Calendar ortodox 20 octombrie 2024. Sfântul făcător de minuni care vindecă orice tulburare de natură psihică sau emoțională, dar și boli fizice

Anual, la data de 20 octombrie, Biserica Ortodoxă amintește de Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia, mare făcător de minuni și tămăduitor. De-a lungul timpului, mulți credincioși au dat mărturie despre faptul că sfântul i-a vindecat de boli fizice, dar și psihice.
Alina Costache
19 oct. 2024, 09:03
Calendar ortodox 20 octombrie 2024. Sfântul făcător de minuni care vindecă orice tulburare de natură psihică sau emoțională, dar și boli fizice

Calendar ortodox 20 octombrie 2024. În această zi, se recomandă să spui rugăciunea către Sfântul Gherasim, folositoare pentru vindecare și alungarea durerilor, necazurilor, ispitelor.

Sărbători religioase 20 octombrie 2024

Ortodoxe: Sfântul Gherasim din Kefalonia

Greco-catolice: Sf. m. Artemie

Romano-catolice: Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, călug.

Calendar ortodox 20 octombrie 2024. Cine a fost Sfântul Gherasim din Kefalonia

Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez, în familia nobililor bizantini Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

A ales viața monahală încă de tânăr, călugărindu-se în insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare în Muntele Athos. A stat la Ierusalim 12 ani, timp în care a fost hirotonit diacon și preot, potrivit crestinortodox.ro

A petrecut o vreme în Creta și Zakyntos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia. În ziua de 15 august 1579 îşi dă obştescul sfârşit, iar după câţiva ani este dezgropat, cei care-l cunoscuseră fiind încredinţaţi că trupul său este neputrezit.

Citeste si Părintele Necula: „Nimic nu mi l-a demonstrat pe Dumnezeu mai mult ca știința!”. Rugăciunea pe care trebuie să o spui în fiecare duminică

Și într-adevăr, corpul intact răspândea bună mireasmă şi a fost aşezat într-o raclă din sticlă şi argint a unei biserici din insula grecească Kefalonia. De atunci şi până în zilele noastre, minunile săvârşite sunt nenumărate.

Sfântul Gherasim are două sărbători de-a lungul anului, 16 august si 20 octombrie. În aceste două zile, racla cu sfintele sale moaşte este purtată pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, trupul său fiind în poziţie verticală, de parcă ar fi viu.

Papucul Sfântului Gherasim face minuni

Cei chinuiţi de boli psihice, dar mai ales familiile dreptcredincioase ale acestora au un cult aparte pentru Sfântul Gherasim al Kefaloniei. Acesta şi s-a învrednicit de daruri multe încă din timpul vieţii, cel mai de seamă dintre ele fiind tămăduirea afecțiunilor psihice.

În Braşov, există şi o bisericuţă ortodoxă de lemn,  un punct de reper pentru zona Centrului Civic. Construită în stil maramureşean, în urmă cu doar două decenii, biserica din centrul civic, cunoscută drept „Bisericuța de lemn“, adăpostește papucul Sfântului Gherasim de Kefalonia, vindecătorul bolnavilor psihici, la care pot apela inclusiv cei care au depresii.

Papucul Sfântului Gherasim a ajuns la Brașov în urma demersurilor preotului paroh Ciprian Robu, dar şi datorită membrilor comunităţii.

Rugăciune către Sfântul Gherasim din Kefalonia pentru vindecare, pentru alungarea durerilor, necazurilor, ispitelor

Sfinte Gherasim, robule al lui Hristos, cel ce ai strălucit înaintea oamenilor ca lumină în întuneric, care ai călăuzit poporul spre cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, primeşte de la noi această puţină rugăciune. Vezi, Sfinte, durerile noastre. Vezi necazurile care ne apasă. Vezi mulţimea ispitelor care ne învăluiesc neîncetat.

Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, aşa cum te-ai rugat pentru mulţimea credincioşilor care mărturisesc minunile tale. Mare dar ne-a făcut nouă Domnul prin neputreziciunea sfintelor tale moaşte. Că ne-am întărit în credinţă auzind că bolnavii care s-au atins de racla ta au fost vindecaţi şi că i-ai alungat pe diavoli de la cei îndrăciţi.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune de la Arsenie Boca, pentru ajutor imediat. Necazurile și întristările vor dispărea

O, Sfinte Gherasim, precum ai scăpat insula Kefaloniei de jugul agarenilor şi de multe necazuri, tot aşa ajută-ne şi pe noi. Am căutat uşurare prin puterile noastre, dar nu am aflat. Am căutat ajutor de la oameni, dar am rămas nemângâiaţi. La tine venim, Sfinte, nădăjduind că nu ne vei ruşina. Ci ne vei da cele de trebuinţă, arătându-ne care este calea pe care trebuie să mergem.

Ştim că dacă în viaţă alegem după voia noastră cea rea, rămânem lipsiţi de ajutorul dumnezeiesc. Roagă-te pentru noi, Sfinte, să cunoaştem şi să facem voia lui Dumnezeu, ca să ajungem în raiul cel preadulce, în care tu Îl lauzi pe Dumnezeu cu toţi sfinţii şi cu toate puterile cereşti, în vecii vecilor. Amin.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Muntele care e de aproape de trei ori mai înalt ca Everestul. Nimeni nu a ajuns în vârful lui
Capital.ro
România trece la ora de iarnă 2024. Când dăm ceasurile cu o oră înapoi
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
O nouă formă de hoție îi vizează pe turiștii români într-un oraș european aflat la mare căutare. „Nu vă lăsați, fotografiați tot”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Ești bolnav, rămâi pieton! S-a schimbat lista de medicamente intezise la voolan. Ultima oră
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”
Cancan.ro
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul care i-a rupt inima Elenei Udrea. Alexandrov a spus direct: Să nu mai existe...
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Atac cu drone asupra fabricii Kremnii EL din Briansk, Rusia
MediaFlux
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic