Primele CONDAMNĂRI în dosarul „Fraude la referendum”. Vezi ce au decis magistraţii

Vineri s-au anunţat primele condamnări în dosarul fraudelor reclamate la referendumul din iulie 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Sentinţele au fost date de o instanţă de la Judecătoria Cluj-Napoca.
Romania TV
21 iun. 2013, 16:26
Primele CONDAMNĂRI în dosarul

Preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca, judecătorul Lucian Marian, a anunţat că instanţă de judecată a instituţiei pe care o conduce a pronunţat o sentinţă de condamnare pentru mai mulţi inculpaţi care au promis, oferit sau dat  bani în scopul de a determina alegătorul să voteze la referendumul din 29 iulie şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

„În dosar au fost trimişi în judecată mai mulţi inculpaţi şi o parte dintre ei au recunoscut. Cei care au recunoscut au fost condamnaţi, iar pentru restul se continuă judecata”, a spus Lucian Marian, citat de Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul respectiv au fost date condamnări cuprinse între 1 şi 3 ani de închisoare cu suspendare.

Pe 5 decembrie 2012, mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru fraude la referendum, precum săvârşirea infracţiunii de promisiune, oferire sau dare de bani în scopul de a determina alegătorul să voteze la referendumul din 29 iulie şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

”Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-un dosar cunoscut de mass-media sub denumirea ‘Fraude la referendum’ Cluj şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: Samson Dumitru (fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu – n.red.), Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Măgureanu Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan şi Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, Hoca Daniel, Hoca Marius, Hoca Petre”, informa, la acea dată, un comunicat de presă al PÎCCJ.

Samson Dumitru a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Măgureanu Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan, fiecare pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului, Hoca Daniel, Hoca Marius Ioan, Hoca Petre, Lăcătuş Florin, Otvos Vasile, Aşchilean Adrian, Hoca Alexandru, Muza Gabriel, Otvos Aladar, Zoleszak Remus, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în contextul organizării, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, inculpatul Samson Dumitru a organizat „o acţiune de mobilizare” a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, ‘în schimbul unor foloase materiale’ constând în bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură).

„Pentru a pune în aplicare această acţiune de mobilizare a electoratului, inculpatul Samson Dumitru a apelat la inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la inculpatul Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut în mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi cu locuitori majoritari cu situaţie defavorizată (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot în contra unor sume de bani. Astfel, în data de 29 iulie 2012, inculpatul Samson Dumitru a iniţiat şi s-a asociat cu inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei, în vederea săvârşirii infracţiunii prev. de art. 54 alin. 1 din Legea nr. 3/2000. Totodată, în aceeaşi zi, inculpatul Samson Dumitru a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, sume de bani (respectiv câte 50 de lei de fiecare) alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1.500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, pe aceleaşi criterii’, se arăta în comunicatul de presă respectiv.

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...