La alegerile desfășurate duminică, esențiale pentru viitorul Republicii Moldova, urnele de vot s-au închis , în majoritatea secțiilor, la ora 21:00. Două secții de votare din București și două din Moscova au prelungit programul de votare până la ora 23.00, din pricina cozilor mari formate de cei dornici să voteze. În trei secții de vot din Chișinău, programul a fost prelungit până la 22.00.
Potrivit informațiilor comunicate de autorități, prezența la vot prezidențiale a fost de 51,5 la sută, iar cea pentru referendumul legat de aderarea la UE, de 49,8 la sută. Astfel, ambele scrutine au fost declarate valide, fiind îndeplinită condiția ca la urne să fie prezenți cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Pe listele electorale din Republica Moldova sunt înscriși circa 3,3 milioane de alegători.
Autoritățile au mai precizat că pe durata alegerilor ”nu s-au înregistrat întreruperi ale procesului de votare și nici alte inconveniente”.
Totuși, au fost semnalate 146 incidente electorale, care ”sunt examinate”.
Cei mai activi alegători au fost, conform surselor citate, moldovenii din intervalele de vârstă 36 – 45 de ani și 56 – 65 de ani.
În diaspora, unde au fost cozi mari la secțiile de vot, cele mai bune rate de participare s-au înregistrat în Italia, Franța, Rusia și România, au mai precizat reprezentanții autorităților.
În România au fost deschise 16 secții de votare – trei în București și 13 în alte 11 orașe.
Scrutinul prezidențial a fost al cincilea de la declararea independenţei în care șeful statului este ales în mod direct, prin sufragiu universal. Asta după ce, pentru o perioadă semnificativă, preşedintele a fost ales de Parlament, lucru ce a provocat blocaje politice îndelungate.
Pentru președinție au fost 11 candidați, printre care actuala șefă a statului, Maia Sandu, considerată marea favorită a scrutinului.
Un candidat câștigă prezidențialele din primul tur dacă obține cel puțin 50 la sută plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, va fi organizat turul doi, la care participă primii doi clasați din turul 1. După turul 2, câștigător va fi candidatul care obține cele mai multe voturi, indiferent de prezența la vot.
La referendum, moldovenii au fost invitați să răspundă la întrebarea ”Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, crucială pentru viitorul acestei țări.
Citește și SONDAJ CURS. PSD domină Capitala la alegerile parlamentare. PNL, doar pe locul 3