Gust de geniu. Care sunt mâncărurile preferate ale câștigătorilor premiului Nobel

Câștigătorii premiului Nobel au rămas în istorie ca minți strălucite, genii care au revoluționat știința, literatura sau chiar politica mondială. Și care, ca noi toți în viața cotidiană, aveau preferințe culinare - rafinate sau... simple.
Irina Dumitrescu
19 oct. 2024, 11:02
Gust de geniu. Care sunt mâncărurile preferate ale câștigătorilor premiului Nobel

Dincolo de contribuțiile lor impresionante, laureații premiului Nobel au fost sau sunt, și ei, oameni; cu tabieturi, pasiuni și preferințe culinare care, în multe cazuri, nu sunt atât de sofisticate pe cât și-ar imagina mulți.

Iată, mai jos, mâncărurile preferate de cinci câștigători de Nobel, centralizate de cumvaplace.ro.

Albert Einstein

Cel mai faimos fizician al tuturor timpurilor, premiat cu Nobelul în 1921, nu a avut gusturi culinare extrem de rafinate. Dimpotrivă, pe cât de complicată este pentru mulți teoria relativității, pe atât de simple erau mâncărurile lui favorite. Einstein a fost vegetarian în ultima parte a vieții și… fan declarat al pastelor. Îi plăceau, ca fel principal, combinațiile cu legume și sosuri ușoare, iar la desert prefera ciocolata, considerând-o un desert ce aduce bucurie și energie. Dacă vreți o masă în stil Einstein, ideală este o rețetă de paste cu sos de roșii proaspete și busuioc, plus o bucată de ciocolată neagră la finalul mesei.

Ernest Hemingway

Scriitorul american premiat cu Nobel în 1954 era mare pasionat de vânătoare. Se spune că, nu de puține ori, avea la masă preparate gătite din trofeele sale. Gurmand recunoscut, Hemingway prefera mâncărurile consistente, cum ar fi o friptură bine făcută, alături de un pahar de vin roșu sec. Scriitorul poposea des în Franța și Spania, unde se răsfăța cu preparate locale, pe care le-a și lăudat pe hârtie. În cartea de memorii ”Sărbătoarea continuă” de pildă, a descris mesele savuroase de care s-a bucurat la Paris.

Citește și Imagini superbe de la nunta lui Theo Rose cu Anghel Damian. Codin Maticiuc, prezent la eveniment alături de fiica lui

Marie Curie

Dublă câștigătoare de Nobel, pentru fizică și chimie, Curie prefera mâncărurile simple, dar hrănitoare. Una dintre acestea – puiul cu sos de unt. În perioada cercetărilor intense legate de radioactivitate, Marie Curie nu dedica foarte mult timp răsfățului culinar. Prefera mesele rapide, care însă conțineau obligatoriu substanțe nutritive care să-i dea energie și putere de concentrare. Dacă v-ar fi invitat la masă, erau șanse mari să aveți în meniu un pui fraged gătit la cuptor, cu sos de unt aromat și cartofi copți la cuptor cu rozmarin.

Winston Churchill

Premierul britanic din anii celui de-al Doilea Război Mondial nu a primit Nobelul pentru pace, dar s-a ales cu unul pentru literatură. Nu se știe câtă inspirație îi oferea partea culinară a vieții, dar e sigur că Churchill era un mare iubitor de mâncare. Îi plăceau cârnații englezești și brânza Cheddar, servită deseori alături de un pahar de șampanie – o combinație mai puțin obișnuită, dar foarte apreciată de marele om politic.

Bob Dylan

Legendarul muzician american a surprins o lume întreagă în 2016, când a primit Nobelul pentru literatură datorită versurilor sale. Gusturile sale culinare nu surprind la fel de mult, sunt mai degrabă ”patriotice”, comune în Statele Unite. Astfel, lui Dylan îi plac mult burgerii și cartofii prăjiți, ceea ce demonstrează, și în cazul său, că faima mondială nu înseamnă neapărat să fii sofisticat… la mâncat.

Citește și Ingredientul secret folosit de Sorin Bontea pentru un lapte de pasăre delicios. „Mie îmi aduce aminte de copilărie”

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Orașul din România care a pregătit deja cea mai frumoasă piață de Crăciun. Vrea să atragă turiști din țară și din toată lumea, are un concept unic, iar intrarea va fi liberă
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
O nouă formă de hoție îi vizează pe turiștii români într-un oraș european aflat la mare căutare. „Nu vă lăsați, fotografiați tot”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Băncile nu mai pot păcăli clienții. Decizia CJUE schimbă totul
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”
Cancan.ro
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul care i-a rupt inima Elenei Udrea. Alexandrov a spus direct: Să nu mai existe...
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Franța deschisă la ideea invitării Ucrainei în NATO, afirmă ministrul Jean-Noel Barrot la Kiev
MediaFlux
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic