Pilonii tranziției către un viitor fără țigări: inovație, reducerea riscurilor și politici inteligente

În lupta globală împotriva fumatului, Philip Morris International (PMI) este prima companie din industria tutunului care a mizat pe inovație și știință pentru a ajunge la un viitor fără fum. În noua paradigmă, țigările sunt înlocuite de alternative mai puțin nocive, susținute științific, precum produsele care încălzesc tutunul fără să îl ardă. Într-un interviu exclusiv pentru romaniatv.net, Christos Harpantidis, Senior Vice President External Affairs PMI, explică importanța politicilor, rolul produselor fără fum și oferă exemple din viața reală care demonstrează că reducerea riscurilor funcționează.
Filip Stan
21 oct. 2024, 13:58
Pilonii tranziției către un viitor fără țigări: inovație, reducerea riscurilor și politici inteligente
PMI a revoluționat industria tutunului cu misiunea sa de a construi un viitor fără fum. Cum vor contribui știința și tehnologia în continuare la parcursul PMI de creare a unui viitor fără fum?

Problema țigărilor este cunoscută de zeci de ani. În România, la fel ca în multe alte locuri din lume, PMI a reușit să aducă alternative mai bune în comparație cu țigările și le-am oferit consumatorilor, fumătorilor adulți din România, într-un mod care a avut mare succes. În ultimii șase-șapte ani, acest efort a fost cu adevărat important. A fost esențial să putem comunica impactul acestor produse asupra sănătății fumătorilor și faptul că acestea sunt alternative semnificativ mai bune, toate demersuile fiind susținute de dovezi științifice solide și de o investiție globală de peste 12 miliarde de dolari în dezvoltarea acestor alternative mai bune și în asigurarea accesibilității acestora pentru consumatori. România progresează destul de bine în această direcție, însă este nevoie de mai mult efort din partea tuturor părților implicate pentru a aborda împreună problema fumatului.”

 

Unele țări au adoptat politici de reducere a riscurilor asociate fumatului. Există beneficii vizibile pentru sănătatea publică în țările care promovează reducerea riscurilor? Credeți că interzicerea totală a țigărilor ar avea rezultate mai bune?

Vedem o diferență majoră între țările care susțin cu adevărat reducerea riscurilor asociate fumatului și reflectă acest lucru în politicile lor, comparativ cu cele care decid fie să nu se concentreze pe aceste alternative, fie chiar să le interzică. Avem exemple excelente, cum ar fi Suedia, Japonia și chiar Italia, Grecia. Aceste țări consideră în mod conștient alternativele mai bune ca parte a soluției lor pentru fumat și permit comercializarea corespunzătoare, dar mai ales informarea corectă pe care consumatorii o merită în legătură cu aceste produse. Pe de altă parte, există țări care fie au impozitat excesiv alternativele, fie au încercat să abordeze problema fumatului prin interdicții, unde vedem că aceste politici eșuează. Rezultatul acestor acțiuni este apariția unor niveluri ridicate de comerț ilicit, consumatorii încercând cu disperare să găsească soluții la nevoile lor și ajungând să consume produse ilegale, care sunt extrem de nocive atât pentru veniturile fiecărei țări, cât și pentru sănătatea publică, deoarece aceste produse nu sunt controlate.”

 

Produsele fără fum sunt rezultatul unei investiții masive în știință și tehnologie. Ar putea produsele din tutun încălzit să fie o soluție pragmatică la problema consumului ilicit de țigări? Și care sunt condițiile necesare pentru un nivel scăzut de consum ilicit?

Introducerea, comercializarea corectă și informarea adecvată a consumatorilor cu privire la aceste produse fac parte din soluția pentru combaterea comerțului ilicit. Comerțul ilicit este o problemă complexă, care trebuie bine înțeleasă. Guvernele trebuie să înțeleagă sursele acestei probleme pentru a putea implementa politicile corecte. De exemplu, dacă taxele sunt foarte mari și prețurile produselor sunt ridicate, consumatorii vor căuta soluții mai ieftine. Dacă există interes pentru o anumită categorie, cum ar fi produsele de vaping, cum se întâmplă în multe locuri din lume, și există anumite restricții în țară, consumatorii vor căuta soluții ilicite în acea categorie. O parte esențială a soluției problemei comerțului ilicit este și aplicarea legii, care este extrem de importantă, deoarece persoanele implicate în comerțul ilicit de țigări fac parte din organizații criminale serioase, așadar este nevoie de o aplicare fermă a legii pentru a aborda această problemă. Este o problemă complexă, unde și educația publicului joacă un rol foarte important, iar guvernele trebuie să trateze această chestiune cu seriozitate și să ia toate măsurile necesare pentru a o soluționa.”

 

Sunteți familiarizat cu România și știți că în țara noastră avem încă o înțelegere scăzută a conceptului de reducere a riscurilor asociate fumatului. Avem aproximativ 4 milioane de fumători, iar în ciuda eforturilor, prevalența fumatului a crescut în ultimii ani. Ce le-ați recomanda oamenilor care continuă să fumeze pentru a renunța?

Înțeleg că românilor le place să fumeze. În același timp, românii merită să aibă acces la informațiile corecte și educația adecvată despre impactul fumatului asupra sănătății lor și despre posibilitățile pe care le au pentru a renunța, care ar trebui să fie prioritatea. Sau să aibă acces la produse mai bune, care sunt mult mai puțin dăunătoare pentru sănătatea lor, în comparație cu țigările. Aș pune un mare accent pe educație. Acesta ar fi obiectivul meu principal – educarea consumatorilor cu privire la toate alternativele disponibile, precum și la problemele cauzate de fumat, și, în același timp, crearea unui spațiu pentru cei care doresc să continue să utilizeze nicotină, oferindu-le alternative din categorii diferite, pentru a reuși să scoatem cât mai mulți oameni din fumatul tradițional și să îi îndrumăm către alternative mai bune.”

 

Technovation este un eveniment în care PMI discută și împărtășește progresele în știință și tehnologie. De asemenea, sunteți deschiși cu privire la cercetările științifice. În ciuda acestor lucruri, de ce credeți că organizațiile de sănătate publică și guvernele din întreaga lume continuă să ignore constatările voastre și să le neglijeze atunci când discută politicile publice?

Sincer, nu înțeleg cum organizațiile de sănătate publică pot ignora știința, mai ales când aceasta este concepută și prezentată în beneficiul publicului. Este evident că cei care se ocupă de sănătatea publică ar trebui să evalueze știința din orice sursă și să o analizeze în mod obiectiv, fie pentru a o accepta, fie pentru a o respinge. În același timp, m-aș aștepta ca autoritățile din domeniul sănătății publice să fie deschise pentru dialog și la posibile soluții care ar putea îmbunătăți sănătatea publică. Noi ne facem datoria, producem știință, o prezentăm într-un mod foarte transparent și o punem la dispoziție. Există oameni de știință care o revizuiesc împreună cu părți terțe și sunt de acord cu concluziile noastre, iar în același timp, prin diferite mijloace, cum este Săptămâna Technovation, încercăm să educăm cât mai multe persoane despre eforturile noastre și despre alternative. Ultimul punct pe acest subiect: trebuie să recunoaștem progresul extraordinar pe care l-am realizat deja. Nu peste tot în lume autoritățile publice aleg să nu revizuiască știința și să ignore noile opțiuni. Există multe locuri în lume unde s-a progresat într-un mod impresionant, iar rezultatele de acolo sunt cu adevărat remarcabile, în beneficiul oamenilor.”

 

Cât de importantă este sustenabilitatea pentru Philip Morris International? Care sunt cele mai importante programe ale PMI?

Sustenabilitatea este strategia noastră corporativă. Sustenabilitatea este o inițiativă realistă, dar și ambițioasă, la nivelul întregii companii. Suntem printre cei mai performanți la nivel global, iar Philip Morris International implementează măsuri foarte specifice în fiecare pilon al operațiunilor noastre, într-un mod transparent, validate de cele mai respectabile organizații existente cu privire la progresul nostru în sustenabilitate. De aceea, suntem recunoscuți de mulți evaluatori independenți drept una dintre cele mai bune companii, iar în unele evaluări, chiar compania numărul unu din lume. Este un angajament uriaș în care noi, ca angajați, credem cu adevărat și vom continua să lucrăm neobosit pentru a ne atinge obiectivele.”

Material realizat cu susținerea Philip Morris România.

DailyBusiness
Prețuri explozive pe piața imobiliară! Apartamentele s-au scumpit cu 13% față de anul trecut!
Spynews
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție incendiară pe rețelele de socializare! „Ești cea mai frumoasă femeie din lume”
Fanatik.ro
S-a vândut unul dintre cele mai cunoscute magazine din țară. Spațiul a costat 8 milioane de euro
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Adrian Alexandrov a făcut anunțul trist: Ea a pierdut....
Playtech.ro
Primele imagini de la înmormântarea Deliei Budeanu. Momente dureroase la mănăstirea Ghighiu
DailyBusiness
Decizia momentului! Se dau DOUĂ SĂPTĂMÂNI de vacanță pentru români
Adevarul
Lovitură pentru nepotul Regelui Ferdinand I. Procesul în care Dominic de Habsburg este acuzat de distrugerea unui conac se rejudecă
wowbiz.ro
Iancu Sterp și Denisa Coțolan au devenit soț și soție! Primele imagini de la cununia civilă
Spynews
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Babasha! Artistul nu a putut să își mai miște fața: ”M-a împiedicat să vorbesc...”
Spynews
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Evz.ro
Toată Planeta îl plânge. A murit idolul
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Liam Payne! Ce s-a întâmplat înainte cu doar câteva zile ca artistul să-și piardă viața
Cancan.ro
Ce a putut să pățească o româncă într-un aeroport din China. Era urmărită non stop de camerele de supraveghere 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. A fost găsit mort în curtea clădirii. S-a sinucis!
StirileBZI
Toți șoferii trebuie să știe asta! Nu mai fă greșeala să apeși acest buton când vine frigul!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
stirilekanald.ro
„Ajutor, ajutor, lasă-mă!” El este Ștefan, criminalul din Mureș care a înjunghiat mortal în inimă un bătrân! Ultimele strigăte de disperare ale bărbatului au fost auzite de prietenul individului
substantial.ro
Uraganul Oscar și criza energetică adâncesc dificultățile Cubei
MediaFlux
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Liam Payne de la One Direction: cine îi va moșteni averea uriașă