favoarea femeilor, care poate considerată o noutate, este și o schimbare importantă la nivel de percepții.
Ministrul Muncii a ținut să precizeze că diferența dintre cele două salarii medii este rezultatul unei aritmetici simple, ”de clasa a doua”, și nu reprezintă un indicator oficial ce ar putea fi utilizat pe termen lung de Institutul Național de Statistică (INS) sau alte organisme guvernamentale.
Mai mult, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că la calcularea salariilor medii brute ale celor două categorii nu au fost incluse toate tipurile de venituri din economie. De pildă, nu au fost luate în calcul salariile angajaților care lucrează în regim de raport de serviciu, cum sunt funcționarii publici sau salariații din armată. Nu au fost luate în calcul nici contractele de management sau alte tipuri de venituri.
În concluzie, salariile medii brute, deși arată un ”avantaj” pentru femei, nu reflectă realitatea completă din economia românească.
Pe de altă parte, ministrul Muncii a subliniat că diferențele de salariu pot fi influențate de structura ocupațiilor și domeniilor în care sunt angajați femeile și bărbații. În anumite industrii sau pe posturi, în special cele ”dominate” de femei, salariile pot fi mai mari, ceea ce contribuie la diferența față de cât câștigă bărbații. Totodată, în domeniile unde predomină bărbații, salariile ar putea fi mai mici, ceea ce scade ”media generală” a brutului acestora.
Rămâne de văzut dacă diferența în favoarea femeilor reprezintă un ”trend” sau este doar o ieșire temporară din statisticile așa-zis tradiționale.