EXCLUSIV Romica Jurca și Letiția Zaharia, declarații emoționante după ce Delia Budeanu a plecat să zâmbească printre îngeri: „Anii aceștia grei i-a trecut cu o măiestrie care a rămas în istoria televiziunii”

Delia Budeanu, una dintre cele mai îndrăgite crainice de televiziune de dinainte de Revoluție, a murit sâmbătă, la vârsta de 78 de ani. Jurnalistele Romica Jurca și Letiția Zaharia au vorbit, în exclusivitate la România TV, despre măiestria cu care regretata prezentatoare și-a făcut meseria timp de mai bine de trei decenii.
Filip Stan
19 oct. 2024, 20:56
EXCLUSIV Romica Jurca și Letiția Zaharia, declarații emoționante după ce Delia Budeanu a plecat să zâmbească printre îngeri: „Anii aceștia grei i-a trecut cu o măiestrie care a rămas în istoria televiziunii”
Mesaje emoționante de la colegii de breaslă după ce Delia Budeanu s-a stins din viață

Delia Budeanu, o personalitate emblematică a televizunii naționale, s-a stins din viață sâmbătă, 19 octombrie, la vârsta de 78 de ani. Letiția Zaharia și Romica Jurca, două nume importante ale televizunii din România, au vorbit despre prezența remarcabilă pe micile ecrane a Deliei Budeanu, care va rămâne o amintire dragă tuturor românilor.

„Era omul pe care milioane de români așterptau să-l vadă seara la televizor pe vremea lui Ceaușescu, înainte de Revoluție când, vă aduceți aminte, erau două ore de program zilnic la Televizunea Română. Două ore în care ea era cea care aducea zâmbetul, ea deschidea programul prezentând emisiunile care sunt difuzate și începea cu un zâmbet larg. Un zâmbet însoțit de figura ei extrem de distinsă și de frumoasă și de vocea ei, a cucerit milioane de români vreme de trei decenii, pentru că trei decenii a prezentat Delia Budeanu programele Televiziunii Naționale.

Ea a fost urmărită de milioane de români, care și-o amintesc cu siguranță acum. Este un personaj emblematic, a fost omul pe care l-au privit cu admirație toți cei care înțelegeau cât de complicat este să apari pe postul național de televiziune și să comunici, să transmiți ceva. Chiar Delia Budeanu, într-una din cărțile pe care le-a publicat după Revoluție, povestea cât de greu i-a fost.

Să fii crainic, spunea ea, în perioada aceea, în anii 70 – 80, însemna o depersonalizare totală. Lucrurile stăteau așa, spunea Delia Budeanu, „eram niște pioni, în sistemul interior de funcționare al celor mai importante mașini de propagandă, care era Televiziunea Română. Preznetatorii nu erau niște identități distincte, nici numele nu se punea pe ecran, oamenii nu erau importanți, oamenii din televiziune sau din afara ei. Așa cum funcționa televiziunea, așa funcționa țara. În momentul în care ieșeam pe poarta instituției, întâlneam simpatie”, povestea ea, în cartea ei, „și deveneam eu”.

Delia Budeanu a început în televiziune la 20 de ani, de tânără, a luat un concurs, puțini știu, pe vremea aceea ea a aflat că este concursul pentru postul de crainică, s-a înscris, a reușit să-l câștige și a concurat atunci cu 11 actrițe. Și la 22 de ani a avut prima apariție la televiziunea publică și nu i-a fost ușor.

Tot ea povestea că îi era foarte teamă să devină o atracție pe ecran, ca să nu stârnească invidia Elenei Ceaușescu, care era extrem de geloasă și susceptibilă la orice femeie care putea să o eclipseze în orice fel.

Citește și: Delia Budeanu, una dintre cele mai apreciate prezentatoare TV din România, a murit la 78 de ani

Delia era atentă să nu iasă în evidență, ajunsese la un moment dat chiar să renunțe la ruj, pentru că auzise de sus că e prea senzuală și că are buzele prea roșii, așa povestise la un moment dat, într-una dintre emisiunile de după Revoluție. Anii aceștia grei pe care i-a trecut, dar i-a trecut cu o măiestrie care a rămas în istoria televiziunii, despre acești ani puteți să citiți în cărțile ei, pentru că sunt adevărate izvoare atât pentru cei care visează să facă jurnalism la un moment dat, dar și pentru cei care privesc la televizor și se întreabă ce se întâmplă în spatele ecranului.

Delia Budeanu este, în afară de prezența TV venită din vremea aceea în care calitățile care contau erau inteligența, bunul simț, seriozitatea, nicidecum scandalurile și cancanurile cum se întâmplă în ziua de astăzi, Delia Budeanu a fost un om implicat în multe activități extra, a sprijinit promovarea culturii românești, a sprijinit proiecte culturale, a fost susținător activ al cauzelor sociale și umanitare, a susținut proiecte de caritate și puțini știu că ea a primit titlul de „Ambasador al Bunăvoinței” acordat de Organizația Națiunilor Unite. Un om complet, un om complet care astăzi ne-a părăsit, a fost înconjurată de familie până în utlima clipă și ne lasă în urmă doar amintiri frumoase”, a povestit prezentatoarea Letiția Zaharia, pentru România TV.

Citește și: A murit proprietara terenului retrocedat din parcul IOR. Procesul cu administrațiile din București a fost suspendat până la găsirea moștenitorilor proprietății

Romica Jurca, care a avut ocazia să o întâlnească de câteva ori pe Delia Budeanu pe vremea când erau colege la TVR, are numai cuvinte de laudă la adresa ei. Ea recunoaște că la început a considerat-o încrezută, dar mai apoi, după ce a vorbit cu ea, și-a dat seama de unde venea acest comportament.

„Dumnezeu să o odihnească în pace. Nu pot să spun că am cunoscut-o foarte bine, dar am văzut o femeie foarte frumoasă, foarte elegantă, foarte elegantă ca înfățișare, dar e o eleganță deosebită și în comportament. Inițial, până să apucăm să stăm de vorbă, mi s-a părut că este puțin cam încrezută, dar m-am înșelat.

Era de un rafinament deosebit. E adevărat că noi ne-am întâlnit destul de puțin pentru că eu ajungeam la meteo cu puțin timp înainte să înceapă telejurnalul, să mă machiez, să mă pregătesc cu acele hărți cu magneți pe tăblița pe care o aveam noi.

Eu mergeam în studioul de știri, Delia Budeanu era în studioul crainicelor. Țin minte că ne-am întâlnit de vreo două-trei ori, chiar pe pasarela televiziunii, nici eu nu mă grăbeam, nici Delia nu se grăbea. Într-o seară eram împeună cu regretatul Cristian Țopescu, cel care mi-a zis de câteva ori, de ce nu vreți să deveniți crainică, arătați foarte bine, vorbiți foarte frumos, și în momentul în care am întâlnit-o pe Delia Budeanu, i-a spus Deliei acest lucru, ea a zâmbit.

Am aflat, sigur, și Delia Budeanu, ca oricare dintre noi avea și simpatii și antipatii, eu am crezut-o încrezută la un moment dat pentru că mai aflasem de prin jur că ar avea un statut social mai deosebit față de alte persoane. Confirm ceea ce a zis Letiția, într-adevăr se temea cumva. Deci era o crainică într-o epocă în care i se spunea vezi că arăți cam bine și s-ar putea să se primească vreun telefon de la cabinet”, a dezvălui Romica Jurca, la România TV.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Locul în care rușii și ucrainenii trăiesc în pace. E aproape de România, ambele tabere au proprietăți aici, statul face parte din NATO
Capital.ro
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au mângâiat pe posterioare!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Miniștrii apărării din G7 acuză Rusia de agresiune brutală și ilegală
MediaFlux
Pensii 2025. Ministerul Muncii anunță cine sunt românii care NU vor primi bani în plus
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale