Ingredientul care nu trebuie să lipsească din murăturile pentru iarnă. Sfatul prețios oferit de un bucătar din Brașov

Un bucătar din Brașov oferă un sfat prețios privind ingredientul care nu trebuie să lipsească din borcanele cu murături pentru iarnă.
Filip Stan
21 oct. 2024, 11:51
Ingredientul care nu trebuie să lipsească din murăturile pentru iarnă. Sfatul prețios oferit de un bucătar din Brașov

Un bucătar din Brașov oferă un sfat prețios privind ingredientul care nu trebuie să lipsească din murăturile pentru iarnă. Gospodinele trebuie să fie atente la alegerea legumelor potrivite, care să-și păstreze prospețimea, dar și la modul în care prepară murăturile.

Citește și: Temperatura ideală la care se sterilizează borcanele pentru murături și zacuscă. Regula pe care trebuie să o respecte toți gospodarii

Sfatul oferit de un bucătar din Brașov pentru murături savuroase

Este perioada în care gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă, iar acestea pot fi făcute dintr-o varietate de legume, în funcție de gusturi. Însă, bucătarii spun că orice borcan de murături pentru iarnă trebuie să conțină câteva ingrediente suplimentare, care oferă un gust autentic.

„Legumele pe care urmează să le pui la murat trebuie să fie atent verificate înainte de a fi adăugate în orice rețetă. Pentru a se păstra bine în recipiente timp îndelungat, este important să fie într-o stare perfectă, tari, proaspete și fără urme de lovire. În funcție de legumele alese, fie că sunt castraveți, ardei sau morcovi, acestea trebuie să fie de dimensiuni mici sau medii. Fiecare legumă se spală bine cu apă rece, de mai multe ori dacă este nevoie, pentru a ne asigura că eliminăm orice urmă de murdărie. De asemenea, acolo unde este cazul, dacă vorbim de morcovi, țelină sau de usturoi, legumele trebuie curățate de coajă”, a explicat pentru Digi24 Kovacs Attila Gellert, bucătar din Brașov.

„În primul rând, este important de menționat faptul că la murături se folosește doar sare grunjoasă sau sare fără iod. Altfel, dacă se folosește sare iodată de bucătărie, aceasta va afecta calitatea produsului final, în sensul că, legumele se pot înmuia în saramură și nu vom mai obține textura crocantă. Raportul de sare la apă poate fi: o lingură de sare grunjoasă, mai exact 20 de grame de sare, la un litru/kg de apă. Dacă avem un borcan de 3 l/kg, atunci vom avea aproximativ 60 de grame, 3 linguri de sare grunjoasă. Este important să se așeze toate ingredientele în straturi, astfel încât saramura să pătrundă peste tot și să ajute murăturile să își păstreze textura preparatului. După ce legumele au fost așezate în recipiente și saramura a fost adăugată peste, se acoperă vasul (borcanul, butoiul) cu un capac, însă nu etanș. Se poate pune și o tavă sub borcane și un capac deasupra lăsat lejer, astfel încât să se lase spațiu de aerisire. Acum, în funcție de recipientul în care s-au pus murăturile, se poate folosi un furtun (o țeavă din plastic pentru butoaiele mai mari) în care se suflă cu aer pentru a se amesteca apa. La borcanele mici se golește saramura pusă inițial într-un vas curat și apoi se adaugă din nou peste legume. Sau, tot pentru borcanele mici, dacă se închid etans, atunci se agită bine o dată pe zi, timp de o săptămână. În felul acesta, se topește bine sarea din interior și se uniformizează compoziția”, a mai dezvăluit acesta.

Citește și: Unde e cel mai indicat să îți păstrezi murăturile. Toți au acest spațiu în casă însă nu mulți știu de el

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu