Potrivit unui proiect OMS, se propune ca produsele să aibă informații nutriționale pe ambalaje, pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase.
Katrin Engelhardt, expert în cadrul departamentului de nutriţie şi siguranţă alimentară al OMS, a declarat că „Orientările urmăresc să sprijine consumatorii în luarea unor decizii mai sănătoase legate de alimente”.
OMS recomandă ca produsele să aibă informații nutriționale ușor de înțeles pe partea din față a ambalajelor. Astfel, consumatorii ar fi îndemnați să facă alegeri mai sănătoase când vine vorba de mâncare, notează News Max.
Propunerea vine în contextul în care peste un miliard de oameni sunt obeze, iar aproximativ opt milionane de decese premature anual sunt cauzate de probleme de sănătate asociate, printre acestea numărându-se diabetul și bolile de inimă.
Astfel, Organizația Mondială a Sănătății propune introducerea unor etichete care să includă atât informații nutriționale, cât și explicațiile care să îi facă pe oameni să-și dea seama dacă un produs este sănătos sau nu. Unul dintre exemple este oferit de sistemul NutriScore, utilizat în mai multe țări europene, care clasifică alimentele de la A (verde, cu nutrienți esențiali), la E (roșu, cu niveluri ridicate de zaharuri, săruri, grăsimi sau calorii adăugate).
Însă, se pare că propunerea Organizației Mondiale a Sănătății nu merge atât de departe încât să recomande etichete de avertizare mai dure, cum sunt cele din Chile, care marchează produsele cu niveluri ridicate de zahăr, sare sau grăsimi cu un semn asemănător cu un stop.
Industria alimentară reprezentată de Alianța Internațională pentru Alimente și Băuturi apreciază orientările Organizației Mondiale a Sănătății, dar se opune abordărilor care sunt total împotriva anumitor produse, otrivit lui Rocco Renaldi, secretarul general al alianței.
Organizația Mondială a Sănătății lucrează la proiectul de orientări încă din 2019, iar acesta a trecut printr-o consultare publică ce s-a încheiat pe 11 octombrie. Se așteaptă ca versiunea finală să fie publicată la începutul anului 2025.